Kavram olarak ahlâkın ya da huyun hem olumlu hem de olumsuz tarafı vardır. Olumlu anlamda güzel davranışlı ve iyi huylu kimseler için ahlâklı denir.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
"Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır." "Güzel ahlak, haramlardan kaçıp helali aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir."
Güzel ahlâk, insanlara hürmet, hizmet ve merhamet etmektir. Güzel ahlâk, insanlara karşı edep, hayâ ve tevazu ile davranmaktır. Güzel ahlâk, nefse hâkim olup küfür, yalan, lânet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
İlgili 27 soru bulundu
✔Gıybet,dedikodu yapmamak. ✔Saygılı olmak. ✔Kalp kırmamak. ✔İbadet etmek.
İnsaflı olmak, arkadaşlarının hatasını görmemek, hüsnü zan etmek, suizandan [kötü zandan] kaçınmak, arkadaşlarının eziyetlerine göğüs germek, onlardan şikayetçi olmamak, hep kendi ayıp ve kusurlarıyla meşgul olmak, kendi nefsini kınamak, güler yüzlü olup, herkesle yumuşak konuşmaktır.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
Ahlaklı olmak, İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması, çirkin yanlış ve kötü davranışlardan uzak olmasıdır. İnsanların güzel ahlak sahibi olması dinimizin temel amacıdır. İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
Bireyin iyi, güzel ve doğru davranışlara sahip olması, kötü ve yanlış davranışlardan kaçınması yaşamını ahlaklı bir kişi olarak sürmesinin yanı sıra yaşamda mutlu ve huzurlu olmasına vesile olur. Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
İslâm âlimleri, güzel ahlâkı tarif ederken buyuruyorlar ki: "Güzel ahlâk, güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir". "Güzel ahlâk, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir". "Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir.
Kur'an, doğru ve yanlışları ortaya koymak suretiyle güzel ahlaka kaynaklık etmektedir. Mesela dürüst olmak, yalan konuşmamak, insanları aldatmamak, anne babaya karşı gelmemek, insanların arkasından konuşmamak, büyüklenmemek, insanları küçük görmemek gibi pek çok ahlaki güzelliğe doğrudan işaret etmektedir.
Ahlak, doğuştan ya da sonradan kazanıldığı güzel davranışlara denir. Ahlaklı insan toplum tarafından sevilir ve insanlarla anlaşması kolaylaşır.Ahlaklı insan cömert olur,herzaman doğru söyler,yardımsever olur, fedakar ve merhametli olur. Bu özelliklere sahip olan insan hem ahiret hayatı hem de dünya hayatı güzelleşir.
* Güzel Ahlâk, insanlar arasında sevgi, saygı ve dostluk bağlarını güçlendirir. * Güzel Ahlâk, küskünlerin barışmasını sağlar, düşmanı dost yapar. * Güzel ahlâk, Allah'ın bağış ve mağfiretine sebep olur. * Güzel ahlâklı bir Müslüman üstün bir karektere, yüksek bir şahsiyete sahiptir.
Mezkûr âyet ve hadislerden hareketle güzel ahlâkın kaynağının “ilâhî” olduğunu ifade edebiliriz. Ahlâk'ın kaynağının dayandığı Birinci Temel, Kur'ân, İkinci Temel Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Sünneti'dir.
İnsanların iyi davranışlarının nedeni ahlaktır, bizim insanları sevmemizin nedeni de bu iyi davranışlarıdır. Yapılan araştırmalara göre çevrelerinde iyi ve mutlu insanları barındıran kişiler hayata daha pozitif bakmaktadırlar.
Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz "Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri