Benzin pompası arızasının çözümü mevcuttur. Bireysel olarak sürücü tarafından yapılabildiği gibi uzman teknik servisler aracılığıyla da yapılabilir. En temel çözüm, arızalı benzin pompasının araçtan sökülüp, yerine yeni pompanın takılmasıdır.
Yakıt Pompası Kontrolü
Ses duyulmuyorsa, pompa çalışmıyordur. Bu ilk yakıt pompası arızası belirtileri arasındadır. Çoğu araçta ECU, bir röle aracılığıyla pompaya güç gönderir. Kontak açıldığında, ECU yakıt pompası rölesine akım gönderir ve basınç yükselene kadar pompa birkaç saniye çalışır.
Yakıt pompası, akaryakıt depolarından araç motorlarına yeterli miktarda yakıtın gerekli basınçta aktarılması için tasarlanan parçalardır. Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Aracın bakımını aksatmak ya da aldığınız yakıtın kalitesi, yakıt pompasında arıza oluşumuna neden olabilir. Özellikle bozuk, tortulanmış ya da kil gibi oluşumlara ev sahipliği yapan yakıtlar, mazot pompasında ciddi düzeyde arızaların oluşmasının en temel nedenidir.
Cevap: LPG'li araçlarda benzin pompası çalışmalı mı? Pompa çalışmaya devam etse LPG ile benzin tüketimi de olur ki bunu farkedersiniz. Ben de 2 aracımda da LPG kullandım hiç bu tür bir sorun yaşamadım.
İlgili 17 soru bulundu
- Benzin pompası, aracın arka koltuğunun altında bulunan bölmeden çıkarılmalıdır. - Ardından benzin pompasının filtresi sökülmeli ve filtre, aerosol gibi bir temizleyici ürün ile temizlenmelidir.
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
kontrollü ortak yakıt sisteminin aşınan bir parçası olan yüksek basınç yakıt pompası ve ona hareket veren itici fincanı (febi no: 37162) inceliyoruz. Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir.
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır.
Pompa arızalı ise her türlü muayeneden geçemezsiniz.Ama Serdar Beyin dediği yöntemi bir uygulamakta fayda var.
Yapılan İşlemler. Tamirci, yakıt sistemiyle ilgili arızalar için aracı bilgisayara bağlayarak hata kodlarına bakar. Tamirci yakıt besleme sistemini ve yakıt pompasını denetler. Tamirci yakıt pompasını değiştirir.
ama normalde benzin pompasının bir ömrü yoktur... 188.000 km'de değişti.
Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır. Araç tekleme yapabilir.
karburatöre giden benzin hortumunu çıkartıp ucunu körleyerek aracı lpg de çalıştırmamızdır. Bu şekilde işlem yaptıktan sonra araç lpg de çalışırken sarsıntı ve tekleme kaybolduysa benzin kesiciniz arızalı demektir değişmesi gerekir.
Sadece depodaki benzin miktarında azalmakla kalmayıp benzin deposunun tabanında bulunan pis maddeleri filtre ve enjektörlere basarak arıza yapmalarına yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı sıralı sistem araçlarda benzin pompa rolesi önemi büyüktür. Benzin enjektörlerinin bozulmasını engeller.
kablo hattında bir arıza olabilir ve usta bu arızayı çözmeye kalkmadan kablo çekerek işi çözmüş olabilir. lpgli araçlarda depoda çok az benzin olursa pompa soğuyamıyor. soğuyamayan pompa bazen kısa devre yapabiliyor. pompa da bozulabiliyor, elektrik hattına da zarar verebiliyor. sizin arızanın sebebi bu olabilir.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Motor yakıt tüketimi yaparken ve yakıt pompası depodan yakıtı boşalttıkça depoda yakıt miktarı azalır ve azalan yakıt yakıtın hacmi kadar içeriye hava alması gerekir. Depo içerisine bu havayı almadığı takdirde ise vakum oluşur.
Depodaki (11) yakıt pompası, yakıtı yüksek basınç pompasının (04) düşük basınç sistemine gönderir. Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Benzin Filtresi Değişmezse Ne Olur? Benzin filtresi yakıtta bulunan toz ve partiküllerin motora gitmesini engeller. Bu partiküller motora mekanik hasar vererek motorun yıpranmasına yol açar. Benzin filtresinin değişmemesi aynı zamanda motorda performans kaybında da yol açacaktır.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Genellikle yakıt filtresi arızası, filtrenin tıkanmasından kaynaklanır. Filtre tıkandığı zaman yakıt deposundan gelen yakıt motora pompalanamaz. Motor yeterli yakıtı almadığı için ya sarsıntılı çalışır ya da hiç çalışmaz. Arızaya sebep olabilecek diğer bir faktör ise filtrenin yerinden oynamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri