Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur. Yakıt enjeksiyonlu motor, yakıt basıncına ve hacmine çok duyarlıdır.
- Benzin pompası, aracın arka koltuğunun altında bulunan bölmeden çıkarılmalıdır. - Ardından benzin pompasının filtresi sökülmeli ve filtre, aerosol gibi bir temizleyici ürün ile temizlenmelidir.
Araçta bir kişi marşa basarken, bir kişide gaz kelebeğinden yada hava filtre boğazından araç yanma odasına balata spreyi sıkar. Sprey çok yanıcı bir malzemedir. Sprey sıkınca çalışıyor ama diğer türlü marş almıyor ise benzin pompası arızası yaşıyor olma ihtimaliniz mevcut demektir.
Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlaşır. Aracın arkasından uğultu gibi kısa süreli bir ses gelmesi gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
kontrollü ortak yakıt sisteminin aşınan bir parçası olan yüksek basınç yakıt pompası ve ona hareket veren itici fincanı (febi no: 37162) inceliyoruz. Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir.
Cevap: LPG'li araçlarda benzin pompası çalışmalı mı? Pompa çalışmaya devam etse LPG ile benzin tüketimi de olur ki bunu farkedersiniz. Ben de 2 aracımda da LPG kullandım hiç bu tür bir sorun yaşamadım.
Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır.
karburatöre giden benzin hortumunu çıkartıp ucunu körleyerek aracı lpg de çalıştırmamızdır. Bu şekilde işlem yaptıktan sonra araç lpg de çalışırken sarsıntı ve tekleme kaybolduysa benzin kesiciniz arızalı demektir değişmesi gerekir.
yakıt sisteminde hava varsa araç tek seferde çalışmaz, çalışsa bile sistemde hava dolaştığında enjektörlere yakıt yerine hava geldiğinde çekiş düşüklüğü olur hatta araç stop edebilir ve araç arıza lambası yakar. bunların hiçbiri yoksa pompacının söylediği gibi bir durum yoktur.
Yakıt filtresi tıkanırsa araç stop edebilir. Rölantideyken sorun yaşanır. Araç tekleme yapabilir.
ama normalde benzin pompasının bir ömrü yoktur... 188.000 km'de değişti.
Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Benzin filtresi arızası, aracın verimsiz çalışmasına ve hatta hiç çalışmamasına neden olabilir. Benzin filtresi bir aracın en önemli parçaları arasında yer alır. Benzin filtresi arızası, aracın verimsiz çalışmasına ve hatta hiç çalışmamasına neden olabilir.
Benzin Filtresi Değişmezse Ne Olur? Benzin filtresi yakıtta bulunan toz ve partiküllerin motora gitmesini engeller. Bu partiküller motora mekanik hasar vererek motorun yıpranmasına yol açar. Benzin filtresinin değişmemesi aynı zamanda motorda performans kaybında da yol açacaktır.
Otomobilin motoruna giden yakıtın temizlenmesi için kullanılan benzin filtresi tıkanırsa motora giden yakıtın azalmasına neden olur buda çekişi kötü yönde etkiler.Bunun dışında benzin filtresi fazlasıyla kirlenirse yakıtı temizleyemeyecek ve motora kirin tortunun birikmesine neden olacaktır.Motor kirlenecek , ...
Pompa arızalı ise her türlü muayeneden geçemezsiniz.Ama Serdar Beyin dediği yöntemi bir uygulamakta fayda var.
LPG Beyni Basınç hatası Sebebiyle Gaz yememe, Rölantide Dalgalanma ve Stop Etme. Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak basınç contasında ve diyaframda sertleşmeler ve yırtılmalar meydana gelmektedir. Yaşanılan bu sorunlar Regülatörün enjektöre gönderdiği gaz basıncı seviyelerinde değişiklik yaşanmasına neden olur.
ELO LPG - Benzin Pompası Rölesi, benzin pompasını sadece ihtiyaç duyulduğu zamanlarda çalıştırarak, aşırı ısınmadan ve/veya yıpranmadan kaynaklanan arızaların önüne geçer.
Benzin göstergesi arızasına mekanikçiler bakar. Ayrıca daha da mantıklı olabilecek yöntem, bu tarz bir arıza için yetkili servise uğramak istemiyorsanız aracınızın markasına özel servise götürebilirsiniz. Ayrıca bu arızaya oto elektrikçi bakmaz. Sebebi ise müşür değişimi gibi müdahaleleri yapacak ekipmanları yoktur.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emen ve motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak geçer. Mazot ya da benzin pompaları, depo ile motor arasında yer alırlar ve motor çalıştığı zaman devreye girerler.
Aracın bakımını aksatmak ya da aldığınız yakıtın kalitesi, yakıt pompasında arıza oluşumuna neden olabilir. Özellikle bozuk, tortulanmış ya da kil gibi oluşumlara ev sahipliği yapan yakıtlar, mazot pompasında ciddi düzeyde arızaların oluşmasının en temel nedenidir.
Dediklerinize dayanarak bir de olaya şu taraftan bakalım: LPG sistemi takılı araçta sürekli çalışan benzin pompası normalde LPG olmasa da sürekli çalışacaktı. Yani yakıt pompasını çok az benzinle başbaşa bırakmadığımız sürece, depoyu çeyrek-yarım tuttuğumuz sürece sorun yok.
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri