Pate a choux (pataşu hamuru), özellikle birçok Fransız tatlısının temel malzemesidir.
Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir. Hazırlanan hamurun içi, kremalı dolgu ile doldurulur. Üst kısmı ise genellikle çikolata sosuna bulanır. Pate a choux, 'pataşu hamuru' olarak da bilinmektedir.
Pataşu pişirilerek hazırlanan bir hamur çeşididir. Kabartıcı kullanılmadan su buharının yardımıyla kabaran bir hamurdur. İçerisinde; su, süt, yağ, un, tuz, yumurta barındırır.
15-20 dakika buzdolabında soğuttuktan sonra sıkma torbasına koyuyoruz. Fırın tepsisine profiterol için küçük küçük yuvarlaklar halinde, ekler için parmak şeklinde sıkıyoruz. Fırına girmeye hazır olan hamurları önceden ısınmış 190 derece fırında altlı üstlü fansız orta rafta 22 dakika pişiriyoruz.
Su, un ve tereyağını ocakta eritin. Tereyağı eriyip, su kaynadığı zaman tuzu ilave edin ve elenmiş unu spatula yardımı ile ezerek karıştırın. Hamur kıvamına gelen karışımı 1 dakika spatula ile ezerek pişirin. Hamuru, iyice soğutun (Temiz mermer tezgah üzerinde yayarak kolaylıkla soğutabilirsiniz).
İlgili 27 soru bulundu
Hatta piştikten sonra da fırın soğuyana kadar açmayın. Profiterol toplarını ayakta tutan şey içlerindeki havadır. Sıcak ve yumuşakken fırından çıkardığınız takdirde hava hızlı soğumanın etkisiyle suya dönüşür. Toplar içlerindeki desteği kaybederek çökerler.
Fakat profiterolün tazeliğini gösteren en önemli unsur hamurudur. Ben o yüzden dışarda bu tatlıyı yemek konusunda maalesef hep çekimserim çünkü yapıldığı gün servis edilmediği takdirde ertesi günlerde hamuru çabuk bayatlar ve bunu lezzetine yansıtır.
Pataşu sopası hamuru pişme sırasında çevirmek için kullanılır. Ayrıca metal kaplardaki soğuk kremaların ve sıcak malzemenin karıştırılmasında kullanılır. Polietilen malzemelerin gıda ile teması, sağlık ve hijyen açısından uygundur.
Şu Hamuru – Pataşu, Paté a Choux (okunuşu: pataşu), Choux Pastry (okunuşu: şu peystri) Ekler (Eclaire), Profiterol (Profiterole), Gujere (Gougères) gibi tatlılar başta olmak üzere birçok tatlıda kullanılan, çok yumuşak ve pişirilerek kullanılan hamurudur. Un, Tereyağ, Su (veya süt veya ikisi de) ve Yumurta kullanılır.
Hamur için; Fırını 190C de fanlı olarak ısıtmaya başlayın.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Galette des Rois Hristiyan geleneğinde Noel'in son gününde kutlanan Epifani Bayramı için kuzey Fransa'da hazırlanan bir tatlıdır. Hamurun içine küçük bir porselen bebek koyuluyor.
18.yy ın sonlarında Fransa'nın ilk ünlü pasta şefi olan Marie-Antoine Careme bu küçük lahanaların içlerini krema ile doldurarak günümüze kadar gelecek şahane lezzeti elde ediyor.
Profiterol deyince akla gelen ilk adreslerden şüphesiz İnci Pastanesi. Taksim'in simgesi adeta. Eskiden İstiklal Caddesi üzerindeki Cercle d'orient Binası'nda 68 yıl hizmet veren ve 7 Aralık 2012'de tahliye edilen tarihi İnci Pastanesi şimdilerde Beyoğlu Mis Sokak'da hizmet veriyor.
Krema için, sos tenceresine 2.5 su bardağı süt ve 1.5 çay bardağı toz şeker ekleyin. 3 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta ekledikten sonra orta ateşte kıvam alana kadar karıştırın. Koyulaşan kremaya 1 paket vanilin ekleyip karıştırın ve sonra ateşten alın.
Dikkat Edilmesi Gerekenler; Hamur iyice soğumadan yumurtalar kırılmayacak.Yumurtalar mutlaka teker teker kırılacak ve her yumurta çok iyi karışacak.Hamura metal kaşık değmeyecek ,fırının kapağı hamurlar pişerken hiç açılmayacak ,fırın hamurlar piştikten sonrada 10~15 dk açılmayacak,hamur krema ile birleştirildiğinde ...
Lezzetli profiterol yapmak için en büyük çabayı gerektiren hamur kısmı, pişirilme aşamasında dikkat gerektiren bir detaydır. 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirmek ve çıkmasına yakın dereceyi 150'ye düşürmek, profiterolün ideal yumuşaklığında pişmesini sağlayacaktır.
Ekler, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır. Pate a choux (pataşu hamuru) ilk olarak Fransız pasta şefleri tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır. Choux hamur işleri bazen pişirildikten sonra krema ile doldurulur ve kremalı pasta veya ekler yapılır.
Profiterol hamuru ortadan kesilir. İç kreması içine eklenir ve üstü kapatılır. Soğumuş olan çikolata sosu alınır ve profiterolun üzeri kapatılacak şekilde dökülür. Profiterol servise hazırdır.
Hamurun hazırlanışı ve pişirme
Un, nişasta ve hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Margarin, su ve toz şekeri bir tencereye alın ve orta ateşte kaynatın. Hazırladığınız un karışımını kaynayan margarinli suya tek seferde ekleyin. Oluşan hamuru kısık ateşte 1-2 dakika süre ile karıştırarak pişirin.
Ekler Nasıl Yapılır? Kreması için; bir tencereye şeker, süt, yumurta sarısı, un ve nişasta ekleyelim. Koyu ve kıvamlı bir muhallebi olana kadar karıştırarak pişirelim.
Profiterol yüksek oranda şeker ve yağ içeren bir besindir. Bu nedenle sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda kaçınılması gereken besinler arasında yer alır. Kan şekerini aniden yükselten bir tatlı olduğu için, diyabet hastaları için tehlikeli yiyecekler arasında yer alır.
7-8 dakika pişirilir ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. soğuyunca içine 4 yumurta teker teker kırılır (biri kırıp iyice çırpılacak sonra diğeri kırılacak. Bu şekilde 4 yumurta hamura iyice yedirilecek ) Yarım paket kabartma tozu da yumurtalarla birlikte eklenir.
profiterolün toplarını bir gün önceden hazırlayarak kapaklı bir saklama kabında rahatlıkla bekletebilirsiniz. Ertesi gün içine krema doldurup çikolata sos ile servis edersiniz. Profiterolün yumuşak olması için ise sosu dahil her şeyi ile buluşan toplarınızı 1 veya 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri