Benzinli araçların yakıt depolarında zaman zaman vakum oluşması nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. Benzin yakıt depolarında bulunan hava ve benzin buharı tamamıyla dış havaya sızdırmaz durumda değildir.
Kapak açık olmadığı sürece benzin uçmaz. Belki oktan değişikliğine uğrayabilir ama kesinlikle uçmaz.
Benzinin ve diğer sıvıların, sıvı hâlden gaz hâline geçebilme yeteneklerine uçuculuk denir. Her sıvının uçuculuğu sıcaklığa bağlı olarak değişiklik gösterir.
Benzin durduğu yerde buharlaşır. Zaten deponuz benzin buharı ile doludur. Ayrıca pistonlara yanması için püskürtüldüğünde de buhar halindedir.
Araçtaki benzin, deposu ve yakıt hattı gibi kapalı sistemlerde bulunur. Ancak, bu sistemler tamamen sızdırmaz değildir ve zamanla havayla temas edebilecek küçük kaçaklar oluşabilir. Bu da benzinin yavaşça buharlaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda, depo kapağı gibi açık sistemlerden de benzin buharlaşabilir.
İlgili 16 soru bulundu
yakıt sisteminde hava varsa araç tek seferde çalışmaz, çalışsa bile sistemde hava dolaştığında enjektörlere yakıt yerine hava geldiğinde çekiş düşüklüğü olur hatta araç stop edebilir ve araç arıza lambası yakar. bunların hiçbiri yoksa pompacının söylediği gibi bir durum yoktur.
Akaryakıtların kendisi sıvı fazda alev almazlar ancak hızla buharlaşırlar ve yanan buharlarıdır. Bu buharlar bodrum, kuyu, kanalizasyon türü düşük kotlu kapalı alanlarda birikirler. Statik elektrik dâhil herhangi bir ateş kaynağı ile buluştuklarında ise infilak eder ve yangına sebebiyet verirler.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir.
1- Depodaki benzinin buharlaşıp uçtuğu doğrudur. Bu komik tutarlardır yalnız... Aynı şekilde depo kapağını açtığımızda buharlaşma olur. 3- Sıcak havada benzin aldığınızda, benzinlik deposundaki yakıt bir nebze genleşmiş olacağından daha az yakıt almış oluyorsunuz.
Uçuculuk, benzinin buharlaşma, yani gaz haline geçme eğilimini tanımlar. Motorda yanarak enerjiye dönüşen sıvı benzin değil, gaz haline geçmiş benzin buharlarıdır. Buharlaşma, soğukta az, sıcakta daha fazla olacağından, mevsimlere göre benzine gazlaşmayı kolaylaştıracak veya geciktirecek katkı maddeleri ilave edilir.
Akaryakıtların yanabilmesi için buhar haline gelerek hava ile karışması zorunludur. 100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Evet, çalışan arabaya benzin alınabiliyor. Ancak, bu durum zamandan tasarruf, arabanın içinin soğumasını ya da ısınmasını engelleme gibi durumları sağlasa da büyük sorunlara neden olabiliyor.
Benzin depoları plastik ekipmanlardan oluşuyor. Benzin değmeyen yüzeylerin korozyona uğrama imkanı yok. Fakat uzun süre depoda bekleyen benzin de oktan kaybı, dizellerde de setan kaybı olur.
benzının oktanı düşer yanıcı özellıgı azalır. ilk çalıştırmada zor alır,belkı çalışmaz. İçine yağ veya herhangi bir madde karıştırılmamışsa bozulmasına imkan yoktur...
Uzun süre bekleyen benzinde ateşleme olmaz. Sadece bu kadar. Depoya ya yeni yakıt eklersiniz, araç biraz vuruntulu çalışır ya da depo boşaltılır yerine yeni yakıt koyarsınız sıkıntısız çalışır motor.
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Korozyon: Yakıt deposu, zamanla korozyona uğrayabilir ve çürüyebilir. Bu durum, yakıt deposunda deliklerin oluşmasına ve yakıt sızıntılarına neden olabilir. Eğer korozyon önlenemezse yakıt deposunun değiştirilmesi gerekir.
Benzinden daha az uçucu bir yapıdadır ve 150–275 °C sıcaklıkları arasında kaynamaktadır.
MOTORİN DİZEL, MAZOT
Buharı havadan ağır olduğundan kanalizasyon şebekesine sızarak uzaktaki tutuşturma kaynaklarına ulaşabilir.
– AKARYAKIT KAPASİTESİ: Akaryakıt istasyonunda, tank başına 50.000 litreyi geçmemek şartıyla en fazla 300.000 litre akaryakıt depolanabilir.
Uçuculuk, yakıtların buharlaşabilme yeteneğini ifade eder. Uçuculuğu yüksek olan yakıtın buhar basıncı yüksektir. istenir. Çünkü kolay buharlaşabilen yakıtlar yakıt sisteminde buharlaşarak yakıtın akışını zorlaştırır (buhar tıkacı).
Benzin buharının kolay yanıcılığı, akaryakıt istasyonlarını yangın ve patlama riski yüksek olan işyerleri haline getirir. Benzin buharının tutuşmayı sağlayacak bir ısı kaynağına temas etmesi durumunda ani ve büyük yangın ve patlamalar meydana gelebilir. Benzin buharı havadan ağır olduğundan zeminde toplanır.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri