Genelde rejenerasyon yöntemi (bu filtreye yüksek sıcaklık vererek kurumları yakmak) ile otomatik temizliği yapılır. Benzinlide ise, partikül sorunu yoktur.
Benzinli araçlar daha verimli emisyon kontrolü1 için partikül filtreleri ile donatılmıştır. Egzoz gazlarındaki parçacıklar normal sürüş esnasında benzin parçacık filtresinde toplanırlar.
Atılmayan gazlar partikülün içinde kaldığı için halk arasında da bilinen bir değimle partikül filtresinin tıkanması durumu ile karşılaşılıyor. Böyle bir durumda gazlar dışarıya atılamayıp tekrar geri döneceği için motor özelinde sağlıklı bir yanma gerçekleşmeyecek ve aracınızın çekişi düşecektir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Motor gücünün azalmasına, Motor torkunun önemli düzeyde azalmasına, Aracınızın torkunun bozulmasına veya ömrünün azalmasına, Konvertörün ömrünün kısalmasına.
“Partikül filtresinin temizliği için PratikAraba ekibimize ulaşabilirsiniz.” Partikül filtresinin temizliği yaklaşık 20.000 km'dir; ancak yeni nesil araçlarda bu süre 110.000 km'ye kadar çıkmaktadır.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Partikül filtresi tamamen tıkandığında, sürücü gösterge panelinde STOP ikaz lambası yanacaktır. Motor arıza modunda çalışır, çekiş düşer, en kısa sürede servise götürülüp bilgisayarlı partikül filtresi temizleme işlemi yapılmalıdır.
Araca zarar vermez, hava kirliliği adına yapılmış bir uygulamadır, hava daha az kirlensin diye yapılmış bir sistemdir, dolayısı ile tıkandığında aracınız çekişi düşer yakıtı artar, temizlenmesi ve iptali durumunda aracınızın performansı ve yakıt değeri olması gereken seviyeye gelir.
Çıkış gaz basıncının giriş gaz basıncından düşük olması durumunda partikül filtresini temizlemek için sistem tarafından motora sıvı kimyasal gönderilir. Gönderilen sıvı motordaki yakıtla birlikte yanarak motor sıcaklığını hızla yükselterek partikülleri temizler.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Benzinli araçlarda katalitik konvertör temizleme işlemi için katalizörün sökülmesi gerekmektedir. Belirli kimyasallarla yapılan temizleme işleminde, katalitikin hasarları da dikkate alınmalıdır. Hasarlı olan konvektörün temizlenmesinin hiçbir anlamı olmadığı gibi aracınızın da zarar görmesine neden olacaktır.
Hangi Araçlarda Dizel Partikül Filtresi Vardır? 1995'den günümüze kadar tüm binek ve ticari araçlarda Dizel Partikül Filtresi yer almaktadır. Aynı zamanda 2010 modele kadar dizel ve benzinli araçlarda katalizör bulunuyor. Fakat 2010 model üstü dizel araçlarda dizel partikül filtresi bulunmaktadır.
Bu işlem tamamen güvenli bir işlemdir, aracın beynine ya da motor aksamına herhangi bir zarar vermez.
TEKLEME TİTREME , YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir.
DİZEL PARTİKÜL TEMİZLEYİCİ 400 ml. Dizel partikül filtrelerindeki karbon ve kül kalıntılarının giderilmesi için temizlik maddesi. Partikül filtrelerinde biriken karbon kalıntılarını çözer ve temizler. Dizel partikül filtresini sökmeye gerek kalmadan temizlik sağlar.
Dizel partikül filtresinin temizliğini sağlayan konsantre temizleyici. Tüm dizel motorlarda Common-Rail ve DPF'li pompalı enjektörlerde kullanımı uygundur.
Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
Partikül filtresi rejenerasyon dezavantajlarından en belirgini, yakıt tüketiminin aşırı derecede arttırmasıdır. Rejenerasyon işlemi otomatik olarak gerçekleşir. Partikül filtreleriyle ilgili sorunlar: · Motor gerekli çalışma sıcaklığında olmadığında, yanma optimal değildir ve kurum partiküllerinin emisyonu artar.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri