Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008).
Çimentoya alçıtaşı eklenmektedir. Klinker öğütülürken çimentonun %3 ile %5'i kadar alçıtaşı ilave edilir. Alçıtaşı eklenmesindeki amaç ise çimentonun priz zamanını ayarlamaktır. Klinker ve alçı taşının beraber öğütülmektedir.
Hazırlanan sıva içerisine hiçbir yabancı malzeme (kireç, çimento, alçı vb.) ilave edilmemelidir.
Harç karıştırılması esnasında alçı ya da su ilave edilmemelidir. Tünel kalıp gibi çok düzgün yüzeylerde ve tavan uygulamalarında yüzey pürüzlendirilmelidir.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor. Alçı Harcı, Kum, alçı ve su ile yapılan harç olarak yapılıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Su sürekli soğuk kalması için sürekli olarak akış halinde olması gerekir. Bunun için ısınan suyun sürekli uzaklaşıp yerine soğuk suyun gelmesi sağlanır. Gerçekleştirilen bu devir daim ile içten ısı meydana gelmeyeceği gibi dışa doğru da bir basınç oluşmaz. Bu sayede çatlamalar meydana gelmez.
Hidratasyon, çimento ile su arasındaki bir dizi geri dönüşü olmayan kimyasal reaksiyondur. Hidratasyon sırasında çimento-su hamuru priz alır ve sertleşir.
İyi bir sıva harcının karakteristik özellikleri; su tutabilme, mukavemet, bağlayıcılık, dayanıklılık, esneklik ve çalışabilirliktir. Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır.
Beyaz çimentonun rengi içerisinde kullanılan hammaddenin saflığından ve üretim sürecinden gelir. Beyaz çimentolar estetik görünümü sebebiyle havuz sıvalarında, renkli kaldırım taşı uygulamalarında, renkli kiremit üretiminde tercih edilir. Güçlü olması sebebiyle sıvalarda ve trafik bariyerlerinde kullanılır.
Harçlar strüktürü oluşturan yapı malzemelerinin birbirleriyle olan bağlantısını sağlarken, sıvalar bu yapı malzemelerini korumak ve/ veya estetik görünüm sağlamak için kullanılmaktadır.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
İlk olarak, alçı sıva uygulanacak yüzey temizlenmelidir. Bunun için yüzey; küf, yağ ve toz gibi maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeyde soyulan bir boya ya da katman olması, sıvanın tutunmasını engeller.
Çimento sektöründe, klinker soğutulduktan sonra az bir miktar alçıtaşı ile öğütülür. Bu noktada alçıtaşı eklenmesinin amacı çimentonun priz süresini ayarlamaktır.
Alçı sıva, inşaat sektöründe duvarların ve tavanların düzeltilmesi, pürüzsüz hale getirilmesi ve boyanmaya hazır hale getirilmesi için kullanılan bir yapı malzemesidir. Alçı sıva, alçı, kum ve su karışımından oluşur ve genellikle ince bir tabaka halinde uygulanır.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Su tutma, mukavemet, bağlayıcılık, sağlamlık, esneklik ve çalışabilirlik olması gereken özelliklerdendir. İşçiliği kolaylamak, yumuşak ve yapışkan çimento harcı elde etmek için çimentoya kireç ilave edilmektedir.
Özellikle çimento harcının kuruması açısından, 1 cm kadar miktarı yaklaşık olarak 42 saat içerisinde kurur. Ardından her bir sonraki katman adına ise 90 saatlik bir kuruma süresi gerekmektedir. Toplamda sonuç olarak 5 cm gibi bir kalınlık yaklaşık olarak 12 ya da 13 gün içerisinde kurur.
Beton içerisindeki serbest kireç, ortamdaki karbondioksit varlığında su ile çözünür. Kirecin çözünmesi, betonda boşlukların oluşmasına, bu boşluklar ise betonun dayanımının düşmesine neden olur.
Su/çimento oranı arttıkça beton boşlukları daha çok olur ve daha düşük beton dayanımı oluşur. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, su/çimento oranı arttıkça, beton mukavemeti azaldığını göstermektedir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri