Kedilerde Hipotermi Belirtileri
Kediler bu dönemde mama kapları ve su kapları dolu olsa bile yemeği keserler. Bu yüzden kilo kaybı yaşanması, gözlerde çöküklük ve bunun gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kediler bu aşamada saklanmaya çalışır. Sessiz bir ortam ararlar ya da ayak altında olmayacakları bir yere gitmeyi tercih ederler.
Vücut sıcaklığı arttıkça ve bu durum tolere edemedikçe kedi, sıcaklık çarpmasına maruz kalacak ve vücut sıcaklığı hızla düşmez ya da düşürülemezse, ciddi organ hasarı veya ölüm şekillenecektir. En son aşamada ise vücut sıcaklığı, kedinin nöbet geçirmesine ve/veya komaya girmesine neden olacak kadar yükselecektir.
Kedilerde alerjik şok ile yüzde şişme, kalp ritminde yükselme, nabzın düşmesi, nefes almada zorlanma, kusma ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Hipotermi geçirdiğini fark ettiğimiz kedi veya köpeği hemen bulunduğu soğuk alandan alıp, daha sıcak bir yere götürmeliyiz. Bir an önce ısınabilmesi için üzerine havlu, battaniye örtmeli ya da daha hızlı sonuç almak için bir fön makinası yardımıyla onu acilen ısıtmaya çalışmalıyız.
İlgili 33 soru bulundu
Vücut sıcaklığı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi oluşabilmektedir. Özellikle soğuk havaya, suya ya da rüzgara maruz kalmak kedileri olumsuz etkilemektedir. Yenidoğan kediler ya da kısa tüylü türler daha büyük risk altındadır. Hipotermik kedilerde titreme, nefes almada zorlanma gibi belirtiler görülmektedir.
Hipotermi yaşayan kedi ve köpekte beliren semptomlar, halsizlik, durgunluk, iştahta kapanma, olduğu yerden kıpırdamama, vücudunda belirgin soğuma, dış uyaranlara duyarsızlaşmadır. Hipotermiden şüphelenmeniz durumunda vakit kaybetmeden derhal bir veteriner kliniğine gidiniz.
Yorgunluk, titreme, kusma, ishal, solunum sıkıntısı, koordinasyon kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Eğer kedinin zehirlendiğinden şüpheleniliyorsa, hemen bir veteriner hekime başvurmak kritik önem taşır. Veteriner hekim, kediyi muayene ederek maruz kaldığı maddeyi tespit etmeye çalışacaktır.
Ağzını kapatın ve burnuna ağzınızla hava üfleyin. Bunu yaptığınızda göğsü inip kalkıyorsa doğru yapıyorsunuz demektir. Solunum başlayana kadar devam edin. Küçük ve yavru kedilerin ciğerlerine çok sert üflemeyin, ciğerlerini yırtabilirsiniz.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Ani kedi ölümünün yaygın bir nedeni travmadır. Bu sokak kedilerinde daha sık görülür, ancak herhangi bir kediye de olabilir. Travma örnekleri arasında araba gibi araçlar tarafından alınan darbeler, köpeklerden ve diğer hayvanlar tarafından ısırılmalar, ateşli silah yaralanmaları, düşmeler veya ezilmeler sayılabilir.
Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Bebek maması deneyin. Bebek mamasının kokusu çok güçlüdür ve belki hasta ve iştahsız bir kedinin yemek yemesini sağlayabilir.
CEVAP: Sahipli ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesi ve hayvanların pasaportları teslim edilerek sistemden düşülmesi gerekmektedir.
Cevap: soylu kişi, acınacak kötü durumunu kimseye göstermez ve söylemez.
Ağrısı olan bir kedi; duruş, vücut dili ve davranışında kademeli veya ani değişiklikler gösterebilir. Bu, vücutlarında daha fazla gerginlik, kamburlaşma veya başın alçalmasını içerebilir. Bazıları, yüz ifadelerinde bariz bir değişiklik gösterebilir: Gözlerini kısabilir veya kapatabilir.
Şok şiddetli ise epinefrin ve kortikosteroidler gibi ilaçlar verilir. Ciddi durumlarda medikal tedavinin yanısıra, yaşam desteğinin sağlanması amacıyla solunum yolu desteği gerektirebilir, böylece kedinin normal bir şekilde nefes alması ve oksijen ihtiyacının karşılanması amaçlanır.
Fotoğraflarınızı gözden geçirin ve onunla yaşadığınız anıları hatırlayarak güzel zamanlarınızı anın. Destek Arama: Arkadaşlarınız ve ailenizle hislerinizi paylaşın. Onlar size destek olabilir ve bu süreçte yanınızda olabilirler. Anı Takıları: Kedinizin hatırasını canlı tutmak için anı takıları düşünebilirsiniz.
Kedileri suya alıştırmak için öncelikle bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Mesela su kabını değiştirmek, beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapmamak, musluk suyu yerine içme suyuna alıştırmak, iştah kaybını önlemek ve en az 15 derecelik ısıdaki suyu kullanmak gibi uygulamalara geçebilirsiniz.
Kedilerde zehirlenme belirtileri 1-4 saat arasında genellikle de 6-24 saat içinde görülür. Hafif zehirlenme durumlarında kediniz ishal, kusma, bul su içme ve idrara sık çıkma ile zehri vücudundan 24 saat içinde atabilir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
İştahta azalma, saklanma, temizlenme davranışında artış, hızlı soluma, enerji azlığı, kulakların sıcak olması, burunda kuruluk, oyunlara ilgisizlik, gözlerde sulanma kedilerde ateş belirtileri arasında sıralanabilir.
Tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve soğuk yüzünden hasta olabilirler. Bu yüzden kedileri kış aylarında soğuklardan korumak gerekir. Elbette kediler yalnızca kış aylarında üşümez. Yaz aylarında da evdeki klima yüzünden de kedilerin üşümesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri