Mayalama sıcaklığına getirilen kültür ilave edilmiş süt peynir mayası (rennet) ile mayalanır. Mayalama sonrası oluşan pıhtı kesildikten sonra teleme ve peynir altı suyundan ayrılması için beklenir. Peynir altı suyundan ayrılan teleme sıcaklığı yavaş yavaş artırılarak 38°C'de bir süre bekletilir.
Orijinal mozzarella peyniri manda sütü ile yapılır; ancak hem pahalı hem de kolay bulunamadığı için çoğu insan gibi ben de inek sütü kullanıyorum. Sonuç; dolgun, sakız gibi uzayan ve kremamsı bir lezzete sahip mozzarella!
Mozzarella peyniri 100 gramında 280 kcal içerir. Toplam yağ oranı 17 g, kolesterol 54 mg, sodyum 16 mg, potasyum 95 mg, karbonhidrat 3.1 g ve protein oranı 28 gramdır. Ayrıca A, D, C, B12, B6 vitaminleri ile demir, kalsiyum ve magnezyum içerir.
Mozzarella peyniri en ünlü talyan peynirlerinden birisidir. Genel olarak pizza yapımında kullanılmasının yanında, taze olarak da tüketilen bir peynirdir. Geleneksel olarak manda sütünden üretilmekle birlikte belirli modifikasyonlar ile inek sütünden de üretilmektedir.
İşte püf noktalarıyla evde mozzarella peyniri yapımı: Mozzarella peyniri yapımı için gerekli malzemeler 5 kg çiğ inek sütü, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı peynir mayasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
İnek sütünden üretilen mozzarella peynirinin ise kuru maddesi %35-50, kuru maddedeki yağ oranı en az %44, tuz oranı %0.9-1.0'dir. Ülkemizde mozzarella peyniri üretiminde daha çok inek sütü kullanılmaktadır.
Bu peynirin anavatanı sayılan İtalya'nın Campania bölgesinde, toplam Mozzarella üretiminin yüzde 24'ü, Helal Gıda sertifikasıyla üretiliyor.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Mozzarella peyniri bir kaşar türü değildir ve gerek kalite gerek kıvam ve tad olarak kaşar ile karıştırılmamalıdır. Mozzarella peynirinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitleri ile birlikte mozzarellaya benzetilen peynirler de oldukça fazladır.
Mozzarella di Bufala: Manda sütünden yapılmaktadır. Bu tür mozzarellalar, Avrupa'da "mozzarella di bufala campana" adıyla satılmaktadır. Mozzarella Fior di Latte: Pastörize edilen veya günlük inek sütünden yapılmaktadır. Az yağlı Mozzarella: Özellikle yağı alınmış peynirlerden elde edilmektedir.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
yapımı yaklaşık 45dk sürüyor. yaklaşık 3 litre sütten 300-350 gr kadar taptaze mozzarella çıkıyor.
manda sütünden yapılan, eridiği zaman rekor uzunluklara ulaşabilen, özünde tatsız tuzsuz bir peynir çeşididir. pişmiş yenildiği gibi, çiğ olarak da yenilebilir. pizza ve lasagna'nın vazgeçilmez elemanıdır.
Mozzarella peyniri manda sütü ile üretilen bir peynirdir. Aynı zamanda tadı diğer peynirlere oranla daha tuzsuzdur. Yarı sert peynir grubuna giren bu peynir çeşidi rendelenerek birçok alanda kullanılıyor. Dünyaca ünlü İtalyan peyniri orijinalinde bufalo sütünden yapılıyor.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Her yerde sizleri korkutmak amaçlı peynirlerde domuz mayası kullanılıyor sözü tamamen yalandır. Çünkü domuz geviş getiren bir hayvan değildir ve bu yüzden bu kimozin ve pepsin enzimi bilinen adıyla peynir mayası domuzlardan elde edilememez!
Geleneksel hayvan mayası yani şirden mayasının kaynağı buzağıların mide astarıdır. Astar, sindirim ve süt emilimine yardımcı olan doğal olarak oluşan bir enzim olan kimozin içerir. Enzim, kesilen buzağının mide astarından, astarın yıkanması ve kurutulmasıyla çıkarılır.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Mozzarella peyniri genellikle dilimlenerek servis edilen dünyaca ünlü İtalyan peyniridir. Birçok tarifin içerisinde yer aldığı gibi taze taze de yenmektedir. Leziz kahvaltılarda fesleğen ve domates ile servis edilebilmektedir. Genelde yumurta gibi görünürler ve yüzeyleri pürüssüzdür.
Manda sütünden yapılan mozzarella peyniri, burrata peyniri, bocconcini peyniri meşhur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri