Bu çayı demlemek için; kurtulmuş yaprakları veya tohumu, kabuğunu alıyorsunuz tohum ve yaprağını kullanacaksanız 2 çay kaşığı sadece kabuğunu kullanacaksanız 1 çay kaşığı kadar alıp kaynattığınız suyu üzerine ekliyorsunuz. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzüp bal ve limon ekleyip tüketebilirsiniz.
Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir. Bergamot aroması çaya kattığı güzel koku ve tat ile akıllarda yer etmiştir. Bergamot kabuğu sıkılarak elde edilen esans genellikle parfümeri yapımında kullanılır.
1 çay kaşığı kuru bergamot kabuğu, 1 su bardağı sıcak suyun içine atılır ve yaklaşık 5-10 dakika kadar demlenmesi için beklenir.
İlgili 44 soru bulundu
Bergamot çayı içinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde vücuda zarar verebilecek serbest radikallerin yok olmasına yardımcı olur. Bu durum bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olurken cilt sağlığı için faydalı etkilere yol açar.
Bergamot Çayının Faydaları
İyice demlenmiş bergamot yapraklarının buharını solumak baş ağrısı, sinüs sorunları, öksürük, grip ve mide bulantısına iyi gelir. Çayını içmek aşırı yeme sonrası oluşan şişkinliği, mide ağrısını ve diğer mide rahatsızlıklarını hafifletir.
Bergamot, tıpkı diğer Turunçgiller'de olduğu gibi; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Bergamotun bilimsel adı Citrus bergamia'dır.
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90. Aromalar yağ bazında olduğu icin bir çözücü gerekir.
Cam kavanozlarda ağzı kapalı biçimde saklama yaparsanız kabuklarınız fazlasıyla uzun ömürlü olacaktır. Kuruttuğunuz bu bergamut kabukları oldukça kıymetli ve aromatiktik. Onları siyah ya da yeşil çay ile birlikte demleyerek tüketebilirsiniz. Diğer bitki çaylarıyla harmanlayarak aromalarını arttırabilirsiniz.
Bergamot Çayı Nedir? Siyah çay yapraklarından ve bergamot portakalı ağacının meyvesinden elde edilen bergamot çayı; hafif narenciye benzeri bir tada sahip olan kuru bergamot kabuklarının çay yaprakları ile karıştırılması ile hazırlanır.
C vitamini bakımından son derece zengin olan bergamot, kokusuyla adeta baş döndürür. Yeşil renkli olan meyve, kekremsi bir tada sahiptir ve eklendiği her şeyin tadını değiştirerek enfes bir aroma kazandırır.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Bu, sindirim sistemine yardımcı olur ve besin maddelerinin uygun şekilde emilmesini sağlar. Bu salgılar aynı zamanda şeker parçalanmasında rol oynayarak kan basıncını düşürebilir.
Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile; C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir.
Bergamot kurutulmadan önce yendiğinde etli kısmı ekşidir ve kabukları da oldukça acıdır. Kokusu yoğun, tadı keskin diyebiliriz. Özellikle çayından bahsedecek olduğumuzda siyah çaya göre daha aromalı, daha keskin ve daha sert bir tadı vardır.
Dünya genelinde sıklıkla tüketilen Lipton Earl Grey bilinen klasik tadına aromasıyla damga vurur. Bu çaylar turunçgil ailesinden olan bergamot meyvesinden elde edilen yağ ile tatlandırılır. Bergamot, turunçgillerden gelen ve Akdeniz coğrafyasında yetişen aromalı bir meyvedir.
Bergamot (Citrus bergamia), sedef otugiller (Rutaceae) ortalama 4 m boyunda bir ağaç türü. Esas vatanı Batı Hindistan'dır.
Stres kaynaklı uykusuzluklardan da kurtaran bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde asabiyet ve gerginlik gibi olumsuz ruh hallerine iyi geliyor. Polifenoller açısından zengin olduğundan antioksidan özellikler gösteriyor, vücudu toksinlerden, yani zararlı maddelerden koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ağırlıklı olarak kokusu ile hatırlanan ve buna karşılık ağacı ve şekli bilinmeyen bergamot bitkisi aslında bir çeşit turunçgil olarak geçer. Meyvesi armut biçimindedir ve her ne kadar limona oldukça benzese de aslında limondan tamamen farklıdır. Bergamot çiçeği ise beyaz renkli ve küçük bir yapıdadır.
Osmanlı tıp kitaplarında bergamot ağacından narenç ve ağaç kabuğu gibi isimlerle bahsedilmektedir. Bergamot ağacı Latince "Citrus Bergamia" olarak adlandırılır.
Hulâsa: Aman dikkat bergamot aromalı alkollü çaylardan uzak durun. Helal sertifikalı tomurcuk çaylarda etil alkol mevcut değildir, denetimli üretildiği için alkol ile değil doğal yollarla çözündürülmüştür. Onları içebilirsiniz.
Doğal bergamot kokusu ve kullanılan tazecik filiz yapraklarıyla tüm çaylarla harmanlanabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çaydır. Neşeli, keyfine düşkün çay severlerin hayatına renk vermekte üstüne yoktur.
Meyve kabuğunun acılığından dolayı çiğ olarak tüketilmez. Bergamot meyvesinin kabuğu, özellikle 'Earl Grey' olarak bilinen çaya aroma vermek amacıyla kullanılır.
Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri