45 yaş üstü çalışanlar talep etmeleri halinde otomatik katılıma dahil olabilirler.
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle birlikte 4632 sayılı Kanun'un Ek 2. maddesine ekleme yapılarak, talepleri halinde 45 yaş üstü çalışanların da Otomatik Katılım sistemine dahil edilebilmesine imkan sunulmuştur.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden kaç yaşında emekli olacağım? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 56 yaşınızı tamamladıktan ve en az 10 yıl boyunca sistemde kaldıktan sonra emekliliğe hak kazanabilirsiniz. Sisteme kimler katılabilir? Bireysel Emeklilik Sistemi'ne bir yaş sınırı olmaksızın herkes katılabilir.
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Emekli ikramiyeleri toplu para olarak ve düzenli emekli maaşları da aylık katkı payı olarak BES sözleşmesine yatırılabilir. Bu sayede %30 Devlet katkısından faydalanılır, aynı zamanda birikimler emeklilik fonlarında değerlenmeye devam eder.
İlgili 26 soru bulundu
EYT'den emekli olup da çalışmaya devam edecek kişiler içinse sorun yok. Çalışmaya devam edeceği aynı şirkette otomatik BES'ine devam edebileceği gibi işyeri değiştirmesi durumunda yeni işyerindeki BES hesabına hakları ile katılabilir.
Emekliliğe hak kazandığınızda aşağıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz: Bireysel emeklilik sisteminde kalarak, birikiminizi "programlı geri ödeme" şeklinde geri alabilirsiniz. Bu durumda, plan değişikliği yoluyla “Emeklilik Gelir Planı”na dâhil olursunuz. Birikiminizi toplu olarak alabilirsiniz.
Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
* Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, takvim yılının ilk günü esas alınır. Ancak 27.12.2018 tarihinden önce emeklilik planına dâhil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 4632 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi uyarınca 01.01.2017 tarihi esas alınır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Emeklilik döneminizde ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmanın en güvenli yolu Bireysel Emeklilik Sistemi'nden geçiyor! Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşınızı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES'e dahil edilmesine imkân tanıyan Otomatik Katılım uygulaması, bir başka adıyla Otomatik BES, 2017'de başladı. 2022'nin başında yapılan düzenleme ile de Otomatik BES'te 45 yaş sınırı kalktı.
İşverenin bu madde kapsamındaki yükümlülüklerine ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk lirası idari para cezası uygulanır.” Şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 4721 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Türkiye'de SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı gibi farklı emeklilik türlerinde herhangi bir kaydınız varsa süper emeklilik sistemine dahil olabiliyordunuz. Ayrıca yurt dışında yaşayıp, bu emeklilik türlerinden size uygun olan herhangi birine dahil olarak da süper emeklilik sisteminden faydalanabiliyordunuz.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken paranız bulunuyorsa sistemde yazan sigorta şirketi ile iletişime geçerek biriken paranızı kolaylıkla almak için talepte bulunabilirsiniz. BES'te biriken paranızı alabilmek için e-Devlet üzerinden herhangi bir işlem yapılamıyor.
BES fonları arasında günün en fazla kazandıranı yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF" oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları arasında günün en fazla kazandıranları, yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF", yüzde 0,80 ile "Katılım Em. ve Hay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri