Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Bu miktarı sorgulamak için ise e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına girerek otomatik bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi`nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, ana sayfanızda bulunan "Hizmetlerim" sekmesine tıklayın. Ardından, "Para ve Varlıklarım" seçeneğini bulup tıklayın. Bu seçenek, birikmiş paralarınıza erişim sağlayacaktır.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
BES'te biriken paranızı alabilmek için e-Devlet üzerinden herhangi bir işlem yapılamıyor. İşlem yapabilmek için sisteme kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla kısa süre içinde iletişime geçmeniz gerekir.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
PTT ile Ödeme
BES sözleşmeleriniz için 11 haneli TCKN ve 8 haneli BES Hesap Numarası bilgisi ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Siz de e-Devlet'ten kontrol yaparak biriken paranızı sorgulayabilirsiniz. e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
Öncelikle bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
Çalışanlar sigortalı şekilde işe girdikleri zaman otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olurlar. Katkı payları maaşlarından kesinti yapılarak işveren tarafından ödenir. Otomatik katılım sistemi için BES sorgulama yapmak isteyenler e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Maaştan BES kesintisi hesaplama
2022 yılı için SGK Tavan Ücreti olan37.530 TL'nin %3'ü yani en yüksek tutar 1.125,90 TL'dir. Örneğin; aylık maaşı 40.000 TL olan bir çalışan için, 40.000 TL'nin %3'ü değil, yine 1.125,90 TL kesinti yapılacaktır.
Asgari ücretli çalışanlar için (asgari brüt ücret 5.004 TL), bugünkü hesaplamayla, aylık 151 TL, yıllık 1.812 TL kesinti yapılır.
Sistemden erken çıkarsanız kesinti uygulanıyor.
10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
Düzenli ya da toplu olarak yatırdığınız tüm katkı payları için alacağınız devlet katkısıyla, birikimleriniz sürekli artmaya devam eder. Daha fazla katkı payı ödeyerek maksimum devlet katkısı elde edebilir, 2023 yılı için belirlenen 42.160,50 TL* üst limite ulaşan miktarda destek alabilirsiniz.
BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. Birincisi sistemde 10 yılı tamamlamak, ikincisi ise 10 yıl şartı ile birlikte 56 yaşını doldurmak. Her iki şart tamam olduğunda BES'te emeklilik hakkını kazandın demektir!
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkı getirildi. Bazı durumlarda paranın yarısı, devlet katkısı ile beraber çekilebilecek. Yeni düzenlemeler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
İlk 2 aylık başlangıç dönemi içerisinde sistemden ayrılan ya da sonrasında erken çıkış yapan bir çalışan, kendi talebi doğrultusunda, işvereni tarafından ilgili emeklilik planına tekrar dâhil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri