BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu amaçla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.
BES Parası Nasıl Çekilir? Sistemde kayıtlı olan sigorta şirketi ile veya banka iletişime geçerek Bireysek Emeklilik Sistemi'nde biriken paranı çekmek için talepte bulunabilirsin. BES paranı alabilmek için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapamazsın.
BES'te sistemde 5 yıldır varolanlara birikimlerini kısmi çekme hakkı getirildi. Kısmen ödeme hakkını kullanan vatandaş 3 yıl sistemden çıkamayacak. Çekme hakkını en az asgari ücretin 5 katı (Şu anda 67 bin TL) birikimi olan vatandaşlar kullanabilecek.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) kısmi çekiş hakkı uygulamasına yönelik yönetmelik Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlandı. Yönetmelik 26 Mart 2024 itibariyle yürürlüğe girecek.
Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Sistemden erken çıkarsanız kesinti uygulanıyor.
10 yıldan önce sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %15, 10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
BES müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilettiğiniz zaman sisteme yatırılan paranızı da geri iade alabilirsiniz. Neredeyse tüm bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi olduğu için maaşınızı hangi bankadan alıyorsanız o bankaya iptal talebi göndermeniz gerekmektedir.
Resmi Gazete'de yayımlanan “Bireysel Emeklilik Sistemi Kısmen Ödeme Hakkı Yönetmeliği” ile BES katılımcıları; eğitim, evlilik, konut alımı veya doğal afet gibi durumlarda birikimlerinin %50'sine kadar olan tutarı, devlet katkısının da %20-25'ini sistemden çıkmadan çekebilecek.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Kesinti olmadan BES iptali durumu, sadece sözleşme süreci başladıktan 60 gün süre içerisinde gerçekleştiğinde mümkün olmaktadır. BES süreciniz başladığında iki aylık süre içerisinde caymak isterseniz herhangi bir kesinti yaşamadan paranızı tam olarak alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir? E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz.
Başlangıç dönemi içerisinde sistemden ayrılan çalışanlar,ödedikleri katkı paylarının tamamını geri alma hakkına sahiptir. Sistemden ayrılmak için; Garanti Emeklilik İnternet veya Cep Şubesi'ne giriş yapmaları ve "Sözleşmeden Ayrılma" adımını takip etmeleri yeterlidir.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Bireysel emeklilik sistemini iptal ettirmek isteyen kişilerin 0850 724 55 00 numaralı çağrı merkezini aramaları gerekmektedir. Bu şekilde telefon aracılığı ile bireysel emeklilik sisteminin iptal ettirilmesi mümkün olabilmektedir.
BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.
(1) Katılımcı, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
BES ödemeleri, 10 yıllık prim ödenmesi ve 56 yaşın doldurulması koşulu ile gerçekleşir. Kişiler ister birikimlerini toplu tazminat olarak alır, isterlerse emekli maaşı şeklinde aylık ödemeler talep edebilirler.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra ayrılmak isteyenler ise %5 oranında stopaj ödemek zorunda kalırlar. Vefat halinde tayin edilmiş varis herhangi bir kesinti olmaksızın bütün ödeme ve geliri alır. Ancak 10 yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılırsanız toplam birikiminiz üzerinden kesintiler yapılır.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Sistemde devam eden sözleşmeniz üzerinden fon işletim gideri kesintisi dışında herhangi bir kesinti uygulanmaz. Sistemden erken ayrılmanız durumunda getiriniz üzerinden stopaj tutarı düşülerek iadeniz yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri