Zeytin ağacı Karasal İklim Meyvesi değildir. Burdur şartlarında yetişmesi oldukça zordur fakat bazı kesimlerde yetişmektedir.Saksı içerisinde ev ortamında, balkonunuzda terasınızda Gemlik, ayvalık, domat, sarıulak, memecik, arbequine, manzalina zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Topak aşı olarak da adlandırılır. Adana'nın Tarsus, Seyhan, Hatay'ın İskenderun, İçel'in Anamur, Erdemli, Isparta'nın Sütçüler ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Bölgede en fazla zeytinin yetiştiği şehir Aydın'dır. Bölgede Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilmektedir. Aynı zamanda İzmir, Denizli, Muğla illeri de Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer yerlerdir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
Türkiye'de zeytin üretimi Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılır. Marmara Bölgesi'nin zeytin ağacı varlığı Türkiye'nin zeytin ağaçlarının % 10'dur.
Antalya'da hem sofralık, hem de yağlık zeytin üretimi yapılıyor. En fazla zeytin çeşidi 'Gemlik'. Bölgeye özgü 'Tavşan Yüreği' için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan işaret tescili başvurusu geçen eylül ayında kabul edildi.
Elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği meyve ürünleri içinde önemli yere sahiptir. Ülkemizde çok büyük bir oranla başı çeken gül üreticiliği yanında hububat, baklagiller ve endüstri bitkileri de Isparta tarımında önemli bir yer teşkil eder.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Son yıllarda önemi gittikçe artan Coğrafi İşaret kavramı ile, her bölgenin zeytinyağının kendine has özellikleri tescil edilmektedir. Coğrafi işareti en önce alan zeytinyağı üreticisi olan Ayvalık ise, Ayvalık Zeytinyağı'nı markalaştırma açısından tüm Türkiye'ye iyi bir örnek olmuştur.
Türkiye'nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli zeytinyağına sahip olan Milas'tan Sitare – Osman Menteşe Çiftlik markası ile Kairos Zeytinevi listede yer aldılar.
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
En lezzetli yağ da zeytin yeşilden pembeye dönerken tam ALACA dediğimiz zamanda toplanan zeytinden olur.
Zeytinyağının raf ömrü kalitesine, ambalajına ve saklama koşullarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, yüksek kaliteli sızma zeytinyağı şişelendiği andan itibaren 18 ay ila 2 yıl arasında dayanabilir. Düşük kaliteli zeytinyağı veya uygun olmayan şekilde depolanan yağlar daha kısa raf ömrüne sahip olabilir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Zeytinyağı bir süre buzdolabında bekletildiğinde donma yapıp yapmadığını gözlemlenerek, tam olarak donmadığı takdirde başka bir yağ (pamuk yağı gibi) eklendiği kesinleşmiş olur. Zeytinyağının doğal olduğunu anlamak için bir miktar zeytinyağına birkaç damla tuzruhu damlatılarak zeytinyağındaki renk değişimi gözlemlenir.
Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor.
Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor. Yüzde 2 ila 3 arası asit oranına sahip zeytinyağları da "natürel ikinci" olarak adlandırılıyor.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor. Peki, bu düşünce doğru mu? Açıklayalım: Kaliteli zeytinyağı için rengin herhangi bir önemi bulunmuyor.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri