Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılan muşmula, içindeki bolca çekirdeği, olgunlaştıktan sonra aldığı kahve tonlarındaki rengi ve yumuşacık iç kısmı sayesinde kolayca ayırt edilebilen bir meyve.
Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.
Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi çeşitli isimlerle adlandırılan muşmula, ülkemizde özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişiyor. Potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral bakımından oldukça zengin olan muşmulanın faydalarını Dr. Fevzi Özgönül anlatıyor.
Muşmula aşırı miktarda tüketildiği zaman gaz sıkışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanlar her yiyecekte olduğu gibi muşmulanın da tüketiminde aşırıya gidilmemesini önerirler.
Mayhoş ve ekşi bir lezzettedir. Muşmulanın içi elma içine benzer. Çekirdekli ufak bir meyve olarak bilinir. Aynı zamanda muşmula kalori açısından tatmin edici değerdedir.
İlgili 16 soru bulundu
Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle devam etti: "Muşmula meyvesi böbrek hastalıklarına da iyi gelmekte, gaz giderici olarakta faydası bulunmaktadır.
-Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. -Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. -Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. -Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
Muşmula yılın son meyvesi olarak da anılır. Mayıs-Haziran aylarında olgunlaşmaya başlayan Muşmula meyvesi Ekim-Kasım aylarında hasat edilir.
Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır. Serin ve ılık iklimlerde yetişen muşmula ağacı için tüm yetişme şartlarının da uygun olması gerekir.
👉🏼Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir. 👉🏼Zayıflamaya yardımcı olur; Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasında faydalı olan muşmula meyvesi zayıflamaya yardımcı olur.
Muşmulanın Çekirdeği Yenir Mi? Muşmula, tariflerde kullanılacağında genellikle çekirdekleri temizlenir. Muşmula çekirdeği sindirim sistemi için çok faydalı olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Bunun yerine çekirdekleri kaynatıp içebilirsiniz.
Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur.
Anadolu'da muşmula, beşbıyık, ezgil, döngel gibi isimlerle anılan meyve aslından gülgillerin altfamilyası olan bir ağaç türünün meyvesidir. Taze tüketildiğinde buruk bir lezzeti olan muşmula olgunlaştıkça tatlanır. Ülkemizde bolca yetişen muşmula mayhoş tadıyla pek fazla tüketilmez.
Muşmula günde kaç tane yenmeli? Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz.
Sert iklimlere dayanıklı, güneşi seven, her iklimde yetişebilen ve hafif ekşimsi bir tadı olan alıç, değişik yörelerde değişik isimler almıştır. Bunlar; alıç, aluç, yemişen, ekşi muşmula, kuş yemişi gibi farklı isimlerdir.
Muşmulanın içerisinde yer alan nebatsal lifler, kandaki iyi ve makûs kolesterol seviyelerini kumpaslar. Ayrıca böbrekleri ve karaciğeri tesirli bir biçimde temizler.
Malta eriği (yeni dünya) A, C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçerisinde portakal kadar C vitamini bulundurduğu için özellikle soğuk algınlığı yaşadığınız dönemlerde Malta eriği de tüketebilirsiniz. Vitamin yanında gerçek bir lif ve mineral deposu.
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetişen Malta Eriği ülkemize Lübnan ve Cezayir'den gelmiştir. Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur. Saksı ya da poşette tüplü ve aşılı olarak satışa sunulmuştur. 1 ile 2 kg arası.
Muşmula, besin lifi, potasyum, demir,kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral ve maddeler bakımından oldukça zengin bir meyve. Aynı zamanda içinde bolca A ve C vitamini olduğu da biliniyor.
Muşmulanın Dünya'da bilinen en yaygın adı 'The Common Medlar'dır. Ülkemizde ise, töngel, döngel, beş bıyık ve ezgil isimleriyle bilinmekte ve ülkemizde özellikle Marmara ve Kuzey Anadolu Dağları ile Karadeniz ve Ege Bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir (Yılmaz ve Gerçekcioğlu, 2013).
İçeriğindeki melovin etken maddesi ile sinir sistemi ve kaslar üzerinde etkili, sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanızı sağlayan muşmulanın dış kabuğu da kaynatılarak içilebilir ve bu depresyon hapı içmiş gibi etki yaratmaktadır. İçeriğindeki fazla sudan dolayı serinletici, rahatlatıcı etki yapar.
👉🏼Tam bir doğal şifa kaynağı olan muşmulanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir.
🛑Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir. 🛑Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. 🛑Tüketilen meyvenin çekirdekleri kaynatılarak çayı yapılıp tüketilmelidir.
Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri