Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin % 23-25'ine tekabül etmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 23.305.888 ton üretimle dünyanın en büyük sarımsak üreticisidir. Çin Halk Cumhuriyeti, dünya sarımsağının %75'sinden fazlasını tek başına üretiyor. Hindistan 2.910.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 466.389 ton üretim ile Bangladeş, üçüncü büyük sarımsak üreticisidir.
Sarımsak yetiştiriciliğinde ilk akla gelen yöre, Kastamonu İlinin Taşköprü İlçesidir. 'Taşköprü sarımsağı' olarak bilinen sarımsaklar ilçede 'beyaz altın' olarak nitelendirilmektedir.
Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer “Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir.” Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Geçim kaynaklarının sınırlı olduğu Taşköprü'de sarımsak tarımı yoğun olarak tarımsal işgücü kullandığı için kırsal nüfusun tarlaya bağlanmasına yardımcı olmuştur. Kastamonu sarımsağı kalitesi, araması ve dayanıklılığıyla ülkemizin en önemli çeşitleri arasındadır.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen sarımsak artık Avrupa Birliği tarafından da tescillendi. Tescil ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Taşköprü'nün dünyaca ünlü 'beyaz altını' Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.
Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
En çok üretim 19 bin 871 ton ile Kastamonu olurken, 14 bin 878 ton ile Kahramanmaraş ikinci ve 14 bin 770 ton ile de Gaziantep üçüncü sırada yer aldı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşan TR82 bölgesinde ise, 19 bin 953 ton ile sarımsak üretiminin yüzde 17,2'si gerçekleştirildi.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve kalitesi ile dünyaya adını duyuran Taşköprü sarımsağı, hasat döneminin başlaması ile birlikte satışa sunuldu.
2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin kendisine has toprak çeşidi ve bitki örtüsü sayesinde, diğer bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize giren türlere kıyasla öne çıkmaktadır.
Çin sarımsağı zararlı mı? Yerli üretim sarımsağa oranla Çin sarımsağının besin değeri bir hayli düşüktür. Uzmanlar bu sarımsağın tüketimini uygun görmediklerini Çin pazarından gelen bu gıdadan kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor.
Tunceli Dağ Sarımsağı bölgeye özgü bir üründür, yani endemiktir. Tunceli'de daha çok Ovacık civarında dağlarda doğal olarak yetişir. Tunceli Dağ Sarımsağının özelliği tek diş olması, iri olması ve doğal olarak kendi yetişmesidir.
Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki Munzur Dağları ile Hozat, Pertek ve Pülümür ilçelerinde, yaklaşık 2 bin rakımda doğada kendiliğinden yetişen ve endemik türler arasında yer alan dağ sarımsağının, kontrolsüz toplanmasının engellenmesi amacıyla geçen yıl çalışma başlatıldı.
Ülkemizde yıllık ortalama üretim 75.000-80.000 tondur ve Erzurum, Rize ve Trabzon illeri dışında tüm bölgelerde üretimi yapılmaktadır.
2)Taşköprü Sarımsağı nasıl anlaşılır? Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik içindeki aromasıdır. Icindeki selenyum sayesinde sert ve keskin bir kokuya sahiptir.sarımsağın dişleri birbirleriyle orantılı büyüklüktedir.
Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir.
Çin'den gelen sarımsakların çok büyük dişli olduğunu ve rahat soyulduğunu dile getiren Dr. Dizdar, "Çin sarımsağı iri dişlidir, çok kolay ayıklanır, ama kokusu yok denecek kadar azdır, bir başı Taşköprünün bir dişi etmez.
Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS'ın tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir. Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır.
Sarımsak mümkün olan en taze haliyle satın alınmalı ve dişleri sert olmalıdır. Yumuşak olması içten içe çürümeye ve filizlenmeye başladığının göstergesidir. Pul, toz ya da macun formunda işlenmiş sarımsak, özellikle keskin kokusundan arındırılmış haliyle tüketime sunulmuş olsa da, taze sarımsak kadar etkili değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri