Tüm hayvanların tuza ihtiyacı olduğu için, doğadaki mevcut tuz yalama alanları, popüler hayvan toplanma noktaları gibidir. Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar.
Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların deri ve bağırsaklarının zarar görmemesi için kesim sırasında özenle hareket edilmesi ve kesim sonrası tuz atılarak korunması gerektiği belirtildi. Kurban Bayramı yaklaşırken deri ve bağırsakların depolandığı işletmelerde de hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır.
Sıcak yaz aylarında sıcaklık stresine karşı rasyona ekstradan inek başına günlük 100 gr civarında tuz ilavesi yapılması, süt üretimini destekleyici bir rol oynamaktadır. Tuz ilavesinin daha fazla miktarlarda yapılması, hem hayvanın süt üretimi açısından faydalı olmamakta, hem de ekonomik değildir.
İlgili 39 soru bulundu
"Kaya tuzu hem hayvan sağlığı hem de etin lezzetti için önem arz ediyor. Kaya tuzu tüketen hayvanın eti lezzetli olur. Ayrıca hayvanlarımızdan sağılan süt ile elde edilen peynirlerinin korunması içinde bu kaya tuzunu kullanıyoruz.
Fazla tuz tüketimi, sodyum miktarında artışa bağlı olarak tansiyonun aşırı şekilde yükselmesine yol açar. Hipertansiyon ise kalp-damar (kalp krizi) ve beyin-damar (inme-felç) hastalıklarında risk artışına yol açar.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Tuz noksanlığında iştah azalması görülür. Tuz ihtiyacı vücut ağırlığı ve verilen rasyonun karakterine göre değişir. Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir.
Fakat emin olabilmek için rasyondaki kuru maddenin % 0.25 - 0.5 i oranında tuz vermek lâzımdır. Tuz yetersizliğinin ilk belirtisi, tuza olan anormal istektir. Sığırlar kaya, tahta, toprak ve diğer hayvanların terlerini yalarlar.
2-) Sığırlarda kusma, ishal, sancı, iştahsızlık, dışkıda mukus bulunması, poliüri ve burun akıntısı görülür. 3-) Sinirsel belirti olarak ise motorik bozukluklar, çiğneme kaslarında kramplar, sallantılı yürüyüş, iskelet kaslarında titremeler, çevreye karşı aşın duyarlılık ve eksitasyon gözlenir.
Her yaş ve cinsteki hayvanların Tuz ve Mineral madde ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiştir. Tuz ve mineral madde Eksikliğinde ; iştah azalır, büyüme yavaşlar, süt ve et üretimi düşer , üremede sorunla karşılaşılır, immun sistem (savunma sistemi) zayıflar ve hayvanlar hastalıklara açık hale gelirler.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
BEBEĞE NE ZAMAN, NE KADAR TUZ VERİLMELİ? Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir? Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşerse dehidrasyon belirtilerine benzeyen problemler yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz Tuz tüketmemek, kolesterol seviyelerini de etkileyebilir.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
“TUZ KULLANMAMAK DA SAĞLIĞA ZARARLI”
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Deniz seviyesinde (1 atm basınçta) saf su 0°C'de donar ve 100°C'de kaynar. Tuz gibi çözünmüş maddeler suyun donma noktası üzerinde düşürücü bir etkiye sahiptir ve bu nedenle sıcaklığın 0°C'nin altına ulaştığı kış aylarında buzun oluşmaması için yollara tuz serpilir.
Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
İlaç: Yaşamsal temel besinlerden olan sodyum ve klorür içeren tuz, vücudu ve hormonal sistemleri düzenleyici etki sağlar. Bazı tıbbi durumlarda vücudun elektrolit dengesini korumak için tedavi olarak hastaya tuz verilir. Tuz ayrıca; farmasötik ürünlerde katkı maddesi olarak da kullanılır.
Yüksek oranda tuz, bazı sucul hayvanlar için öldürücü olabilir. Tuz, suyun karışım yolunu değiştirerek göllerin tabanına yakın yerlerde tuz ceplerini oluşturabilir ki bunlar biyolojik olarak ölü bölgeleri meydana getiriyorlar.
Sığırlara verilecek olan tuz genel olarak yalama taşı şekline getirilmiş şekilde verilebilmektedir. Bunun yanı sıra yemlerinin içerisine de tuz karıştırılarak hayvanlara bu şekilde de verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri