Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Özümseme/Özümleme(Asimilasyon)
Bireyin karşılaştığı yeni bir olayı, nesneyi veya durumu daha önceden geliştirmiş olduğu şemalarla açıklaması özümlemedir.
Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir.
zihinde mevcut olan semanin degistirilmesi, yeni duruma adapte edilmesi.
Özümleme ve Uyma: Özümleme ve uyma, çocukların şemalarını nasıl kullandıkları ve uyum sağladıklarını açıklamak için Piaget'nin önerdiği iki kavramdır. Özümleme; çocuklar yeni bir bilgi ya da yaşantıyı ele alırken var olan şemalarını kullandıklarında meydana gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin hayatında ilk defa katır gören bir çocuk, katırı at zanneder. Çünkü atı daha önce görmüştür. İki hayvan birbirine benzediği için hafızadaki ''at bilgisi'' ile ilk defa görülen katır birleştirilir. Buna psikolojide özümleme denir.
Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Bireyin karşılaşmış olduğu yeni bir durumu veya nesneyi, daha önceden meydana getirdiği mevcut şema üzerinden, var olan bilgiyle değerlendirerek uyum sağlaması özümleme olarak bilinir.
Özümleme, çocuğun karşılaştığı yeni uyaranları sahip olduğu bir şemaya uygun görüp yerleştirmesidir. Daha önce topla oynamış bir bebek portakalla ilk karşılaştığında onu top olarak görecek, onunla oynayacaktır.
Adaptasyon veya uyum, doğal seçilimde başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak, böylesi bir özelliği tanımlamak için, adaptif (uyabilen) terimi kullanılır. Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik.
Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerdir. Metabolizmanın "yapım faaliyetleri" olarak da tanımlanabilirler.
ÖZÜMLEME: Çocuğun karşılaştığı yeni durumu kendisinde önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. 2. UYUMSAMA (DÜZENLEME): Çocuğun mevcut şemasını yeni duruma göre yeniden biçimlendirme sürecidir. İlk yaşantılar daha çok düzenleme içerir. Yetişkinler daha çok özümleme, daha az düzenleme yapar.
Metabolik faaliyetler anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ✔ Anabolizma: Hücrede gerçekleşen yapım reaksiyonlarıdır. Özümleme ya da asimilasyon reaksiyonları da denir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Bakış açısı alma (perspective taking), bir başkasının bakış açısından bir durumu anlama, bir başkasının düşüncelerini, duygularını ve dünyaya ilişkin sözel ve görsel bakış açılarını eş zamanlı olarak kavrama yeteneği olarak tanımlanmıştır (Şener, 1996: 12).
Yapaycılık, Piaget'in Bilişsel Gelişim Dönemlerinden Sezgisel Düşünce Alt Evresi 4-7 yaş aralığını kapsayan dönemde ortaya çıkar. Yapaycılık, doğa olaylarının doğal olmayan yollarla açıklanmasıdır. Gece, gündüz, yağmur, deprem vb. her şey birileri tarafından yapılır.
Yadımlama kelimesi biyoloji alanında kullanılan ve biyolojik bir olayın ifade edilen yöntem ve şeklidir. Yadımlama biyolojik bir terim olarak anlamı canlı protoplazmayı yapan büyük ve karmaşık yapılı moleküllerin enerji çıkararak yanması, yıkım katabolizma ve özümleme karşıtı olmaktadır.
Canlıların dış ortamdan aldıkları inorganik maddelerden gelişmeleri için zorunlu olan organik maddeleri yapmalarına özümleme (asimilasyon) denir.
Piaget, çocukların asimilasyon (özümleme) ve akamodasyon (kendini uydurma) şeklinde adapte olduklarını ifade eder. Asimilasyon (özümleme), çocuğun sahip olduğu düşünce ve alışkanlıkların içine yeni nesneleri katmasıdır. Çocuk asimilasyonda mevcut olan şemayı yeni deneyime uygulamaya çalışır.
Bir birey ya da bir nesnenin kümenin tamamıyla bütünleşmesi ve onun özelliklerini özümsenmesi özdeşleşme şekilde ifade edilir.
Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir. Örneğin; sıvıların korunumu, sıvının içine konulduğu kap değişse bile, eğer her hangi bir ekleme ve çıkarma yapılmamışsa, sıvının miktarının aynı kalacağını ifade eder.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
tepkide bulunması, gelişimi sınırlandırır. Bu nedenle, yeni obje, olay, durumları anlamak, bilmek için var olan yapıların yeniden şekillendirilmesi, biçimlendirilmesi de gerekmektedir. Mevcut şemayı yeni durumlara, objelere, olaylara göre yeniden değiştirme, biçimlendirme, şekillendirme sürecine “uyum” denir.
1. Yapım (Anabolizma, özümleme): Basit moleküllerin birleştirilerek daha karmaşık moleküllerin sentezlenmesidir. Yapıcı ve birleştiricidir. -Bütün yapım tepkimelerinde ATP harcanırken bazı yapım tepkimelerinde ATP önce üretilir sonra da tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri