Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Besinler ve besin ögeleri insan sağlığını etkileyen temel faktörlerdendir. Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidrat, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olarak ayrılır.
İlgili 17 soru bulundu
Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Besinler, içinde bulunan vitamin ve minerallere göre üç türe ayrılır. Hiçbir katkı maddesi içermeyen organik gıdalar, düzenleyici besin olarak tanımlanır. Enerji veren besinler ise, vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılar. Her iki besin türü de insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır.
Besin maddeleri protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Hayatımızı sürdürebilmek için yediğimiz ve içtiğimiz maddelere besin denir. Aynı şekilde besinlerin vücuda alınma şekline ise beslenme denmektedir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su olmak üzere altı çeşit besin içeriği vardır.
Besin kaynakları hayvansal, bitkisel ve madensel olmak üzere üçe ayrılır.
Temel Besin Öğeleri
Bunlar; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılır. Yiyecekler uygun miktarda bir araya getirildiklerinde tam bir beslenme sağlayan bir çok bileşenden oluşur. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Yapıcı onarıcı maddeler; proteinler, yağlar, madensel tuzlar ve sudur.
Düzenleyici Besinler Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Doğrulanmış Cevap
arkadaşım besinler; karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler olarak ayrılırlar.
Ağızda sindirim olayında görev yapan dil, dişler ve tükürük bezleri bulunur. Ağızdaki besinler dişler ile parçalanır (mekanik sindirim), tükürük bezlerinin salgıladığı tükürük sıvısı (içindeki enzimler) ile yumuşatılır (kimyasal sindirim). Dil, besinlerin çiğnenmesine ve yutulmasına yardım eder.
Besin piramidi özellikleri genellikle benzer olmakla birlikte geliştirildiği ülkenin yapısına göre değişebilir. Kısaca sıralanırsa; Beş temel besin grubundan oluşur. Bunlar et, yumurta ve kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, tahıllar, sebze ve meyveler, yağ ve şekerdir.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri