Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Hayvanın her 100 kilo canlı ağırlığı için 1,5-2 kilo taze veya kesif yem verilir bu tür yemlemeye tam yemlemede denir. Bu tür yemlemeye başlarken hayvanlar yeme yavaş yavaş alıştırılmalıdır.10 gün sonra artık günlük yiyebilecekleri kadar bu yemden verilir. Böyle bir beside hayvanın önünde devamlı yem bulunur.
Kısaca 200 Kg canlı ağırlığındaki bir dana besi esnasında günlük 6 ila 7 kg yem tüketimi yapmalıdır. Bazı besi sığırı ırkları, vücut ağırlığının % 4 ü kadar yem tüketebilir.
Danalara kaliteli kaba yem ve kesif yemler erken yaşta yeterli miktarda verilerek büyüme teşvik edilmelidir. Fakat aşırı enerji içeren tane yemler erken dönemde verilmemelidir. Büyüme döneminde ekonomik ve protein seviyesi yüksek bir besleme yapılarak danaların büyümeleri ve boylanmalarının sağlaması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Kaba yem olarak başta mısır silajı olmak üzere çeşitli silajlar kullanılabilir. Besi sığırlarına canlı ağırlıklarının % 2-2.5'ine kadar kesif yem verilebilir. Bunun yanı sıra günlük 5-7 kg mısır silajı, 1-2 kg saman, 5-8 kg pancar posası yedirilebilir.
Grupların ortalama besi başı canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla A grubunda 206.5 ± 3.5 kg ve 9-11 ay, b grubunda 3 02.8 ± 4.8 kg ve 12-14 ay ve C grubunda ise 360.2 ± 2.8 kg ve 14- 16 ay olarak belirlenmiştir. Her grup 5'i Holştayn ve 5'i Esmer Irk olmak üzere onar baş erkek danadan oluşmuştur.
Mustafa Yıldız, saha çalışması sırasında, bu uygulamanın giderek yaygınlaştığını gördüğünü belirtirken, besi ve hayvan çiftliklerini çok iyi bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, "Büyükbaş hayvana tavuk yemi yedirilmesi bir suç.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların günlük beslenmelerinde verilebilecek en önemli öğündür. * Besi hayvanlarında özellikle karkas randımanına katkı sağlamaktadır. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt verimini artırmaktadır.
Yaşı: Sığır besiciliğinde performansı etkileyen en önemli faktördür. Besiye alınacak hayvanlar büyüme dönemini tamamlamamış olmalıdır. Besi ise kültür ırkı ve melezlerinde 1.5 yaşına kadar, yerli ırklarda ise 2.5-3 yaşına kadar yapılabilir.
Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
Tuz: 8 kg. BESİ BAŞLANGIÇ YEMİ Arpa: 340 kg. Buğday: 150 kg. Mısır: 150 kg.
TANIM: 8 aylık yaştaki danaların ve/veya iskelet yapısını oluşturmuş fakat kas gelişimini tamamlayamamış olan ergin sığırların 2 aylık besi başlangıç yemi [C.P.-3811/5811] tüketiminden sonra kesim öncesi 45. güne kadar beslenmeleri için hazırlanmış bir karma yemdir.
5-7 aylık dişi danalar 6 kg yem ihtiyacının 3.5 kg'mı iyi kaliteli kuru ot ve 2.5 kg'lık kısmı buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2.5 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + buzağı büyütme yeminden 2.5 kg verilebilir.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Buğday kepeği, lif içeriği yüksek, ham protein oranı % 12-16 arasındadır. Zengin bir fosfor kaynağıdır. Laksatif bir yem olduğu için sığır rasyonlarında tercih edilir. Bütün dane yemler bir yaşına kadar olan sığırlara tüm olarak verilebilir, bir yaşından sonra kabaca öğütülmeli veya kırılmalıdır.
Besi devresinin son 3-4 ayında sığır besi bitirme yemi verilmesi tavsiye edilir. İçeriğinde tamamı doğal protein, enerji, vitamin ve mineraller bulundurarak ihtiyacı olan besinlerin alınmasını sağlar.
Özet: Mısır silajı, modern hayvancılık işletmelerinde gelişmekte olan hayvanların, besi danalarının, kurudaki ve laktasyondaki ineklerin yemlenmesinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Besiye alınan dana ve tosunların 6 aylık dönemlerinin sonundan başlayarak, besi geliştirme dönemine kadar kullanılan bir yemdir.
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Besiye alınacak hayvan 1 yaşından daha küçük olmalıdır. Siyah Alacalarda ve Esmer danalarda 8-18 ay, yerlilerde ise 15-25 aylar arası büyüme hızı en yüksektir. Genç sığırlar yedikleri yemi iskelet ve ete dönüştürürler.
Bu ölçüm sonucu sadece canlı hayvan ağırlığı değil, hayvanın toplam ağırlığının yüzde 60'ı, hayvandan çıkacak et miktarını yaklaşık olarak gösteriyor. Yani cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini verebiliyor.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri