Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
Beta HCG testi sonuçları nasıl yorumlanır? Sağlıklı gebeliklerde, erken gebelikte HCG seviyeleri hızla yükselir. HCG seviyeleri yorumlanırken 5.0 mlU/ml'den yüksek olduğunda sonuç pozitif kabul edilip gebelik durumu kesinleştirilmektedir.
Beta HCG Değerleri
3. hafta içerisinde 10 ile 50 arasında olur. 4. hafta içerisinde 5 ile 425 arasında olur. 5. hafta 20-7300 aralığında.
Beta HCG kanda her zaman çok düşük düzeyde olan bir hormondur. Normal değeri 0-5 arasıdır. 5'in üzerinde ki değerler gebelik yönünden takip edilmeli. Serumdaki HCG düzeyi gebelik oluştuktan 8-10 gün sonra 25 ıU / ml ulaşır. Gebelik 1 haftalıktır.
5.hafta: 18 ila 7.340 mlU/mL. 6.hafta: 1.080 ila 56.500 mlU/mL. 7. ve 8. hafta: 7.65 ila 229.000 mlU/mL.
İlgili 17 soru bulundu
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
1 haftalık gebelikte beta hcg değeri kaç olmalı? Beta hcg değeri ile kadınların hamile olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle beraber 1 haftalık gebelikte beta hcg değeri ortalama olarak 5-50 arasında değişmektedir.
Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonunun değeri 0-10 mIU/ml'dir. Değerin 10'dan yüksek olması gebeliğin varlığına işaret eder. Hcg testi ile gebelik çok erken tespit edilir. Test sayesinde yumurtlamadan 8-10 gün sonra dahi gebelik anlaşılabilir.
Gebeliğin 9 ve 12. haftasında 25.700-288.000 mlU/mL. Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300-254.000 mlU/mL. Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060-165.400 mlU/mL. Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığında tespit edilen Beta HCG değerleri normal olarak kabul edilir.
Beta-hCG seviyeleri iki günlük sürede aynı kalıyor veya uygun oranlarda artmıyor ise ve 1500 üstü değerlerde vajinal ultrasonda gebelik kesesi görünmüyorsa dış gebelik düşünülebilir.
Anne karnındaki 5 haftalık bebek, yaklaşık olarak 2 mm boyutuna ulaşmıştır. Yani henüz bir pirinç kırığı kadardır. Yine de burun ve göz gibi organların temelleri bu haftada atılır. Beyin, kalp ve omurilik hızlı bir şekilde gelişirken, göbek kordonu ve plasenta oluşmaya başlar.
Kanda yapılan bu ilk gebelik testlerinde bazı durumlara bağlı olarak gebelik oluşumu söz konusu olsa bile yapılan gebelik testi negatif sonuç verebilir. Ancak bir süre sonra kandan yapılan gebelik testi tekrar yapıldığında gebelik testinin sonucu pozitif çıkabilir.
Beta HCG Değeri Kaç Olmalı? Hamile olmayan kadınlarda Beta HCG değeri 5.0 mIU/ml'den düşüktür. Beta HCG hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu gösterir.
İdrar testleri genellikle evde kullanılabilen hamilelik testleri olarak bilinir. Bir test kitinin üzerine damlatılan idrar, kitin içindeki reaktif maddelerle etkileşime girer. Eğer idrarda yeterli miktarda hCG hormonu bulunuyorsa, test sonucu pozitif olarak belirtilir.
İdrar veya kan testleri ile hamileliği 1. haftada tespit etmek mümkün olabilir, ancak bu testleri yaptırmadan önce adet gecikmesinden en az 2 hafta sonrasına kadar beklemek en iyisidir. Gebeliğin bu aşamasında, ultrasonda veya diğer görüntülemelerde herhangi bir şey görmek için çok erkendir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
15 günlük hamilelik belirtileri nelerdir? Bu dönemde belirtiler daha belirgin olmaya başlar. Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir ve vajinal akıntı gözlenebilir. Aynı zamanda kokulara karşı bir hassasiyet gelişebilir.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
2 haftalık hamilelik belirtilerinin başında şunlar gelir;
Sırt ağrısı ve kramplar. Şişkinlik. Adet gecikmesi. Ruh hali değişiklikleri.
Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir. Bu haftada kanda gebelik testi yaptıran anne adaylarında da testin pozitif çıkma olasılığı yüksektir.
Gebeliğin oluşması ile birlikte 8-9. günlerde kanda HCG hormonu salgılanmaya başlar. HCG hormonu ilişkiden yaklaşık 12- 14 gün sonra 100 mIU /ml civarına çıkmaktadır.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Ancak yine de Beta HCG seviyelerinin düşük olması düşük, dış gebelik, anne karnında ölüm gibi farklı sağlık problemlerini akla getirmelidir. Bununla beraber; gebelikle ilişkili tümörler, preeklampsi ve bebeğin Down sendromlu olması gibi sebeplerden dolayı Beta HCG seviyeleri yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri