Canlı ve cansız varlıkları en ince ayrıntılarına kadar anlatma sanatına tasvir (betimleme) denir. Çevremizde gördüğümüz her şey betimlenebilir. Betimleyici anlatımın genel özelliklerinden bazıları şunlardır: Betimlemelerde görsellik vardır.
Betimleme örnekleri olarak şunlar verilebilir; "Giton, dolgun yüzlü, yanakları şişkin, dik bakışlı, kendine güvenir, omuzları geniş, göbekli, bakışı sağlam, yürüyüşü sert biridir. Konuşurken de kendine pek güvenir, fakat karşısındakini hemen hiç dinlemez. Ona sözlerini tekrar ettirir.
Betimleme türleri; açıklayıcı betimleme, sanatsal betimleme, ruhsal betimleme ve fiziksel betimlemedir.
Karakterlerin ve mekanların genel özelliklerini okurların zihninde canlandıracak biçimde aktarmaya, betimleyici anlatım biçimi denir. Rus edebiyatında Fyodor Dostoyevski ve Ivan Turgenyev, Fransız edebiyatında ise Emile Zola ve Honore De Balzac, bu anlatım biçiminin öncüleri sayılır.
Bir durum, yer veya kişinin anlaşılır ve canlı bir şekilde anlatılmasıdır. Betimleme, bir olayın ya da nesnenin gözlem ve tasviri sonucu oluşturulan resmidir. Dış betimlemede nesnelerin gözle görülür özellikleri, iç betimleme ise kişinin duygusal durumunu anlatır.
İlgili 27 soru bulundu
Öykülemede olaylara daha çok sık yer verilir ve nesnel bir dil kullanılır. Betimleme ise olaylardan çok şahsi fikirlere, gözlemlere ve izlenimlere dayanır. Bir karakterin fiziki ya da karakteristik özellikleri betimleme yolu ile anlatılır.
Öyküleme anlatım türü, daha çok olayların bir araya getirilmesi ve birbirine bağlanarak kronolojik bir yapı oluşturulmasıdır. Betimleyici anlatımda ise daha çok çevre ve ortam merkez rol oynar. Öyküleyici anlatımda olayların akış sırası önemliyken betimleyici anlatımda olayların geçtiği yerler, mekanlar önemlidir.
Betimlemelerde görsellik vardır. Genellikle görülen varlıklar betimlenir. Betimlemelerde görmenin dışında koklama, tatma, duyma, dokunma gibi diğer duyulardan da yararlanılabilir. Betimleyici anlatımın kullanıldığı yazılarda niteleyici sözcüklere sıkça rastlanılır.
Betimleyici anlatım, görselliğin ön plana çıktığı bir anlatım biçimidir. Öyküleyici anlatım ile birlikte kullanılan betimleyici anlatım, daha çok hikaye, roman, masal, biyografi, gezi yazısı, tiyatro gibi türlerde kullanılır. Tasvir yapılırken sıfatlardan ve söz sanatlarından yararlanılabilir.
Betimleme, görme, duyma, tat, koku ve dokunma yetilerine dayanarak yapılır ve genelde bir karakter ya da mekân ne kadar önemliyse onun için o kadar geniş bir betimleme yaratılır. Yani ana karakteriniz için daha fazla betimleme yaparken yan karakterler için aynı ölçüde detaylı bilgi vermeniz gerekmez.
Betimleme, bir şeyi gözünüzde canlandıracak bir biçimde o şeyin kendine özgü ve belirleyici özellikleri ile sözlü ya da yazılı bir şekilde tasvir etmek anlamına gelir. Bir diğer deyişle betimleme, sözcüklerle varlıkların ve durumların resmini yapmak demektir.
İnsanların ayrıntılı bir şekilde, özelliklerinin anlatılması ile oluşturulur. İnsan betimlerinin diğer adı portredir. İnsan betimi kendi içerisinde ikiye ayrılır; İç tasvir (ruhsal tasvir) ve dış tasvir (fiziksel tasvir) olmak üzere.
Betimleyici anlatım, sözcükleri kullanarak resim çizmeye benzetilebilir. Betimleyici anlatımda etrafın, nesnelerin, kişilerin dış görünüşleri ve özelliklerini aktarmak mümkündür. Görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma gibi duyguları yansıtmak için betimleyici anlatım kullanılır.
Betimleme, diğer adıyla tasvir; bir varlığın, olayın, düşüncenin, karakterin vb. gözümüzün önünde canlandırılmasını sağlamak için detaylı bir şekilde anlatılmasıdır. Betimleme nedir kısaca bahsetmek gerekirse kelimelerle resim yapma sanatı olarak da tanımlanabilir.
Paragrafta anlatım teknikleri
Betimlemede varlıkların şekil, renk, boyut gibi ayırt edici özellikleri verilir. Betimlemede yazar gördüklerine kişisel yorumlarını katarsa öznel betimleme denir. Yazar gördüklerini aynen aktarıp ekleme yapmayıp kişisel görüşten kaçınırsa buna nesnel betimleme denir.
*Betimleme, varlıkların kendilerine özgü niteliklerini sözcüklerle anlatma işidir. *Sözcüklerle resim çizmedir. *Betimleyici anlatımda yazar, gördüklerini, okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatır. *Yazar, varlıkların niteliklerini ve bu varlıkların duyularımız üzerindeki izlenimlerini belirtir.
2) Betimleyici Konuşma: Bir nesnenin, bir yerin ya da bir kişinin dış görünüşü hakkında konuşmalara denilmektedir. Betimleme aynı zamanda bireyin duyguları ve kişilik özelliklerini de anlatır.
Anlatımı gerçekleştirirken başvurulan yöntemlere “anlatım biçimleri, anlatım türleri” denilmektedir. Anlatım türleri ele alınan konunun amacına, özelliğine göre değişmektedir. 13 tane anlatım türleri bulunmaktadır.
geçişli f. (< bitim+le-mek) Bir şeyi söz veya yazı ile anlatmak, tasvir etmek: Âlî, kaftanını kıyafetini betimliyor ama atından söz etmiyor (NTV Tarih).
Öyküleyici anlatım fabl, destan, roman, hikâye gibi konularda genellikle kullanılan bir anlatım yöntemidir. Öyküleyici anlatım zaman, mekan, kişi, olay ve anlatıcı etrafında şekillenen bir anlatım türüdür. Daha çok olayları zincirleme olarak birbirine bağlayarak kronolojik bir yapı oluşturur.
Öyküleme nasıl anlaşılır? Bir olayı anlatan metinlerde olayın dışında kişi, yer, zaman ve anlatıcı gibi unsurlar da bulunur. Bu, metinde öyküleme anlatım biçiminin olduğunu gösterir.
Öyküleme, anlatım yönüyle betimlemeye benzer. Öyküleme içinde betimsel anlatımla da karşılaşılabilir. - Öyküleme de olay kişi ve kişiler belli bir yer ve zamanda bulunur. - Betimlemede zaman içinde değil kişi ya da kişilerin başından geçen herhangi bir durum söz konusu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri