Felsefi düşünce, evrenin, insanın, bilginin, gerçekliğin, değerlerin ve varoluşun temellerine ilişkin soruları, eleştirel ve mantıksal bir şekilde inceleyen düşünce disiplinidir.
-Felsefe, insanın evreni tanıma, anlama, bilme merakının sonucunda ortaya çıkmıştır. Her insandaki merak ve hayret güdüsü felsefenin doğuşuna kaynaklık etmiştir. Görüş; bir olay, varlık veya düşünce üzerinde varılan yargıdır, fikirdir. Bir görüşü ifade etmek, ele alınan konu hakkında ne düşündüğünüzü aktarmaktır.
Temelciler işte bu görüş ekseninde, geriye doğru götürme işleminin bir noktada sonlandırılması gerektiğini iddia ederler. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse tek yolun bir başlangıç noktası belirlemek olduğunu, bu noktanın ise çıkarımsal değil de temel bir nitelikte olması gerektiğini öne sürmektedirler.
Felsefenin diğer başlıca alt dallarına; bilim felsefesi, din felsefesi, dil felsefesi, estetik, siyaset felsefesi ve zihin felsefesi örnek gösterilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Varlık felsefesi, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi gibi temel araştırma alanları vardır.
Bilgi Teorisi, Bilim Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Sanat Felsefesi, Varlık Felsefesi, İnsan Felsefesi, Kültür Felsefesi, Toplum Felsefesi, Değerler, Dil Felsefesi, Tarih Felsefesi alanlarında ders ve seminerler öğretim konularıdır.
düşünce veya asıl anlatmak istediği şey, onun görüşüdür. Savunulan görüşü desteklemek için ileri sürülen gerekçe (ler), delil (ler) ise argüman (lar)dır.
Görüş; insanın olay, varlık veya ortaya atılan düşünmeye dair anlayış biçimi ve yaşam çevresi etkilidir. Kalıp yargı veya ön yargıdır. Argüman; belli kanıtlara dayanarak çıkarılan yeni yargıdır.
Öz Türkçe bir sözcük olan görüş, ''görmek'' fiilinden türetilmiştir. Herhangi bir konuda beyan edilen fikirlere görüş denir. Görüşler kişiden kişiye değiştiği için nesnel değil öznel olarak değerlendirilir.
Felsefi düşüncenin merak, sorgulama, şüphe etme, eleştirel, tutarlı, sistemli, evrensel, rasyonel, birikimli ve refleksif olma gibi özellikleri vardır. Felsefi düşünce eleştiren ve araştıran insanların anlayabileceği ve yaşayabileceği bir olgudur.
Felsefî bakış, çok özetle söylersem, olana yönelen ve olanı ilişkileri-bağlantıları içinde görmeye çalışan bir bakıştır. Bilmek istenenin ne olduğunu görmeye çalışan bağlantısal bakıştır.
Felsefe sözcüğü, Yunanca kökenli philosophia kelimesinden gelir ve bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına karşılık gelir. Yunanlılar için “Felsefe nedir?” sorusunun cevabı, bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamlarında kullanılmıştır.
Felsefi düşünce, soru sorma, eleştirel düş ünce, mantık ve akıl kullanma, evrensel konuları inceleme ve disiplinler arası yaklaşım gibi özelliklere sahiptir. Felsefe, insanların dünyayı, kendilerini ve diğer insanları anlama çabalarının bir ürünüdür.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
Örneğin, yarasalar uçabilir (öncül=doğru); tüm uçan yaratıklar kuştur (öncül=yanlış); o halde yarasalar kuştur (sonuç=yanlış) argümanını ele alalım. Eğer biz öncülleri doğru varsayarsak sonuç kesin bir şekilde çıkar ve argüman geçerli olur.
Argümantasyon : Bilimsel tartışma; belli iddiayı kanıtlama ya da çürütme üzerine yapılan bilimsel tartışmadır. Bir fikri, bir hipotezi veya bir düşünceyi deliller ve ispatlar kullanarak savunma ve açıklamaya çalışma ya da dayanaklandırmadır.
Sağlam argümanlar, bütün öncülleri doğru olan geçerli argümanlardır. Sağlam olmayan ya da geçersiz argümanların sonuçları hala doğru olabilir. Bir argümanın sağlam olmaması demek sonucunun öncüller tarafından desteklenememesi demektir.
Argüman kelime anlamı ile genel olarak 'kanıt' ya da 'tez, iddia veya sav' şeklinde kullanılmaktadır. Herhangi bir durumu kanıtlamak ya da desteklemek amaçlı elde edilmiş olan biçiminde dile getirilmektedir.
argümanlarla felsefi bir iddia gerekçelendirilir. Bunun için akla dayalı temellendirme, örneklendirme, betimleme, alanla ilgili başvurulan temel kaynaklara ve isimlere gönderme yapma gibi tekniklere başvurulur.
Bu alan genel bilim felsefesi ve spesifik bilimlerin felsefeleri olmak üzere iki alt dala ayrılabilir.
Bu makalenin amacı, akıl, nefret ve aşk olarak bilinen üç temel dinamiğe dayalı felsefe yapmayı araştırmaktır.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri