Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Betonda agregalar ile çimento hamuru arasında büyük bir bağ kuvvetinin bulunması betonun mukavemetini yükseltir. Agrega yüzeylerinin pürüzlülüğü betonun mukavemetini arttırır. Beton için en uygun agrega şekli küp veya küre şeklinde olan agregadır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Betonda kullanılacak agregalar TS 706 EN 12620'ye uygun olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Kum, hacim olarak betonun önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve çimento kadar önemli bir bileşendir. Çimento standartlaştırılmış olduğundan genellikle güvenilir ve düzgün bir şekilde üretilmektedir. Oysa kum için, çimento üretimindeki gibi güvenilir bir üretim söz konusu değildir.
Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay, Deprem Kuşağı Üzerinde Bulunan Ülkemizde Yapılarda Minimum C30 Sınıfı Beton Kullanılması Gerektiğini Açıkladı…
Akın Kıraç: Yani yapının yaşı ile beton dayanımı artmaktadır. Prof.Dr.Müh.Ergin Arıoğlu: Çok doğru, yapının yaşı ile beton dayanımı artmaya devam eder. Dayanım artış hızı açısından bakıldığında ilk 7 günlük süre içinde çok yüksek olan dayanım hızı, daha sonraki dönemlerde giderek yavaşlar.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Polimer makrofiber - çeşitli harçları, özellikle betonu güçlendirmek için kullanılan lifler. Çalışma sırasında beton ürünlerin diğer teknik özelliklerinin yanı sıra mukavemeti de önemli ölçüde artırır. Günümüzde polimer makrofiber gibi malzemeler özel ve ticari inşaatlarda büyük talep görmektedir.
Beton yüzeyindeki rötre çatlaklarının miktarı ve boyutları artar. Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Dış etkenlere karşı dayanıklılık (geçirimsizlik, aşınmaya dayanıklılık) Donma ve çözülmeye dayanıklılık.
Çimentoda en yaygın kullanılan priz hızlandırıcı kalsiyum klorittir, sodyum nitrat ve kalsiyum nitrattır.
Beton blokların içi boş kısımları, bezelye çakıl betonla doldurulmalıdır. Çeliğin yüksek gerilme mukavemetinden faydalanılmalıdır. Duvar, beton zemine bağlanmalıdır. Gömme ayaklar kullanılarak duvar güçlendirilebilir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Hazır betonda uçucu kül kullanılırsa:: A. mukavemet pç ye göre çok artar ve bu artım 400 güne kadar sürer B. boşluk doldurduğu için donatı korozyonunu net önler. C. hidratasyon ısısını düşürdüğü, için beton çatlaklarını önler D., ciddi oranda geçirimsizlik sağlar E. belli oranlarda betonun su ihtiyacını azaltır F.
kg/m3,Çimento 500 kg/m3,Su : 225 kg/m3.
O Su/çimento oranı <0,60 O Çimento dozajı 350 kg/m3 den daha az olmamalıdır. ile hesaplandığında 0,60 değerinden daha fazla olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri