Kimyasal reaksiyona girmeyen ve sadece kıvam için katılan fazla su, beton sertleştikten sonra buharlaşarak betonun içinde kılcal boşluklu bir yapı oluşturur ve geçirgenliği artırır.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Hazır beton taşımasında en önemli unsur mikser katı geldi diye betona su katılmasıdır. Kolay işlensin diye miksere bir teneke su vermek betonun dayanımını yarıya düşürür. Örneğin C 25/30 Betonuna bir teneke (30 litre) su vermek ile beton sınıfını C20/25 betonu haline getirmek anlamına gelir.
Beton katkı maddeleri; mukavemeti artırabilir, sertleşmeyi geciktirebilir ya da hızlandırabilir, su iticilik sağlayabilir, donmayı engelleyebilir. Yani betonun sahip olması istenen özellikler, beton katkı maddeleri sayesinde gerçekleştirilebilir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz.
O Su/çimento oranı <0,60 O Çimento dozajı 350 kg/m3 den daha az olmamalıdır. ile hesaplandığında 0,60 değerinden daha fazla olmamalıdır. deneylerinin yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca yangına karşı beton direncinin artırılması için polimer liflerin kullanımına izin verilebilir.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Betonun birleşimini engelleyici, boşluk yapan zararlı madde içermeyen agrega kullanılmalıdır. Suyun çimentoya oranı küçük tutulmalı dolayısı ile koyu kıvamlı taze beton elde edilmelidir. Gözeneksiz bir beton elde edilerek su geçirgenliği azaltılmalıdır. Hava sürükleyici kimyasal katkı maddesi kullanılmalıdır.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Hidratasyon çimento ile su arasında gerçekleşen karmaşık bir kimyasal reaksiyondur. Hidratasyon sonucu sertleşmiş rijit yapıda bir malzeme meydana gelir. Bir başka deyimle “insan yapımı taş” oluşur.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Sıcak havalarda beton yüzeyindeki suyun buharlaşması plastik rötre ve farklı oturmalara yol açar. Geniş yüzeyli betonlarda yerleşmeden hemen sonra iri malzeme dibe çöker. Dökümü izleyen kısa bir süre içinde yüzeyde su birikir ve hızla buharlaşır.
Betonda kürlenme sırasında meydana gelebilecek çatlaklıkları önler. Beton yüzeyindeki tozumayı azaltır. Su bazlı olduğundan yanıcı değildir ve kolay kullanılır. Kanaviçe, çuval,sulama gibi diğer kürleme metotlarına göre daha pratiktir.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Su/çimento oranı yüksek olması durumunda segregasyon olur. Yeterli paspayı bırakılması segregasyona neden olur. Kalıbın donatıya yakın olması çeperlerde birikmelere tıkanmalara yol açar.
Hazır beton üreticisi 1 m3 beton üretimi için yaklaşık 250 litre su tüketmektedir.
C50: Çok dayanıklı beton olarak bilinen C50 sınıfı beton, agresif çevre koşullarına veya suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman ve baraj gibi yapılarda; köprü, viyadük, tünel yapımında; yüksek katlı projelerde ve hatta nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda tercih edilir.
DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır.
Tavsiye edilen su miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Susuz beton, modifiye edilmiş kükürtlü çimento ve agrega ana bileşenlerinden oluşan ve karışımında su bulunmayan özel bir beton türüdür. Bu çalışmada susuz betonun Portland çimento kullanılarak üretilen geleneksel betona göre sağla- dığı avantaj ve dezavantajlardan bahsedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri