Birine dokunduğunuzda oluşan bu şoklar, elektrik dengesini yeniden kurmak için pozitif yüklü bir nesneye geçen elektron akımından başka bir şey değildir. Yani elektronlar, başka bir nesnenin veya kişinin pozitif yükleri tarafından çekilir. Bunun tersi de gerçekleşebilir.
Bu etki bir statik elektriktir. Vücutta elektrik çarpması durumu, vücudun aniden elektriklenmeye maruz kalmasından dolayı kaynaklanır. Bir nesneyle dokunulduğunda yahut biriyle el teması kurulduğunda bazen çat çut sesleri duyulur ve sanki elektrik çarpmış hissi yaşanır.
Vücudunuzu Topraklayın. Vücuttaki statik elektrikten kurtulmanın en hızlı yolu, elektriğin vücudunuzdan toprağa boşaltmaktır. Vücuttaki statik elektriğin fazlasını dışarı atmak için el ile toprağa dokunarak yani bir nevi toprak hattı yaparak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak.
İnsanların bedenlerinde televizyon, saç kurutma makinesi ve bilgisayar gibi elektronik cihazlardan kaynaklı olarak statik elektrik birikebilir. Bu elektronik cihazlarla fazla zaman geçirmek, toprakla temas etmemek ve kıyafetlerin vücuda sürtünmesi sonucu statik elektrik oluşabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Nemlendirici spreyleri, doğrudan kıyafetlere veya odaya püskürtmek mümkündür. Bunun yanı sıra, antistatik kumaş yumuşatıcılar da statik elektriği azaltmada etkili olabilir. Yumuşatıcılar, kıyafetlerdeki yüklü parçacıkları azaltarak statik elektrik oluşumunu engeller.
Sürtünme ve bulunulan ortam nedeniyle oluşan elektrik, insan vücudunda birikir. Bunun yanı sıra vücudumuz da kendi kendine elektrik üretir. Dış kısmı potasyum, iç kısmı ise sodyum sıvısı ile kaplı olan trilyonlarca hücre; görevini aynı anda yerine getirir. İşte bu hücrelerin etrafında elektriksel gerilim farkı oluşur.
Dokunma ile elektriklenme
Elektrikle yüklü bir cisim yüksüz bir cisme dokundurulduğu zaman, o cismi kendi cinsinden elektrik yükler. Örneğin, nötr bir cisme (+) yüklü bir cisim dokundurulursa son yük durumunda her ikisi de (+) yüklenir. Yük miktarları eşitse son durumda her ikisi de nötr olur.
Statik elektriğin ortadan kalkması için en etkili yollardan biri de topraklamadır. Topraklama hattı ile araçlarda biriken statik elektrik toprağa aktarılır böylece patlama riski de önlenmiş olur. Yanı sıra paratoner tesisatı ile de statik elektrik önlenebilir.
Bir doku tüneli olan kübital tünelden dirseğin içine geçer. Bu noktada sinir deri üzerinden hissedilebilir. Dirseğin iç kısmı bir noktaya vurulduğunda hissedilen elektrik çarpma hissi bu sinirle ilgilidir. Ulnar sinir tuzak nöropatisi koldaki ulnar sinir sıkıştığında meydana gelir.
Bir de bu kıyafetler sentetik, polyester ve naylon olursa bu etki daha da artar. Sentetik giysiler sürtünmeye yol açarak statik elektrik oluşmasına sebep olur. Lastik ve plastik ayakkabılar bu elektriğin yere aktarılmasını önler. Bu nedenle de üstümüzde bir statik elektrik yükü oluşur.
Vücuttaki statik elektriğin fazlasını dışarı atmak için ya çıplak el ve ayakla toprağa elleyerek bir nevi toprak hattı yaparak ya da su ile yıkanarak bu elektronları dışarı aktarmakla statik elektrik boşaltılır.
Elektrik akımı insan vücudundan geçtiği zaman öncelikli olarak sinir sistemine hasar verir. Bunun yanında kalp ritminin bozulmasına ve hatta durmasına neden olmaktadır. Elektrik akımının insan vücuduna temas ettiği yerlerde, girdiği ve çıktığı kısımlarda, derin dokularda ve ciltte yanıklar meydana gelir.
Statik elektriğin oluşumunda üç ana sebep vardır: indüksiyon, sürtünme ve ayrışma. Özellikle insan vücudunda sentetik ve plastik eşyaların kullanımı sırasında bu etkiler belirgin hale gelir. Ancak statik elektrik sadece belirli durumlar için rahatsız edici değil, aynı zamanda zararlı da olabilir.
Dokunma ile elektriklenme aşağıdaki şekilden de görülebileceği gibi yüklü ya da nötr iki cismin birbirine dokundurulması ile olur.
Sürtünme ile elektriklenme belli maddelerin başka maddeler ile sürtünme teması sonrası elektriksel olarak yüklü hale geldiği dokunma ile elektriklenmenin bir türüdür. Camın kürkle sürtünmesi ya da saçın taranması sürtünme ile elektriklenmeyi sağlar.
Cisimlerin sahip olduğu elektriksel yüklerin yer değiştirmesine elektriklenme diyoruz. Günlük hayatta pek çok durumda cisimler elektriklenir. Şimşek ve yıldırım gibi doğa olayları da elektriklenme sonucu oluşur.
Karpal tünel sendromunun en yaygın belirtileri karıncalanma veya uyuşma hissi ve güçsüzlüktür. Karıncalanma veya uyuşma hissi elektrik çarpması şeklindedir. Bu hissi baş ve işaret parmağınızda hissedersiniz; orta ve yüzük parmağınız hissedebilirsiniz, ancak serçe parmağınızı etkilenmez.
Gün ışında ya da güneşte kurutma gibi bir imkanınız yoksa ve çamaşır kurutma makinasına mecbursanız, kıyafetlerinizi makinaya atarken içerisine alüminyum folyodan minik bir top yapmayı deneyin. Bu alüminyum top elektriği içerisine çekerek, kıyafetlerinizdeki elektriklenmeyi azaltabilir.
Kuvars kristali: Vücuttaki fazla elektriği alır, eksikliği tamamlar. Tansiyonu düzenler, meditasyonda kullanılır. Cep telefonu taşıyan kimselerin yanında mutlaka kristal bulundurması gerekir.
Kumaş yumuşatıcılar, elektriklenmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Antistatik Sprey Kullanın: Antistatik spreyler, elbise modellerine püskürtülerek statik elektriği azaltabilirler. Çamaşır Kurutma Makinesi Kullanmayın: Elbiselerinizi doğal olarak havalandırarak kurutun. Kurutma makinesi, elektriklenmeyi artırabilir.
Avokado, bal, yoğurt ve aloe vera gibi malzemeler, saçlarınızı nemlendirerek elektriklenmeyi azaltabilir. Ayrıca, sıcak yağ bakımı yaparak telleri besleyebilir ve elektriklenmeyi önleyebilirsiniz.
Saçlarını Ilık Suyla Yıka. “Duştan sonra saçlarım elektrikleniyor!” diyorsan bunun sebebi duşta saçlarını sıcak suyla duruluman olabilir. Sıcak su saçın nemini azaltıyor ve bu nedenle saç telleri elektriklenmeye çok daha müsait hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri