Kireç, beton karışımınıza mükemmel bir katkıdır, ancak uygulamanız için doğru miktarda kullanmanız gerekir. Çok fazlası, yeni bir beton karışımı partisi yapmanız gerektiği anlamına gelebilir, ancak yeterince olmaması, hepsini bir araya getirme amacını ortadan kaldırır.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Kireç harçları, taş, tuğla ve hazır beton malzemelerle duvar örülmesinde bağlayıcı olarak, duvar kaplamalarında ise derz dolgusu olarak kullanılır (Uzun 2007). malzemedir.
Doğal taş pirinci ile çimento ve suyun uygun oranlardaki karışımıdır. Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Duvar yapımında taşların aralarını dolduran, onları birbirine bağlayan kum, su ve bağlayıcı maddelerden meydana gelen malzemelere duvar harçları denir. Bağlayıcı madde olarak kireç, çimento veya bunların karışımı kullanılabilir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Kirecin Faydaları
Çok dayanıklıdır, Kolay sürülür, çabuk kurur, Yüksek UV direncine sahiptir, Doğru uygulandığında ufalanma veya soyulma yapmaz, Gözenekli tuğla ve diğer duvar yüzeylerde güvenle kullanılabilir, Yüksek PH kalitesi nedeniyle, kireç suyu, yaratıkları caydıracak doğal bir mantar ilacıdır.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Kirecin söndürme işlemi sırasında ısı ile birlikte büyük bir hacim genişlemesi olur. Eğer kireç tamamen söndürülmezse, bu olay yapıda tamamlanır ve kirecin kullanıldığı yerlerde çatlak vb. kusurlar oluşur. Bu nedenle, kireç taşları, şantiyelerde açılan kireç havuzlarında en az 15 gün su içinde bekletilmelidir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
Kirlenmiş beton alana harç sökücü uygulandıktan sonra en az 5-10 dakika beklenmelidir. Bekleme süresinden sonra beton kalıntısının tamamen temizlenmesi için fırça veya sünger kullanmanız gerekebilir. Son olarak yüzey bol su ile yıkanmalıdır. Bu sayede beton kalıntılarını mermer yüzeyinizden tamamen temizleyebilirsiniz.
Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir. Islaklık ve kimyasal aşındırıcılık kombinasyonu dermatit ile sonuçlanabilir.
Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır. Hayvan barınaklarında hayvanların ayak altlarında bulunan mikroplar için kullanılır. Karantina bölgelerinde kullanılır.
Fazla su, betonu fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıksız hale getirir. Ayrıca betonun içinde olması gerekenden fazla su bulunması agreganın ayrışmasına yol açabilir. Su, agregadan uzaklaşıp yüzeyde toplanacağından betonun homojen olmasını engelleyebilir.
Polimer makrofiber - çeşitli harçları, özellikle betonu güçlendirmek için kullanılan lifler. Çalışma sırasında beton ürünlerin diğer teknik özelliklerinin yanı sıra mukavemeti de önemli ölçüde artırır. Günümüzde polimer makrofiber gibi malzemeler özel ve ticari inşaatlarda büyük talep görmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Betonda agregalar ile çimento hamuru arasında büyük bir bağ kuvvetinin bulunması betonun mukavemetini yükseltir. Agrega yüzeylerinin pürüzlülüğü betonun mukavemetini arttırır. Beton için en uygun agrega şekli küp veya küre şeklinde olan agregadır.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Kirecin içeriğindeki yoğun mineral oranı, temas ettiği tüm noktalar gibi cilde de zarar verir. Bunun sonucunda cilt üzerinde atopik dermatit rahatsızlığına kadar varabilen kuruluklar oluşmaya başlar ve gereken özen gösterilmediğinde çok daha ciddi akut ya da kronik deri hastalıkları görülebilir.
Badana fırçanızı hazırladığınız kireç içerisine daldırarak ve süzdürerek düzgün ve dik bir şekilde yukarıdan aşağı sürerek kireç boyanızı yapmaya başlayabiliriz. Tavan kireç boya yapmak daha dikkat ister. Özellikle fırçayı kireç içinden çıkartarak kava etrafına iyice silkeleyerek tavana sürtmeye başlamalısınız.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri