İngiltere'de Beveridge Raporu, kimi riskler açısından aynı ilkeyi benimsemiştir. Bu rapora göre aile yükleri ile ulusal sağlık sigortasının finansmanı, ulusal dayanışma ilkesi çerçevesinde vergilerle sağlanmalıdır. İngiltere'de son yıllara değin bu uygulama devam etmiştir.
9 risk sayılmıştır. Bunlar; (1) Hastalık halinde sağlık yardımı, (2) Hastalık halinde tazminat, (3) İşsizlik, (4) Yaşlılık, (5) İş kazası ve meslek hastalığı, (6) Analık, (7) Sakatlık, (8) Ölüm ve (9) Aile Yardımlarıdır.
Beveridge sistemi üç amaçlı bir sosyal devlet politikası önerir: Bunlar tüm İngiltere vatandaşlarının sosyal güvelik kapsamına alınması, Ulusal Sağlık Hizmeti ağının oluşturulması ve tam istihdamın sağlanmasıdır.
Belirli katkılı emeklilik programı olan Koruyucu Fon Modeli, kamu sektörü tarafından yönetilen zorunlu bir tasarruf programıdır.
Bütün dünya tarafından takip edilen Bismarck modeli, Prusya krallığı tarafından uygulamaya alınan ve önemli bir maddi destek sunan bir sistemdir. Modelin ana finansman kaynağı çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler ve işverenlerin ödediği sigorta primleridir.
İlgili 26 soru bulundu
Beveridge modelini benimseyen İsveç, Norveç, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, Avusturalya, Yeni Zelanda, Portekiz, İtalya gibi ülkelerin 1980-2017 yılları arasında sağlık harcamalarının GSYİH'ya oranları OECD ortalamasının genel olarak üzerinde seyrettiği görülmektedir.
sigorta modeli ise Bismarck modeli olarak da adlandırılan bir sistemdir. Bu sistemde finansman kaynağı işveren, bireysel ve özel sigorta fonları ile sağlanır. Üretim faktörlerinin özel sektör veya devlet tarafından kontrol edildiği/yönetildiği bu sistem aynı zamanda vergi tabanlı bir sigorta sistemidir.
A- Beveridge Modeli (Ulusal Sağlık Hizmeti)
II. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'nin ulusal sağlık sistemini tasarlayan William Beveridge tarafından tasarlanıp, sağlık hizmetlerinin devlet tarafından vergiye dayalı bir şekilde finanse edildiği ve halka sunulduğu bir sağlık sistemidir.
Sosyal sigortanın temel ilkeleri; ⇒ Zorunlu olması, ⇒ Kamu sigortası olması, ⇒ Primli bir sistem olması, ⇒ Ödenen primle sağlanan yardım arasında bir bağın olmaması, ⇒ Bütün sosyal riskleri kapsaması, ⇒ Kâr amacı gütmemesi, ⇒ Devletin garantisi altında olmasıdır.
Refah Yönelimli Sağlık Sistemi. Almanya, Arjantin, Endonezya, Fransa, Güney Kore, Portekiz, Meksika, Türkiye, Yunanistan. Bu model Bismarck modeli sağlık sistemi olarak da isimlendirilir.
Beveridge Modeli olarak da adlandırılan vergilerle finansman yönteminde, sağlık harcamalarının büyük bir çoğunluğu vergilerden karşılanmaktadır. Bu model tüm vatandaşları kapsamakta ve devletçe belirlenen katkı payları hariç olmak üzere sağlık hizmetleri tüm vatandaşlara ücretsiz sunulmaktadır (Evans, 2002).
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
Tanım olarak cepten ödemeler, “doğrudan sağlık hizmeti sunucularına hizmetin alındığı yerde yapılan ödemeler”dir. Formal ve informal olarak iki türü vardır (1). Formal ödemeler, yasalar veya düzenlemelerle sınırları çizilen ve kişinin sağlık hizmeti aldığında yapmak zorunda olduğu ödemelerdir (2).
1 “Sosyal Politika” kavramı ilk defa Almanya'da Prof. Wilhelm Heinrich Reiehl (1823-1897) tarafından yazılan bir eserde kullanılmıştır. Bu kavramın bilimsel bir içerik kazanarak geniş bir anlama yayılması yine Almanya 'da 1873 tarihinde “Sosyal Politika Derneği” nin kurulmasıyla mümkün olmuştur.
#NOT#: Sosyal güvenlik terim olarak ilk defa 1935 tarihli Amerikan Sosyal Güvenlik Kanununda kullanılmıştır. Yani modern anlamda sosyal güvenlik kavramı ilk kez 1935 tarihli Sosyal Güvenlik Kanununda (The Social Security Act) kullanılmıştır.
1941 yılında milletvekili seçilen ve İngiltere'de bir sosyal güvenlik sisteminin nasıl kurulacağı yönünde rapor hazırlanması istenen Sir William Beveridge, hazırladığı raporda modern refah devletinin temel ilkelerini belirlemiştir.
Bir sosyal güvenlik sisteminin mali bakımdan ayakta durabilmesi için aktif/pasif sigortalı oranının asgari 4 olması gerektiği kabul ediliyor.
Primsiz rejim, toplumdaki muhtaç veya güçsüz bireylerin korunması bakımından sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, karşılıksız yapılan sosyal yardım ve hizmetlerden oluşmaktadır. Primsiz rejimin temel özelliği, yardımlardan yararlananların, bu yardımlar için yapılan giderlere katılmamalarıdır (Güzel vd., 2014).
Primli ücret sistemleri genel olarak, bir yandan işletmenin karlılığını yükseltmek amacı güderken, diğer yandan da çalışanın verimliliğini ödüllendirmeyi hedefleyen bir sistemdir. Prim, işletme yönetimince işçiye garanti edilmiş bir temel ücretin üzerine belirli bir usule bağlı olarak ödenen ek bir ücrettir.
Medicare ise engellileri ve yaşlıları sigorta kapsamına alan programdır. 2018 yılı verilerine göre Medicaid 57.819.000 kişiye sigorta hizmeti sunarken; Medicare 57.720.000 kişiye sağlık sigortası sağlamaktadır. Yaklaşık 116 milyon kişi Medicaid ve Medicare tarafından korunmaktadır (United States Census Bureau, 2020).
Kanada sağlık sistemi, Medicare olarak adlandırılan devlet destekli bir yapıya sahiptir. Kanada'da sağlık sistemi, genel bir sağlık sigortası ile ülkedekilerin yaklaşık %70'inin sağlık ihtiyaçlarını koruma altına almakta; sağlık hizmetlerinin sadece %30'luk bir kısmı ise çeşitli özel sağlık hizmetlerinden oluşmaktadır.
Bismarck modeli ise 1883 yılında Almanya'da Bismarck tarafından geliştirilmiş ve daha sonra birçok ül- kede uygulanır hale gelmiştir.
Bismarck'ın planı; askeri tehditleri Alman sınırlarından uzak tutmak için anlaşmalar aracılığyla diğer Avrupa ülkeleri arasında bir birlik sağlamaktı. Ardından bu düşünce, Almanya'nın kontrolü altında bir federal Avrupa düşüncesine evrildi.
Avrupa merkezcilik, Avrupa ve Avrupa dışı toplumların ananevî bir Avrupa perspektifinden ve Avrupalılar tarafından geliştirilen değer ve normlara göre bakışı ve değerlendirilmesi olarak anlaşılmaktadır. Bu ahlâkî değerler, kategoriler ve kanaatler Avrupamerkezcilikte düşünce ve eylemin merkezindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri