Alp dağlarının yüksek kesimlerinde görülen 'kırmızı kar', bilim insanlarını harekete geçirdi. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine sebep olduğu ve bu durumun, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi.
Ta ki birkaç sene evvel tekrar görülmeye başlayana dek. Kırmızı kar son yıllarda ilk kez 2006'da Rusya'da ortaya çıktı. Ardından Sibirya ve Şırnak'ta da görüldü.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
ABD'nin New York eyaletindeki bir semt sakinleri geçtiğimiz günlerde pencereden dışarıya baktıklarında karşılarındaki manzaraya inanamadılar. Semti tamamen örten pembe renkli kar karşısında şaşkına dönen halkın, olayın aslını öğrenmesinden sonra ise şaşkınlıkları endişeye dönüştü.
İlgili 45 soru bulundu
KIRMIZI KAR YAĞDI
Şırnak'ta Suriye üzerinden gelen toz bulutlarıyla birlikte kar yağışı oldu. İl merkezinde yer yer 3 santimi bulan kar kenti beyaz yerine toz nedeniyle kahverengine bürüdü.
Alp dağlarının yüksek kesimlerinde görülen 'kırmızı kar', bilim insanlarını harekete geçirdi. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine sebep olduğu ve bu durumun, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi.
Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir. Ünlü Yunan filozof Aristoteles'in 2300 yılı aşkın bir süre önce sözünü ettiği pembe veya "karpuz karı", havuca renk veren maddeye benzer bir kimyasal içeren yosunlardan alır rengini.
Karın hareket ettiğinin göründüğü gökyüzüne gelince, ışık bulutlardan yansır ve atmosferik parçacıklar dağılır ve gördüğümüz renk olarak daha uzun dalga boylarını bırakır. Kısaca, kar yağdığında, aynı ışık tüm farklı kar tanelerinden yansır ve gökyüzüne pembe bir ton verir.
Alp Dağları'nın yüksek kesimlerinde, Haziran ayında "kırmızı kar" görüldü. Bilim insanları, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine neden olduğunu açıkladı. Uzmanlara göre, bu durum, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşti.
Yani kar yağdığı zaman özellikle ışıkların çok yoğun olduğu şehir bölgelerinde hem evlerin hem araçların hem de ev ve iş yeri gibi yerlerin aydınlatması kar tanelerinin beyazlığına ve yere düşen karların oluşturduğu beyaz ışığa çarparak yansır. Yansıma sonucunda ise ışıklar daha fazla yere gider ve aydınlık oluşur.
sokak lambalarından gelen ışığın kırılması ile oluşan muhteşem renk. sodyum buharlı, orta derece aydınlatmayı nispeten düşük enerji sarfiyatıyla sağlayan dost canlısı sokak lambalarının bir güzelliği. sokak lambalarindan gelen turuncu isigin yerdeki kardan yukardaki bulutlara yansimasiyle olusur.
Son günlere bazı TV kanallarının kar yağışını esaret ve kâbus olarak lanse etmelerine tepki gösteren vatandaşlar, bunun yanlış olduğunu belirterek, aksine kar yağışının rahmet ve bereket olduğunu dile getirdiler.
Muş'ta mart ayında kar kalınlığı 4 metreyi buldu.
Rusya'nın Sibirya bölgesinde çevre kirliliğinden kaynaklı yağan siyah ve gri kar, görenleri şaşkına çevirdi. Rusya'da siyah ve gri kar görenleri şaşırttı. Daha önceki yıllarda da yağan karın sebebi ise tamamen çevre kirliliği.
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir.
Gökyüzünün kırmızı renk almasının nedeni, güneş ışığının atmosferden geçerken saçılması ve soğurulması sonucu oluşan optik bir fenomendir. Bu durum genellikle güneşin doğuşu veya batışı sırasında görülür ve kırmızı, turuncu ve pembe tonlarını içerebilir. Bu fenomenin depremlerle bir ilgisi bulunmamaktadır.
Yer altımdan çıkan gazlar deprem sırasında kayalarla sürtünmeden de dolayı (ya da kendi elektrik yüklerinden dolayı) gaz çıkışı yüksek miktarda olduğu için yıldırımın tersine yerden buluta bir elektrik akımı oluşturuyor olabilir. Işığın kırmızı olduğunu söylemeniz düşük bir dalgaboyunda enerji olduğunu gösteriyor.
Kırmızı Gökyüzü Neden Oluşur? Atmosferdeki gaz ve toz partikülleri, ışığın dalga boyuna bağlı olarak farklı renklerde saçılır. Kırmızı renkli ışık dalgaları, diğer renklere göre daha az saçılır ve daha doğru bir şekilde ilerler.
Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Petersbuth şehrinde yağan mavi kar, kimyasal toksik atıklardan kaynaklandığı düşüncesiyle panik yarattı. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde geçtiğimiz gün beklenmedik bir olay yaşandı. Normalde beyaz renkte yağması gereken kar mavi renginde yağınca, pek çok kişi bu durumu şaşkınlıkla karşıladı.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Futbol oyuncularının kural dışı bir harekette bulunmaları durumunda hakem tarafından uyarı olarak sarı kart gösterilmektedir. Sarı kart bir diğer ifadeyle ceza kartı olarak da bilinmektedir. Aynı maç içerisinde bir oyuncunun üst üste sarı kart görmesi durumunda kırmızı kart görmüş sayılır.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri