Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Bu tamamen normaldir ve hiç de endişe verici değildir. Pembemsi veya kahverengimsi akıntı, yumurtlamanın bir belirtisi olabilir. Döngünüzün başlangıcında, östrojen seviyeniz yükselir ve rahim duvarınızın büyümesine neden olur.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Kahverengi lekelenmenin nedeni fizyolojik olabileceği gibi bir hastalığın habercisi de olabilir. Kahverengi Akıntının Normal Kabul Edildiği Durumlar • Doğum kontrol hapı kullanımı Doğum kontrol hapı kullanan kadınların %30'unda ilk 3 ay ara kanama, kahverengi akıntı olabilir.
Adet döngüsü dışında olan vajinal kanamanın nedenini belirlemek için kadın doğum uzmanı ile görüşmek gerekir. Vajinal kanama, aşağıda belirtilen bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (klamidya, gonore vb.), Vajinit ve pelvik inflamatuar hastalıkları
İlgili 35 soru bulundu
Adet sürecinin uzun olma durumu vajinal hastalıkları beraberinde getirmektedir. Tıpta adet kanamasının uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. 7 günden çok uzun süren adet kanamaları bu gruba girmektedir. Adet kanamasının normalden uzun sürme durumu anemi, ağrılı adet kanaması ve myomların belirtisi olabilir.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”
Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir. Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir. Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Akıntı koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu ise, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyrediyorsa çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.
Süre. Yerleşme kanamasında lekelenme tarzında olan kanama birkaç saat ile 2 güne kadar sürebilirken, tipik olarak adet döngüsünde kanama süresi 4-7 gün arasıdır.
Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir.
Adet gecikmesi en yaygın hamilelik belirtilerinden biri olsa da tek başına hamilelik belirtisi değildir. Lekelenme: Döllenmiş yumurtanın rahim iç duvarına yerleşmesi sırasında gerçekleşir. Yerleşme kanaması olarak da bilinir ve döllenmeden yaklaşık bir veya iki hafta sonra görülür.
Yerleşme Kanaması Varken Cinsel İlişkiye Girilir Mi
Yerleşme kanaması birkaç damla olacak şekilde gerçekleşir ve embriyonun tutunma sırasında verdiği minimal hasardan kaynaklanır. Cinsel ilişkiye girmek için doktorun görüşlerine başvurmak en doğru tercih olacaktır.
Adet kanaması öncesi ve sonrasında görülen kahverengi lekelenme, son derece normaldir. Lekelenme, hemen her kadının yaşamı boyunca tecrübe ettiği bir durumdur.
Adet döneminde özellikle adet sonunda yoğun görülen kahverengi akıntılar rahim içinde kalan regl ile atılamayan rahim duvarı kalıntılarının atılmasını ifade eder. Bu normal ve fizyolojik bir durumdur.
Adetten 10 gün sonra kanama şikayetleri gebelik belirtilerine bağlı olabilir. Ek olarak dış gebelik ya da düşük riski de söz konusu olabilir. Korunmasız cinsel ilişki yaşanması halinde de ara kanamalar yaşanabilir.
Adetten 7 veya 10 gün önce kahverengi akıntı yerleşme kanaması belirtisi olabilir. Jinekolojik muayene sırasında smear testi, hpv testi ya da yapılan diğer testler esnasında rahim ağzındaki hafif zedelenmeye bağlı olarak lekelenme olabilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Genellikle kesilmeyen adette ilaç tedavisi uygulanır. Kanama miktarı azaldığında veya sona erdiğinde tedavi başarılı sayılır. Tedavi sürecinde ilaç tedavisi çözüm olmadıysa rahim içine spiral de yerleştirilebilir. Hormonlu spiral rahim içinde progesteron hormonu salgılayarak kanamayı azaltır.
Vajinal enfeksiyon kanama yapar mı? Vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama yapabilir. Bu durum, vajinitin belirtileri arasında yer alır.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri