2019 yılında Çekya'dan getirilen 5 adet Beyaz Aslan, Aslan Park'ta koruma altındadır. 8 kişilik uzman ekip Beyaz Aslanların bakımıyla ayrıca ilgilenmekte, onlardan yavru alabilmek ve nesillerinin devamını sağlayabilmek adına yoğun gayret sarf etmektedirler. Yetişkin erkek Beyaz Aslanlar uzunca bir yeleye sahiptir.
Türkiye'nin İlk ve Tek Beyaz Aslanları
Anadolu'nun endemik türlerinden biridir.
Beyaz aslanlar Güney Afrika'da görülen bir tür. Doğada bulunmadıkları için koruma altındalar. Sayılarının az olması nedeniyle pandadan bile daha kıymetli bir tür olarak belirtiliyor." dedi.
Aslanpark'a gelen aslanlar genetik olarak beyaz olanlar. Dünyada bunlardan 30 tane var. Biz 4 tanesini tesisimize getirdik. Bu demek oluyor ki yaşayan beyaz aslanların yüzde 10'dan fazlası ülkemizde bulunuyor.
Beyaz aslanlar çok az sayıdalar. Dünyada 133 tane yaşıyor. Bunun 30'u Afrika'da diğerleri hayvanat bahçelerinde koruma altında.
İlgili 44 soru bulundu
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir.
Dünya Aslan Günü dolayısıyla soruları yanıtlayan Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş Güney, Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve`nin, aslan nüfusunun en yoğun bulunduğu ülkeler olduğunu söyledi.
National Geographic'in konuyla ilgili yazısında siyah yeleli Etiyopya aslanlarının çok nadir bulunduğu ve 2016 yılında yapılan araştırmada dünyada sadece 50 tane kaldığı belirtiliyor. 2015 yılında yayımlanan Kenya'dan bir haber kanalının haberine göre de Etiyopyalı siyah aslanlar yaşam alanlarını kaybetmeleri sebebiyle ...
TÜRKİYE'DE ASLAN VAR MI? Türkiye'nin bulunduğu topraklarda yüzyıllar önce Asya Aslanı'nın yaşadığı biliniyordu. Türkiye'de nesli tükenen Asya Aslanı'nın son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da görüldüğü tahmin ediliyor.
Erkek ve dişi aslanların ömrü birbirinden farklıdır. Erkek aslanlar doğal ortamında 8-10 yıl yaşayabilirken dişi aslanların yaşam süresi ortalama 15-16 yıldır.
Renkleri albino aslanlar kadar beyaz olmamakla birlikte, yele ve kuyruklarının uç kısımları sarımtıraktır. Albino aslanlar dünyanın çeşitli noktalarında sıkça görülürken, Beyaz Aslanların sadece 30 adet kaldığı tahmin edilmektedirler.
Beyaz olmalarının nedeni, albinizmden çok daha zararsız bir alelin mutasyon sonucu baskın bir alele dönüşmesi ve aslanın rengini beyazlaştırmasıdır.
133 aslanın yüz kadarı hayvanat bahçelerinde koruma altında
Kaçak avlanma, kuraklık, su kaynaklarının ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle aslanların yok olma ile karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "Aslanlar tarih boyunca gücü simgeliyor. Bu hayvanların nesli tükenme noktasına gidiyor.
Kaplan, acımasız ve hızlı bir savaşçıdır. Kaplan, Aslan'dan çok daha büyük ve daha güçlü avları düzenli olarak üstlenir ve bunu tek başına yapar.
Yine Myrtle Beach Safari isimli vahşi yaşam koruma merkezinde yaşayan Herkül isimli liger, 450 kilo ağırlığı ile dünyadaki en büyük liger olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 3 metre boyunda olan bu liger erkek aslan ile anne kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiştir.
Kedigiller familyasının en büyük etoburu olan aslanlar günde ortalama 40 kilo et yer.
19. yüzyılın sonlarına doğru Türkiye'nin büyük bölümünde nesli tükenmiştir.
Türkiye'deki aslan popülasyonun sadece hayvanat bahçelerinde var olduğunu ifade eden Özsöyler, "Türkiye'de aslanın yaşam alanı olmadığı için Türkiye'de aslanlar sadece hayvanat bahçelerinde var. Doğal ortamda aslanın bulunması mümkün değil. Bu mutlaka dağda yaşayan ayı veya buna benzer bir hayvandır.
Nüfus. Aslanapa nüfus bakımından Kütahya'nın ve Türkiye'nin en küçük ilçelerinden biridir. Kasaba görünümünde olan Aslanapa sürekli göç vermektedir.
Aslanlar gruplar halinde yaşar. Tipik bir toplulukta 20 dişi, yavrular ve bir iki erkek bulunur. Erkeklerden biri ailenin reisidir ve bu ona gruptaki dişilerle çiftleşme tekeli verir. Erkek aslan günde kırk defaya kadar sevişebilir.
9. Aslan. Aslanlar , insanları besin kaynağı olarak gördükleri için karşılaşma esnasında hiç çekinmeden saldırabilirler.Her yıl 250 kadar insan aslanlar tarafından avlanmaktadır.
Dişileri çiftleşmeye zorlamak için saldırıyor, ısırıyor, vuruyor ve bazen de yaralıyor. Bu saldırgan tavır, çiftleşme olmadan iki-üç yıl sürebiliyor.
Fakat erkek aslanların bir özelliği vardır, bir kaç saat içinde 40 veya 40'dan fazla dişileri ile çiftleşebilirler. Sizin duyduğunuz farklı erkek aslanlar değil, tek bir erkek aslandır.
“Ormanın kralı” olarak bilinseler de aslanların büyük kısmı savanalarda, otlaklarda ve çalılık bölgelerde yaşar. Özellikle de Afrika aslanları... Sadece hayatta kalan son Asya aslanı topluluğu, Hindistan'daki Gir Ulusal Parkı ve Yaban Hayatı Koruma Alanı'ndaki ormanlık bir bölgede yaşamlarını sürdürüyor.
Afrika aslanı, kaplandan sonra dünyanın yaşayan en büyük ikinci kedisidir. Erkek Afrika aslanı ortalama 250 kg'dır. Kaydedilmiş en ağır aslan 1970 yılında İngiltere'deki Colchester Zoo adlı hayvanat bahçesindeki Simba adlı aslandır. Ağırlığı 435 kg olarak kaydedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri