Bu ürünler arasındaki temel fark, çipli bir toner ömrünü tükettiğinde bu toneri tekrar kullanmak için çipin yenilenmesi gerekir. Ancak çipsiz, yani muadil tonerlerde, çip mevcut olmadığından kullanıcılar diledikleri gibi bu ürünü tekrar doldurarak kullanabilirler.
Sıfır ve muadil tonerler üzerinde yeni çiplerle gelirken toner dolumu sırasında da çip değişiminin kesinlikle yapılması gerekir. Eğer dolum yapılır; fakat çip değiştirilmezse ya da takılan çip yazıcı ile uyumlu olmazsa yazıcılar toneri boş olarak görür.
Eğer seyrek sayıda baskı alıyorsanız mutlaka daha düşük kapasiteli tonerleri tercih etmelisiniz. Tonerler, gıda gibi tüketilebilir bir ürün olmadığı için bu ürünlerin ömrü daha uzundur. Tonerin ömrü iki yıl olarak belirlenmiştir. Yazıcı toneri bu tarihten sonra donmaya ve kurumaya başlayacaktır.
Toner ile kartuş arasındaki en büyük fark, kullanılan mürekkep ve çalışma şeklidir. Tonerlerde mürekkep toz halde bulunurken toner kartuş içerisinde likit yani sıvı mürekkep vardır. Kartuşlar içerisinde bulunan rezistans sayesinde mürekkebi ısıtır, sıvı hali ile nokta püskürtücülere gönderir.
Baskı adedi azaldığında, çipli tonerler “toner az” uyarısı verirler. Tonerlerin bir anda bitmesi de mümkündür. Eğer toner tozu %40 oranından daha azsa ve baskı adedi fazlaysa kısa süre sonra baskı alamadığını fark edersiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Tıptan savunma sanayine birçok sektörde kullanılan çip, yazıcı toner kartuşların beynidir. Çip, toner yazıcıya takıldığında kalibrasyon işlemini yapar ve toner ile yazıcı arasındaki koordinasyonu sağlayarak baskı sayısı ile baskı kalitesini ayarlar. Toner kartuşlar çipli ve çipsiz olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
Toner ve kartuş arasındaki en temel fark, tonerin toz halinde mürekkebi kağıt üzerine baskılaması, kartuşun ise mürekkebi doğrudan püskürtmesi olarak açıklanabilir. Mürekkepli kartuşlar sadece renkli baskılar yaparken, toner kullanılan yazıcılar hem renkli hem de siyah beyaz baskı yapabilir.
OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) kartuşlar: Genellikle 3-5 kez doldurulabilir. Uyumlu kartuşlar: 2-4 kez doldurulabilir. Yeniden üretilmiş kartuşlar: 1-3 kez doldurulabilir.
Bitmeyen kartuş sisteminde ise hortum bağlantıları olan bir tank mürekkebi sağlar. Mürekkep bittikçe tanktan mürekkep dolar. Böylece tekrar tekrar kartuş değiştirilmesi gerekmez. Bu sistem tasarruflu bir sistem olduğundan ofis ortamlarında sıklıkla tercih edilir.
Eğer elinizdeki bir demo toner ise ortalama 250 sayfalık baskı almanız mümkündür. Baskı sayıları, kağıt üzerindeki mürekkebin yoğunluk durumuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama bir kartuş ile 500 sayfalık baskı alabilirsiniz.
Yüksek hacimlerde baskı alıyorsanız lazer yazıcı gibi yüksek verimliliğe sahip bir yazıcı en iyi seçim olabilir. Lazer yazıcılarda kullanılan toner kartuşları, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan mürekkep kartuşlarına göre çok daha yüksek sayfa verimine sahiptir.
Kısacası şöyle denilebilir; bazı markaların tonerlerini yeniden doldurup kullanabiliyorken bazılarının ise, bittikten sonra çöpe atıp yenisini almak gerekiyor. Çünkü, bu tür yazıcılarda, çipli bir sistem ile dolum veya muadil gibi kendi ürünleri olmayan tonerleri kullanamamaktasınız.
Ortalama bir kullanıcı için bu değer günlük 1 ml – 2 ml arasında değişmektedir. 30 ml salt likit ortalama 15 gün kadar gidecektir.
Günümüzde yazıcı markaları tarafından üretilen tonerlerin tamamına yakını çiplidir. Çipsiz olarak üretilen tonerler, kullanıcılar tarafından muadil toner olarak adlandırılan ürünlerdir. Bu ürünler arasındaki temel fark, çipli bir toner ömrünü tükettiğinde bu toneri tekrar kullanmak için çipin yenilenmesi gerekir.
Çipli toner, lazer yazıcıdaki toner tozunun bitiminden sonra toner tozunun elle doldurulması ile defalarca kullanabileceğiniz toner türüdür. Söz ettiğimiz gibi sahip olduğu chip mekanizması nedeniyle, yazıcıda biten toneri tekrar doldurmanız ve kullanmanız oldukça zorlu oluyor.
Çok sayıda transistörün birleşimiyle elde edilen çipler, tonerlerden tutun da yazıcıların en önemli ünitelerine kadar neredeyse her alanda kullanılırlar. Ancak toner çipleri, daha ayrı bir öneme sahiptir. Toner üzerine entegre edilen çipler, yazıcı ve toner arasındaki iletişimi sağlarlar.
Yüksek kaliteli yazdırma: Lazer yazıcılar, yüksek çözünürlüklü yazdırma yapabilen birkaç yazıcı türünden biridir. Yazılar ve grafikler net bir şekilde yazdırılabilir. Daha düşük maliyet: Lazer yazıcılar, daha az mürekkep tüketirler ve toner kartuşları daha uzun süre dayanır, bu nedenle baskı maliyetleri daha düşüktür.
Bitmeyen kartuş sistemi 4 ve üzeri kartuşlu Hp,Canon,Epson ve Brother marka yazıcılarla uyumludur. Ayrıca 2 kartuş kullanan Canon marka tüm yazıcılarla uyumludur.
Bitmeyen Kartuş Sistemi dediğimiz tanklı sistem yazıcının dışında durur. Bu tanklar hortumlar vasıtasıyla yazıcı içindeki kartuşlara bağlanır. Her tankta yaklaşık 80 ile 100 ml arası değişen mürekkep bulunur. 4 tanklı bir bitmeyen kartuş sisteminde yaklaşık 400 ml mürekkep bulunmaktadır.
Tonerin çipli olması durumunda baskı kapasitesinde dolma olmaya yakın uyarı verecektir. Tonerin az olduğu uyarısını aldığınızda değişim vaktinin geldiği kesinleşir. Çipli olmayan kartuşlar için ise alınan çıktıların kalitesinde düşüklük olması durumunda kartuşun bittiği anlaşılır.
Gösterge çubuğu değerleri tahmini toner seviyeleri olup, gerçek toner seviyesinden biraz farklı olabilir. Göstergenin alt çubuğu sabit bir şekilde yandığında ve toner seviyesi göstergesi sarı ışıkla sürekli yanıp söndüğünde, yazdırma işlemi daha fazla toner eklenene kadar durur.
Kartuşlar sıvı içerir ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından kullanılır. Toner toz halinde mürekkebi kağıt üzerine lazer yazıcılar tarafından kullanılır.
Baskı türü: Eğer metin ağırlıklı veya siyah-beyaz belgeler sıkça baskı yapıyorsanız, lazer yazıcı tercih edilebilir. Eğer renkli belgeler veya fotoğraflar yazdırmak istiyorsanız, mürekkep tanklı yazıcılar, daha iyi renk doğruluğu ve yüksek çözünürlük sağlayabilir.
Kartuşun özelliklerine göre muadil tonerlerin doldurulması mümkündür. Bazı yazıcılar, toner dolumu yapılmasına izin vermez. Eğer toneri dolum formunda kullanmak gibi bir fikriniz varsa lazer yazıcı almadan önce doluma uygun olan marka ve modelleri tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri