Çamaşır suyu, sararan beyaz ayakkabıları beyazlatma konusunda en etkili maddelerden biridir. Bir ölçek çamaşır suyunu bir bardak su ile karıştırın. Spor ayakkabılarınızı temizlenene kadar fırçalamak için bir bez veya eski bir diş fırçası kullanın. Çamaşır suyu sararan ayakkabılarda oldukça etkilidir.
Zira çamaşır suyu son derece güçlü bir kimyasaldır ve ellerinin yumuşaklığını bir anda senden çalabilir. Daha sonra kirlenmiş haldeki beyaz spor ayakkabılarını bu karışıma daldır ve bir süre beklet. Yeterince beklediğinde ayakkabılarını bir fırça ya da sünger yardımıyla silmeye başlayabilirsin.
Örneğin spor ayakkabınızı sıvı çamaşır veya bulaşık deterjanı ile birlikte elinizle temizleyebilir, bu sırada ısrarcı lekeleri çıkarmada yardımcı olması için bir diş fırçası, sünger veya bez kullanabilirsiniz.
Yazın kombinlenmesi kolay ancak temizliği zor olan beyaz spor ayakkabılar, genellikle çamaşır suyu ile kirlerinden arındırılıyor. Ancak çamaşır suyu, çoğu zaman sararmalara neden oluyor.
Ilık su içerisinde seyrek hale getirilen karbonatla diş fırçası yardımıyla ayakkabıları temizlemek mümkün. Tek başına etkisi olmayan karbonat içine sıvı çamaşır ya da bulaşık deterjanı kullanarak etkili temizlik yapmak mümkün. Sirke ve karbonat karıştırılarak aynı işlem sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yarım fincan beyaz sirkeyi bir bardak ılık su ile seyrelttikten sonra bir bezi seyreltilmiş çözeltinize batırarak beyaz ayakkabılarınızı temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra kuru bir bez yardımı ile ıslaklığını iyice alarak güneş ışığında 3-4 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Sirke ve karbonat karışımı, temizleyici ve ağartıcı özellikleri ile sararmış ayakkabı tabanı beyazlatmak için kullanılabilir. Bir kapta su, sirke ve karbonatı karıştırarak macun kıvamına getirin. Bu karışımı hafif sararmış bölgelere uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayarak temizleyin.
Özellikle beyaz ayakkabılarınızda ve ruganlarda farkı yaratacak Asperox Sarı Güç Ultra Yağ ve Kir Çözücü ile ayakkabılarınız yepyeni ve temiz görünecek. Ayakkabı Temizliği Neden Önemlidir? Ayakkabılar, hem tarzımızı yansıtan birer aksesuar hem de günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız bir parçadır.
Çamaşır suyu beyaz giysileri lekelemekten ziyade sarı bir kalıntı bırakabilir. Bu sarı lekeyi çıkarmak biraz beyaz sirke ile oldukça basittir. Kumaşı birkaç dakika durulayın. Sarı lekelerin üzerine düz beyaz sirke koyun.
Sıcak suya küçük bir miktar çamaşır veya bulaşık deterjanı koyabilirsiniz. Bu suyun içinde yine fırça yardımıyla ayakkabınızı hafifçe sürtebilirsiniz. Ayakkabınız beyaz ya da açık renkse eşit miktarda karbonat ve suyu karıştırarak bir temizlik macunu elde edebilirsiniz.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur.
Beyaz spor ayakkabı mutlaka beyaz kıyafetlerle ve beyazlar için üretilmiş deterjanla yıkanmalıdır. Makineye atmadan önce az önce bahsettiğimiz elde spor ayakkabı yıkama yöntemleri denenmelidir.
Ek yumuşatıcılar ve benzeri ürünlerin ayakkabılarla kullanılmaması gerekmektedir. Sıvı çamaşır deterjanı ideal seçenek olmakla birlikte toz deterjan da kullanılabilir.
Ayakkabıları makinede yıkamanın en güvenli yolu 30-40 °C sıcaklıktadır. Ayakkabının zarar görmemesi için file içine koyabilir ya da yastık kılıflarının içine koyup bu şekilde de yıkayabilirsiniz.
Çamaşır suyu, genellikle aktif bileşen olarak sodyum hipoklorit kullanan kimyasal bir temizleyicidir. Adının aksine öncelikle yüzey temizleyici olarak tercih edilen bu ürün, ağartıcı etkisinden dolayı çamaşırlarda da kullanılabilir.
Her evde kolaylıkla bulunan malzemeler olan sirke, bulaşık deterjanı, katı veya sıvı sabun, diş macunu, karbonat, temizlik solüsyonu gibi malzemeler ile bez ayakkabıların temizlikleri yapılabilmektedir.
Çamaşır suyu, çok güçlü bir oksitleyici şeklinde davranan hipoklorik asit içerir. Bu asit, lekelerdeki boyar maddeleri oksitleyerek onları renksiz hale getirir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Çamaşır suyu elde yıkanacak beyaz çamaşırlar için kullanılacaksa seyreltilerek kullanılması önerilmektedir. Çamaşır suyunun beyaz çamaşırlar için kullanım ölçüsü 5 litre su için yaklaşık 30 ml kadardır. Etkin temizlik için yaklaşık 45 dakika bekletmeniz yeterlidir.
Beyaz spor ayakkabılarınızın kenarını temizlemek için öncelikle ayakkabı üzerinde yer alan kirleri ayakkabınızdan uzaklaştırmalısınız. Ardından beyazlatıcı sprey ya da karbonat kullanarak ayakkabının sararan bölgelerini dairesel hareketlerle ovalayın.
Beyaz Deri Ayakkabılar Nasıl Temizlenir? Deri ayakkabıyı temizlemek için ayakkabının kirli yerlerine karbonat dökün ve 1 saat bekletin. Ardından eski diş fırçası veya bezi ılık suya batırarak lekeli yerleri çok bastırmadan ovalayın. Karbonat ve kabartma tozu, beyaz ayakkabıdaki lekeleri çıkarmak için idealdir.
En sık tercih edilen beyaz ayakkabı temizleme yöntemlerinden biri olan cif çok etkilidir. Çamur veya daha güçlü lekeleri beyaz ayakkabıdan çıkarmak için cif tercih edilebilir. Cifle beyaz ayakkabı temizleme işleminde cifi nemli bir beze sıkarak nazikçe kirli bölgeye uygulayın.
Beyaz ayakkabılarda zamanla sararma meydana gelir. Bu sararmaların giderilmesi için cif kullanılır. Diş fırçasının üzerine bir miktar cif dökülür ve ilgili bölge nazikçe fırçalanır. Bir süre cif lekeli bölgede bekletilir, ardından nemli bez yardımıyla ayakkabı silinir.
Deri olan ayakkabılardaki sararmalar sertleşip kuruma gösterebilirler. Bunun için vazelin veya da sirke kullanımı son derece uygun olacaktır. Spor ayakkabı ve beyaz tabanlı olan ayakkabılarda sararmayı önlemek için muz kabuğu da kullanılmakta olan bir yöntemdir.
Çamaşır makinesinde yıkanan ayakkabı türlerinin hepsini düşük derecede 30 derecede ve kısa programda yıkamalısınız. Sıkma devri ise en fazla 600 olmalıdır. Ekstra bir sıkma işlemi yapmanız halinde ayakkabılarınızın şekli bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri