- Öncelikle yıkadığınız balığı havlu kağıt ile kurulayın. Daha sonra bir kabın içine karabiber, zeytinyağı, limon suyu ve tuz koyup karıştırınız. Bu hazırladığınız sosu balıkların üstüne dökün ve içinde bekletin. Daha sonra ızgaranın üstüne de aynı sostan sürün.
Balığınızı ızgarada limon dilimin üstüne koyarak pişirin. Balığı limon dilimlerinin üzerine koyarak mangalda pişirirseniz balığınızın mangala yapışmadığını göreceksiniz. Limon diliminin verdiği aroma da balığınıza çok güzel bir tat katacaktır. Dilerseniz aynı çözümü fırında balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Ortalama 1-2 cm kalınlığındaki balık için 4-6 dakika ızgara süresi öngörülmektedir. Istakoz, langust (böcek), pavurya gibi kabuklular 5 dakika kadar haşlandıktan sonra ortadan ikiye bölünerek ızgara yapılmalıdır. Pişirirken balığı kurutmamak gerekmektedir. Çünkü bütün lezzeti kendi özsuyundadır.
İlgili 44 soru bulundu
Mangalda en çok karıştırılan konulardan biri de et pişirme sırasıdır. Eğer mangal sofranızda közlenmiş biber ve patlıcanlar da yer alacaksa öncelikle sebzeleri pişirmelisiniz. Et pişirme sırasında ise önce tavuk kanatları daha sonra sossuz pirzola, biftek ve köfteye yer vermelisiniz.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Izgara ve fırında balık türleri için ideal olan bu sos, kolay bir şekilde hazırlanır. 2 yemek kaşığı toz tarhana, 1 diş ince ince doğranmış sarımsak, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı toz nane ile karıştırılır. Balıklar bu karışıma güzelce bulanır ve 30 dakika dinlendirilir.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir. Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.
Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın. Bu yağlamaktan çok daha doğru bir yöntemdir. Mangal iyice yanmadan etleri ızgaraya almamak da önemli.
En sağlıklı balık, fırın ve ızgarada pişendir. Derin yağda kızartılan balıkların içerdiği yararlı maddeler kaybolur. Hatta sürekli doymuş ve trans yağlarda pişirilen balık yiyenlerde, kalp hastalığı ve inme riski daha fazladır.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
İki tarafına da bıçakla hafif bir çizik atın. 2 yemek kaşığı zeytinyağına batırıp, tuzlayın. Izgarada her iki tarafını da 10 dakika pişirip sıcak servis yapın.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
- Hamsi tavada, fırında veya ızgarada yapılabilen bir balık çeşididir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
- Balık pişirmeden önce ise fırın mutlaka 200 dereceye ayarlanmalıdır. - Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri