Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Yaşanacak ülkede birde iyi beslenmek gerek. Peki baklava sizce hangi yöreye ait. Baklavasıyla ünlü olan şehrimiz elbette Gaziantep'tir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Cevizli baklavanın en çok tüketildiği il ise Adıyaman. Adıyamanlılara cevizli baklavayı mı yoksa fıstıklı baklavayı mı tercih edecekleri sorulduğunda ezici bir üstünlükle cevizli baklava galip gelecektir. Ancak baklavanın asıl şehri Antep'te gerçek baklava Antep'in en güzel fıstıklarıyla üretilir.
Yüzyıllarca beraber yaşamış ve halen aynı mahalleri dahi paylaşıyor olan Türk ve Yunanlar arasındaki “baklava” tartışması yeni bir boyut kazandı. Yunanistan'da kimi kesimler baklavanın kendilerine ait olduğunu söylerken, Türkiye'de de baklavanın bir Türk tatlısı olduğu savunuluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini almıştır.
Osmanlı Mutfağında Baklava Tarihi
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Diyarbakır'da keşfedilen 'soğuk baklava' tatlıcıların yeni gelir kapısı oldu. Ünü ülke sınırlarını aşan ürünün toplam satışlardaki payı % 30-40'lara ulaştı. Geçen yıl 2.4 milyon kişinin tattığı bu üründen yılda 180 bin ton üretiliyor.
Baklavanın kökeni ister antik Yunan'da, ister Bizans'ta, ister Türkler veya Araplar'ın göçebelik dönemi geleneklerinde olsun, günümüzdeki klasik baklava diye tanımlanabilecek gösterişli ve incelikli şeklini Osmanlı döneminde aldığını kabul etmek gerek.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Baklavaya Rum ve Lübnanlılardan sonra şimdi de Ermeniler sahip çıkmaya başladı ! AB üyesi ülkelerde düzenlenen Avrupa Günü etkinliklerinde Kıbrıslı Rumlar'ın baklavayı kendi milli tatlıları olarak sunmasıyla başlayan, "Baklava kimin" tartışması şimdi de Arap diyarlarına sıçradı.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Tatlının ismi ile ilgili olarak, tatlının mucidi Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü şunları söylemiştir: Maliyeti düşük ancak oldukça da lezzetli olan bu tatlıya oluşturulan listede olmayan, ilginç bir isim vermek istediklerini, sonunda da Sütlü Nuriye ismine karar verdikleri, bu tatlının isminin nereden geldiği ...
Zonguldak mutfağının tatlılarından biri olan beyaz baklava, bildiğimiz baklavalardan biraz farklı. Beyaz görümüyle dikkat çeken bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezlerinden. Her ne kadar biraz uğraştırıcı olsa da lezzeti buna değer.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Yunan ve Türk mutfağı, Roma mutfağının devamı olan Bizans mutfağının üzerine inşa edilmiştir. Roma mutfağı antik Yunanlardan birçok yemeği almıştır, ancak plasenta (ve dolayısıyla baklava) Yunan kökenli bir yemek değildir, Roma yemeğidir.
Baklava (Bakllavë), Türkiye'de olduğu gibi, Arnavut coğrafyasında ve Arnavut'larda önem verilen tatlılardan biridir. Özellikle Türkiye'de yaşayan Arnavutlar için söylemek gerekirse, her bayram sofraların olmazsa olmazlarından biridir. Üstelik sadece bayramlarda değil, özel günlerde, düğünlerde mutlaka yapılır.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Çatal baklavanın 1/3 ön kısmına batırılır. Baklava ters çevrilerek ağza alınır. Baklavanın alt kısmı damağa gelir. Baklavanın yağı ve şıralı kısmı ağızda dağılır.
Bir Dilim Baklava Kaç Kaloridir? Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında.
Gaziantep Baklavası denilince ilk akla gelen “Hamido” oluyor. Türkiye Çapında Bayilikler Veriyor: Hamido Baklavaları meşhur Gaziantep Baklavası ve Antep fıstığında Türkiye çapında bayilikler veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri