Arıların yaptığı bal süzülerek bir süre bekletilir ve ortaya eşsiz beyaz bal çıkar. Süzme bala göre daha koyu olan bu balın tadı da oldukça yoğundur. Rengi mevsimin nasıl geçtiğine ve arıların gezdiği çiçeklerin renklerine göre değişse de bu bal genellikle parlak ve krem rengidir.
Kafkas'ın ve ülkemizde Ardahan'ın yüksek dağlarında görülen arı ırkı tarafından üretilen bu balın, beyaz renkte olmasının tek sebebi Kafkas arıları değil. Bu rengi almasında, Kafkas arılarının bal üretmek için dolaştığı bölgenin rakımı ve florası da oldukça etkili.
Detaylı Ürün Açıklaması Mart balı olarak da bilinen beyaz bal çoğu kimsenin daha önce hiç tatmadığı hatta adını bile duymadığı bir şifa kaynağıdır. Rengiyle, yoğunluğuyla ve tadıyla diğer ballardan oldukça farklı olan bu bal zengin bir vitamin deposudur.
Gerçek bal, zamanla doğal olarak kristalleşir. Bu, balın içindeki şekerlerin sert ve beyaz parçalar hâlinde bir araya gelmesi anlamına gelir. Bal sahte, uzun süre boyunca kristalleşmez ve aynı kıvamda kalır.
Bilinen sarı ballara göre daha farklı tona sahip olan beyaz bal, Kırgız ve Kazak Türkleri'nin de yöresel besinleri arasında yer almaktadır. Beyaz bal hangi çiçekten olur diye merak edenler için Kafkas Dağları'nın yüksek kesimlerinde yetişen çiçeklerden beslendiğini ifade edebiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Aslında çok eski zamanlardan beri varlığı bilinen, hatta üretildiği dönemler nedeniyle halk arasında "mart balı" olarak da anılan bir bal o. Kafkas arıları olarak bilinen arı türü tarafından üretilen bu balın beyaz renkli olmasının tek nedeni de arı türü değil.
Kıvamlı dokuzu krem rengi ile diğer ballardan kolaylıkla ayırt edilebilen beyaz bal doğal bir üründür. Besin değeri yüksek bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip beyaz bal sindirim sistemine ve öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Oğul balı ise oğul veren arılar tarafından üretildiği için oldukça rağbet görür ve bu ismi alır. Bu tür balı veren arı kolonisi oldukça genç olduğu için içerdiği enzimler bakımından diğer türlere göre daha zengindir. Bu bal hiçbir şekilde ısıtma işlemi geçirmediği için krem şeklindedir.
Koyu renkli balların antioksidan bakımından, açık renkli balların ise anti mikrobiyal aktivite bakımından çok zengin olduğu belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir. Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır.
Süzme bal petekten süzüldükten sonra bir süre bekletilir. Bu süreçte balın içindeki polenler yapısal olarak yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucunda bal, polen türüne ve miktarına da bağlı olarak beyaz bal halini alır. Süzme balın içindeki polen miktarı ne kadar fazlaysa bal da o kadar beyazlaşır.
Deli Bal, Komar Balı, Orman Gülü Balı Gibi Farklı Adlarla Bilinen Bu Şifa Kaynağı Bal Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilmektedir.
Cilt sağlığı dışında beyin sağlığı için mutlaka tercih edilmelidir. Sinir hücrelerini uyararak beyin hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Dikkat dağınıklığını da olumlu yönde etkilediğini biliyoruz. Bu sebeple çocuklar içinde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
Organik sertifikalı oğul balı
Oğul arı kolonisinden ilk yıl hasat edilen bala 'Oğul Balı' denir. Oğul balı genç arılar tarafından yapıldığı için diğer ballara göre daha fazla enzim içerir. Oğul balı, yüzyıllardır Toroslar da yaşayan yörükler tarafından balın en kıymetlisi olarak nitelendirildi ve şifası için tüketildi.
Beyaz Bal Nasıl Tüketilmelidir? Beyaz bal tıpkı diğer ballar gibi kahvaltılarda ekmeğe sürülerek tüketilebilir. Direkt olarak yenilebilmesinin yanında güzellik maskelerinin yapımında da kullanılabilir. Yüz maskelerine ilave edilmesi halinde sivilce ve siyah nokta oluşumunu önler.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Kaçkar Akasya balı, diğer balların arında en iyisi sebebi ise; yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanlarında yer alan kara kovanlardan elde ediliyor olması. Petek ve süzme akasya balı olarak satılıyor. Akasya balının faydaları: Özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliği bulunuyor.
6) Hakiki Balın Rengi ve Fiziksel Özellikleri Nasıl Olmalıdır? Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır. Bu, dengeli ve besleyici bir kahvaltı ile birleştirildiğinde, vücuda gün boyu enerji verir.
Karakovan balı dediğimiz bal türü, temel petek eklemesi yapılmadan tamamen işçi arılar tarafından örülen petekle yapılan bala denir. İçerisinde temel petek bulunmayan %100 'ünü arıların yaptığı petek ballar, Türk gıda kodeksi bal tebliğine göre karakovan petek balı olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri