Yarım uyak tek bir harfin benzerliği ile ortaya çıkan kafiye türüdür.
Yarım uyak, dize sonundaki tek ses benzerliğine dayanan uyak türüdür.
Dize sonlarında bulunan sözcüklerdeki iki ses benzerliğine tam uyak denir. Dize sonlarında bulunan sözcüklerdeki üç veya daha fazla ses benzerliğine zengin uyak denir.
Düz uyak, aabb, aaab gibi şekillerde kullanılan, şiirlerde yer alan uyaklara verilen ad olarak bilinir. Kendi arasında dizeli olan beyitler ya da dörtlükler olarak tanımlanabilir.
Yarım kafiye: Tek ses benzerliğine dayanmış olan kafiye şeklinde bilinir. Tam kafiye: İki ses benzerliği üzerinden ele alınan kafiyedir. Zengin kafiye: 3 veya daha fazla ses üzerinden oluşturulmuş kafidir.
İlgili 41 soru bulundu
Yarım uyak tek bir harfin benzerliği ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Divan Edebiyatı'nda önemli bir yeri olan kafiye basit kafiye olarak da bilinir. Sadece revi ile yapılan bir kafiye türüdür. Bununla birlikte Halk Edebiyatı'nda da yarım uyak karşılaşılabilecek bir uyak türüdür.
*Mısra sonlarındaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin benzerliğine kafiye denir. Yanıp tutuşmadan aylarca yummadım gözümü, Nücuma sor ki, bu kirpikler uyku görmüş mü? Not: Bir mısrada ekte diğer mısrada kökte olsa da kafiyedir.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Mani tipi uyak denildiği zaman akla aaxa şeklinde olan uyak örgüsü gelmektedir. Bu şekilde biçimlenir ve bu şekilde kullanmaktadır. Sadece tek dörtlükten meydana geldiği ve kısa, öz bir şekilde oluşturulduğu bilinir.
Türk halk edebiyatının en çok kullanılan biçimi olan koşmalar; daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır. Kafiye düzeni: axax, bbbx, cccx... biçiminde olan koşmaların, ilk dörtlükleri xaxa veya aaax biçiminde de uyaklandırılabilir. Ayrıca koşmalarda en çok yarım uyak tercih edilmiştir.
Kafiye örgüsü nazım birimi üçlü bend ya da dörtlük olan şiirlerde, dizelerdeki son kelimelerin ses benzerliklerine bakılarak bulunur. A- Düz Uyak: Düz uyak örgüsü iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki (aaaa) şeklinde ikincisi ise (aaab) şeklindedir.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözün veya sözcüğün bir arada kullanılmasından oluşan kafiye türüne cinaslı kafiye denir.
Çeyrek kafiyeyi şöyle tanımlayabiliriz: Çıkakları birbirine yakın olan seslerle meydana getirilen kafiyeye “çeyrek kafiye” denir.
Kafiye kelimenin kökünde, redif ekinde olur.
İran edebiyatından geçmiş bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiye şeması: “aaxa” şeklinededir. Kendine özgü aruz ölçüleriyle yazılır.
Zengin kafiye ya da diğer adı ile zengin uyak; Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde üç ya da daha çok harfin ses benzeşmesi ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Yani diğer bir deyişle, dize sonlarındaki 3 veya daha fazla ses benzerliğidir.
Kendisine has bir ezgi ile söylenen bu nazım biçimi 4 dizeden oluşmaktadır. Uyak düzeni aaxa'dır. Anonimdir ve 7'li hece ölçüsü ile söylenmektedir.
Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır.
Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri cinassızdır. aaba şeklinde uyaklanır. Abab şeklinde uyaklanan maniler de vardır. Konuları: aşk, ayrılık, gurbet, doğa, dostluk, yergi... İlk iki dizesi doldurma dizedir. Asıl söylenmek istenen düşünce son iki dizede söylenir.
Terza Rima, üçer mısralık bendlerle yazılmış bir nazım biçimidir. aba bcb cdc ded e biçimindeki uyak düzeni, örüşük uyak olarak adlandırılır.
Tunç uyak, şiirlerdeki ses benzeşmesinin üçten fazla olduğu durumlara verilen isimdir. Tunç Uyak Nedir? Tunç uyak şiir sanatındaki zengin uyaklardan biridir. Şiir mısralarında üç sesten fazla benzeşme olduğu durumlar tunç uyak olarak adlandırılır.
Şiirlerdeki kafiye düzenine uyak düzeni denir. Bu sayede şiirler bir bütün olarak ele alınır ve daha etkin bir şekilde anlatım gerçekleştirilir. Uyak düzeni aynı zamanda değişik kurallar ve çeşitler üzerinden ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri