Tedavinin süresi değişken olmakla birlikte merkezimizde ortalama 11 gündür. Çatlatma iğnesinden 32 - 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Tüm protokollerde (tüp bebek işlemlerinde) adet kanamasının 2. ya da 3. gününde ultrason incelemesi ve kanda östrojen tayini (testi) yapılır.
Tüp bebekte de kese normal gebelik ile aynı dönemde görülür. Gebelik kesesindeki bebeğin en geç 6. hafta civarında net bir şekilde görülmesi mümkündür.
Transferden 10-12 gün sonra, kanda gebelik hormonunu ölçen testler yapılır. HCG testi pozitif ise, test birkaç gün sonra tekrar edilerek artış kontrol edilebilir. Ardından ultrason yapılır. Testin üzerinden 7-10 gün geçtikten sonra yapılan ultrason ile rahim içinde gebelik kesesinin görülmesi mümkün olabilir.
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır.
Hadi cevaplayalım o zaman; 6. gebelik haftasında ultrasonla “gebelik kesesi içinde bebeğinizi” görebiliyoruz, 6 ile 6,5. gebelik haftasında ise “bebeğinizin kalp atışlarını” görebiliyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Hamileliğin 5. haftasında, bebeğin bir görüntüsünü ultrasonda görmek mümkündür. Bebek yaklaşık 1,5 milimetre olmasına rağmen, fark edilebilir bir hale gelmiş olabilir. Her bebeğin farklı geliştiğini unutmamak önemlidir, bu nedenle hamileliğin 5. haftasındaki görüntü her kişi için farklı görünebilir.
İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir.
Tüp bebekte genetik tarama testleri, kadın ve erkekten alınan yumurta ile spermin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucu elde edilen embriyolardan hücre alınarak gerçekleştirilir. Bu hücreler yine laboratuvar ortamında incelenerek analiz edilir ve genetik anomaliler saptanabilir.
Özellikli hastalarda çeşitli genetik testler (Periferik kanda karyotip tayini, Y kromozom mikrodelesyon testi), hormon testleri (FSH, LH, TSH, Serbest T-4, Prolaktin, Testesteron), testis ultrasonografi incelemesi istenebilir.
Embriyo transferinden 3,5 hafta sonra, yani gebelik testinden 10 gün kadar sonra, gebelik 5,5 haftalık olarak değerlendirilir. Bu dönemde kalp atışları ultrasonda görülebilir ve duyulabilir. Kalp atışları aşamasına kadar gelen gebeliklerin düşük olma ihtimalleri % 10-15 kadardır.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra embriyo transfer işleminden sonra 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Sonuç negatifse tüp bebek tedavisinin tutmadığı kesin olarak anlaşılır. Tüp bebeğin tutup tutmadığı en net olarak bu şekilde anlaşılmaktadır.
Anne adayında gebeliğin varlığını ve gidişatını kontrol ettiğimiz hormona beta HCG diyoruz. Tüp bebek tedavisinin en zorlu kısmı belki de transferden sonra gebelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu, yani “tüp bebeğin tuttuğunu” gösterir.
Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
7 Haftalık Hamileyim Kese Var Bebek Yok Neden? Bazı sağlık sorunları nedeniyle gebelik kesesinin oluşması, ancak embriyo gelişiminin durması nedeniyle kese içinde bebeğin görülmemesi durumu yaşanmaktadır. Normal bir gebelik gelişiminde yumurta döllendikten sonra bölünmeye başlamaktadır.
Mikroenjeksiyon ya da tüp bebek işleminden;16-20 saat sonra (1. gün) döllenme izlenir.
Tüp bebek prp adetin kaçıncı günü yapılır
İşlemin uygulanması için adet bitimi beklenir. Tüp bebek prp tedavisi adet sonrası ilk birkaç gün içerisinde uygulanır. Adetin son günü üzerine birkaç gün geçmesi beklenir.
Tüp bebek tedavisi uzun sürer mi? Adetin 2.veya 3.günü başlanan tedavi yaklaşık 16 - 17 gün sonra bitmektedir. Embriyo transferi sonrası 10-12 gün beklenerek kanda gebelik testi bakılır.
Bebeğin eşi yaklaşık olarak 10-12. gebelik haftalarında yeterli düzeyde hormon salgılama kapasitesine ulaşmaktadır. bu nedenle tüp bebekte progestan gebeliğin 10-12. haftalarında kesilmektedir.
Bebek için hiçbir risk içermez. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde 9. haftasından itibaren yapılabilir ve yüzde 99,9 Down Sendromu, Trizomi 13, Trizomi 18, yüzde 92 Monozomi X ve yüzde 99,9 oranında X kromozomu Triploidi'yi tespit eder.
Embriyo transferi sonrası 6.gün; embriyodan salgılanan hcg hormonunun kana karışmaya başlaması transferden sonra 6.gün belirtilerinin en önemli kısmıdır. Embriyo transferi sonrası 7-9.gün; embriyonun büyüyerek gelişimini devam ettirmesi ve hcg üretimini giderek arttırması tüp bebekte 7.gün belirtilerindendir.
Gebelik kesesi sıklıkla vajinal ultrason ile 5. haftada, karın ultrasonunda ise 6. haftada görülür.
Gebelik testi sonucunuz pozitif çıktıktan sonra ilk muayeneniz için doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Gebeliğin 4. haftasında 5-426 mlU/mL. Gebeliğin 5. haftasında 18-7.340 mlU/mL. Gebeliğin 6. haftasında 1.080-56.500 mlU/mL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri