Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir. Yıkama işleminin yapılış biçimi giysilerin kullanım ömrünü belirleyen unsurlar arasında yer alır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Beyaz çamaşırların yıkanması için maksimum derecenin 60 derece olması mutlaka 60 derecenin uygulanmasını gerektirmeyebilir. Çünkü bazı beyaz çamaşırların hassas doku özellikleri nedeni ile zaman zaman 30 derece ya da 40 derecelik bir ısının uygulanması tavsiye edilmektedir.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Limonlar iyice kaynayıp erimeye başlayınca ocaktan alın ve beyaz çamaşırlarınızın olduğu kabın içerisine dökün. Bu su ile çamaşırlarınızın her tarafını ıslatıp bir saat kadar bekletin. Bir saat sonunda suda bekleyen beyaz çamaşırlarınızı çıkarın, çamaşır makinesine atıp deterjan ile yıkayın.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Çamaşır makinesinde sentetik hassas anlamına gelir ve bu sebeple sentetik programda daha çok hasar görebilecek ve hassas olan kumaşların yıkanması gerekir. Sentetik programda naylonumsu kumaşlar yıkanır.
Eko 40-60 programında, 40°C veya 60°C'de birlikte yıkanabileceği belirtilen, normal düzeyde kirli pamuklu çamaşırları yıkayabilirsiniz. Bu program, AB çevreye duyarlı tasarım ve enerji etiketlemesi mevzuatlarına göre standart test programıdır.
Koyu rengin yoğun olduğu çamaşırlar için 30 derece ideal iken daha açık renk çamaşırlar için 30-40 derece program seçimi yapılabilir.
Genel olarak evet, 60 derecede çamaşırlar çekebilir.
Pamuklu, polyester ve sentetik kumaşlar gibi dayanıklı kumaşlar genellikle 60 derecede yıkanabilir. Ancak, bu kumaşları yıkarken, renklerin karışmaması için renklere göre ayırmayı ve çamaşırları aşırı doldurmamaya dikkat etmek önemlidir.
40 derecenin üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizde çekmeler olur. Hatta yüksek ısıda yıkama kadar yüksek ısıda kurutma yapmak da kıyafetlerinizin çekmesine sebep olur. Bu yüzden 30 derecede yıkadığınız kıyafetlerinizi 90 derecede kurutursanız yine kıyafetlerinizde çekme yaşanır.
Sentetik kıyafetler, günümüzde birçok kombinde sıklıkla tercih edilir. Peki, sentetik kıyafet nedir? Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Peki çamaşır makinesinde sentetik yıkama nedir? Adından da anlaşılacağı üzere bu program, sentetik özellik taşıyan kirli çamaşırları yıkamak için kullanılır. Sentetik özellik taşıyan kıyafetler ise diğerlerine göre biraz daha naylonumsu bir dokuya sahiptir.
Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın. Bu program, diğer tüm yıkama programlarına göre daha uzun sürede yıkamasına rağmen yüksek enerji ve su tasarrufu sağlar. Gerçek su sıcaklığı, belirtilen yıkama sıcaklığından farklı olabilir.
Bu yöntem özellikle hassas çamaşırlar üzerinde oldukça etkili. Beyazlığını korumasını istediğiniz ürünü sıcak suyun içerisine koyun ve kıyafetin üzerine yarım limonun suyunu ilave edin. Çamaşırlarınızı bu şekilde en az bir saat bekletin. Bu sürenin sonunda çamaşırlarınızın beyazlığına siz bile inanamayacaksınız.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri