Kabak tatlısı başka illerde de yapılmaktadır ama Hatay'ın kabak tatlısı özel kabak ve kıtır olmasıdır. Kabak tatlısında hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen organik ve doğaldır. Kabak tatlısında kullanılan malzemeler, beyaz kabak, pancar şekeri ve kıtır olması için kireç suyu kullanılmaktadır.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Kabak ile enfes tatlılar yaratmanız da mümkün olur. Kabak tatlısı çeşitleri hafif tatlılar kategorisine girerler. Şeker oranı az tutulduğu takdirde sağlıklı bir tatlı elde edebilirsiniz.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Helvacı kabağı, bal kabağına olan benzerliğiyle de bilinir. Ancak bal kabağından farklı olarak kestane kabağının kabukları daha serttir, daha yuvarlak ve basıktır. Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
İlgili 42 soru bulundu
Beyaz kabuğu ile hasat sonrası uzun süre dayanabildiğinden pişireceğiniz döneme kadar sonbahar dekorasyonunuzun bir parçası olacaktır. Geleneksel ve oldukça lezzetli Casper rengiyle olduğu kadar adıyla da tüm beyaz balkabakları arasında tam bir şöhret.
Kabak tatlısı başka illerde de yapılmaktadır ama Hatay'ın kabak tatlısı özel kabak ve kıtır olmasıdır. Kabak tatlısında hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen organik ve doğaldır. Kabak tatlısında kullanılan malzemeler, beyaz kabak, pancar şekeri ve kıtır olması için kireç suyu kullanılmaktadır.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür.
O nedendendir ki, Kabak Tatlısı Sakarya'nın sembolü haline gelmiştir. Adapazarı bal kabağının diğer bal kabaklarından farkı öncelikle boyutu ve kabağın dolgunluğudur. Kabuğunun genellikle beyaz olmasıyla da cinsi diğer bal kabaklarından ayrılmaktadır.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Tencereniz dar ise 1 kat kabak, 1 kat şeker dizerek tüm malzemeyi bitirin. Tencerenizin kapağını kapatın ve kabağı sulanıp şekerin erimesi için en az 4 saat mümkünse 1 gece oda sıcaklığında bırakın.
Bütün kabak alıyorsanız da sap kısmından anlarsınız. Sap kısmının kurumuş olması gerekir. Kuruyup saman rengini aldığında tarlada bekletilmiş olduğunu anlarız ve bu kabak daha lezzetlidir, lezzeti oturmuştur.
Hem çok sağlıklı hem de diyet dostu olan kabağın sadece 1 tanesi yani 150 gram kadarı 29 kcaldir. Lifli bir gıda olduğu için doyurucu özelliği de gayet iyi olan kabak A-B-C-E-K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme süresi sonrasında suyunu salan kabakları ocağa alın. Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin.
Hafif pişince irice doğradığınız kabakları, 2-3 parçaya böldüğünüz sarımsakları ve yıkanmış pirinci ekleyin. 1 su bardağı kadar su ilave ederek, tuz ve karabiberini de atıp kısık ateşte pirinçler açılana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o bal kabağını almamalısınız, olabildiğince rengi mat, çatlaksız olanları tercih etmelisiniz. Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir.
Geceden bekletilen kabak kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Arada çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınır, üzerine tahin gezdirilip dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri