Önce lahana tüketimi hakkında birkaç uyarıda bulunalım: Beyaz lahana, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli tüketilmeli. Yine, yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hipotiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından da fazla tüketilmemeli.
Lahana suyu kansızlık problemi yaşayan kişilerin kan değerini yükseltecektir. Lahana suyu kalp ve damar hastalıklarına karşı tüketilebilecek sağlıklı bir içecektir.
Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı. Karaciğer yağlanması ve obeziteye karşı da fayda sağlayan beyaz lahana,zayıflama diyetlerine tok tutucu ve toksinleri arındırıcı özelliği ile destek oluyor.
-Lif açısından zengin olan beyaz lahana, uzun süre tok tutar. -Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. -Tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Lahana lifli yapısıyla tok tutar ve iştahınızı kapatır. Hem iyi bir idrar sökücü hemde ödem atıcıdır.
İlgili 30 soru bulundu
15 gün boyunca günde 1 bardak lahana suyu tüketimi hem kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar hem de hastalıklarla mücadele için savunma sistemini güçlendirir. Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklığını giderir.
Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir. Diyabet hastaları diğer gıdalarda olduğu gibi, beyaz lahanayı da tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahana Suyu Zararları Nedir? Lahana suyunun belirlenmiş bir zararı bulunmamaktadır ancak fazla tüketildiğinde sık idrara çıkma ya da ishal gibi problemler gözlemlenebilir. Ayrıca Lahana suyu fazla tüketildiğinde içeriğindeki kükürt nedeniyle gaz ve şişkinlik de yapabilir.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
İçeriğinde bulunan lif kaynağından dolayı, mide ve bağırsak gibi sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve korur. Beyaz lahana soğuk kış aylarında alınan soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara içeriğinde bulunan C vitamini kaynağından dolayı vücudunuzu kuvvetlendirir, enerji verir.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Lahana, romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları, egzama gibi hastalıklara neden olabilen zehirlerin, yani serbest radikaller ve ürik asidin temizlenmesini sağlar, yani çok iyi bir detoks maddesi gibi davranır.
Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur.
İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağırsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar. 33 kalori ile en düşük kaloriye sahip besinlerden biri olduğu gibi zayıflamaya da yardımcı olur. Karaciğer dostudur.
Kötü Kolesterol Seviyesini Azaltır: Lahana izotiyosiyanatlar denen fitokimyasallar deposudur. Bu bileşikler antioksidandır ve lahanada bulunan çözünür lifle birlikte kandaki kötü kolesterolseviyesinin azaltılmasında etkilidirler.
Beyaz lahana kürü öylesine koruyucu ve önleyicidir ki, birçok hastalığa karşı zırh giymiş gibi olursunuz. Şeker hastalığına yakalanma riskiniz var veya hekiminiz şekerinize dikkat ediniz uyarısı yaptı ise, kan şekerini dengeleyici ve düşürücü güce sahip beyaz lahana kürünü ihmal etmemenizi öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri