Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Mutlaka Erzincan'ın restoranlarında yemeniz gereken Erzincan dönerinin, hazır kırmızı etten bahsetmişken harikulade lezzette etli yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. Ağızları tatlandırmak için ise Erzincan lokumu ve sarığı burma tariflerini sona sakladık.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz; Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Refahiye Balı,Kesme Kadayıfı,Kemaliye Dutu / Eğin Dutu,Kemah Doğal Kaynak Tuzu olup, ayrıca Sakı Elması,Karakabak Dolması,Kemah Köftesi,Mumbar Dolması, Erzincan Kuru Fasülyesi ve Erzincan ...
İlgili 45 soru bulundu
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Meyve. Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin tescilli meşhur ürünü "cimin üzümü", hem rekoltesi hem de fiyatıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.
Erzincan, Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzincan ilinin merkez ilçesidir.
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
Tulum Peyniri Hangi İlimizde Meşhurdur? Tulum peyniri, Erzincan bölgesinde sıklıkla üretilen yöresel peynir çeşitlerinden biridir. Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü. Tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Erzincan, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alıyor. Şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun illeri bulunuyor.
Erzincan adı Aziris ya da Eriza' dan gelmektedir. Eriza adı Selçuklularca XI. Asırda Erzingan olarak kullanılmış, daha sonraki yıllarda bugünkü adı olan Erzincan ismini almıştır. Araştırmacılar bölge tarihinin 'Paleolitik Çağ'a kadar uzandığını belirtmektedir.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 15 belediye, bu belediyelerde 159 mahalle ve ayrıca 522 köy vardır.
Erzincan Alevileri
Genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunurlar. Kemaliye ve İliç ilçelerinde Türkmen olan Aleviler daha fazladır.
İran ile Bizans arasında sürekli savaşlara sahne olan Erzincan ve yöresi en son Bizans İmparatoru Heraklius tarafından 629 tarihinde, yenilgiye uğratılan İran'dan geri alındı.
Erzincanın insanı dışarıdan gelen insanlara iyidirler (en azından iyi görünmeye çalışırlar), fakat kendi içlerinde birbirlerini yerler resmen. En iyi özelliği sıcakkanlı olmalarıdır Erzincanlıların, rahatça konuşabilirsin, gerilmene gerek yok tam aksine memnun olurlar.
Erzincan ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Erzincan Kuruyemiş Fındık
Kışların ılık geçtiği nemli bölgelerde yetişir. Türkiye de Karadeniz Bölgesi fındık üretiminde birinci sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri