Ülkemiz insanlarının severek tükettiği bir sebzedir. Kış sebzeleri arasında yer alan bitki, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için oldukça yararlı bir sebzedir. Hasat zamanları ise ekim kasım ayları ile mart ayları arasında yapılabilmektedir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür.
Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Beyaz lahana yazın olur mu? Doğrulanmış Cevap. Lahana yazın da yetişir ama en çok kışın yetiştiği için kış olarak alırız ama yazın yetişmiyor değildir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İlgili 45 soru bulundu
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Erkenci çeşitler, 95-100 gün arası geççi çeşitler olarak hasat yapılmaktadır. Lahanalar eylül veya ekim aylarında hasat edilmektedir.
genelde lahana kışın çıkan bir türdür.yazın da oluyor almak isteyen alıyor tekrardan.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir. Lezzet açısından da kış aylarında yetişen lahanalar daha lezzetlidir ve pişirmesi daha kolaydır.
Kış mevsiminde sebzelerin çoğunluğu turpgiller ailesine dahildir. Turpgiller ailesine dahil olan başlıca kış sebzeleri; brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp ve teredir.
Sarmalık lahana ne zaman olur? Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur. Mevsimlere göre meyveler ve sebzeler farklılık gösterir.
Kış mevsiminde sık sık sofralarımızda yer verdiğimiz kapuska, farklı şekillerde tüketilebiliyor: Etli, tavuklu, kıymalı veya sade.
Etli lahana sarması genellikle yoğurt ile sunulur.
Cacık ile beraber lezzetli şekilde tüketebileceğiniz lahana sarmasını, farklı yemeklerle de sunabilirsiniz.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Lahana suyu se- ven bir sebzedir. Toprak yapısı, yağış durumu, bitkinin gelişme durumuna göre düzenli sulama yapılır. Yağışsız, çok kurak ve rutubetsiz yörelerde yetiştirilen lahanaların verimi ve kalitesi düşmektedir.
Beyaz Lahana: Turpgiller ailesinden olan sonbahar ve de kış sebzesi olarak yetiştirilen bir lahana çeşididir. Bu sebze tam bir protein ve vitamin deposudur.
Ocak ayında sebze olarak kereviz, lahana, brüksel lahanası, havuç, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı, kara ve kırmızı turp, taze yeşil kabak, meyve olarak ise elma, nar, portakal, armut, ayva ve greyfurt tüketebilirsiniz.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri