Lahana veya kelem, turpgiller familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Bu lezzetli sebze K vitamini, C vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Demir, potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içeren beyaz lahanada ideal oranda lif de bulunur.
Ayrıca lahana, A vitamini, demir ve B2 gibi diğer mikro besinleri içermektedir. C vitamini açısından da yüksek olan lahana, görme kaybına karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruma sağlar.
Kansızlık sorunu olanlar için ideal bir besin kaynağıdır. İyi bir idrar söktürücüdür. Mide ve bağırsak ülserine iyi gelmektedir.
Beyaz Lahananın Yapraklarında B Vitaminleri Saklı
Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı.
İlgili 44 soru bulundu
Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı. Karaciğer yağlanması ve obeziteye karşı da fayda sağlayan beyaz lahana,zayıflama diyetlerine tok tutucu ve toksinleri arındırıcı özelliği ile destek oluyor.
İçeriğinde bolca C ve A vitaminleri bulunan lahana, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir sebze. Hal böyle olunca kendisi doğru şekilde tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
1 Porsiyon (Orta) Beyaz Lahana Salatası 167,54 kaloridir. Beyaz Lahana Salatası içeriğinde 9,11 Karbonhidrat(g), 2,93 Protein(g), 13,08 yağ(g), 2,55 lif(g), 305,11 Sodyum(mg), 267,45 potasyum(mg), 101,15 Kalsiyum(mg), 308,55 A Vitamini(ui), 35,23 C Vitamini(mg), 0,61 ve Demir barındırır.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
Lahana suyu kısa zaman içerisinde vücuttaki iltihapları temizler. - Lahana suyu, kalp- damar rahatsızlıklarına karşı tüketilecek olan sağlıklı içecektir. Lahana suyu; damar sertliğini minimuma indirmektedir. - Bağırsak sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olan lahana suyu; kişiyi kolon kanserinden korur.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur.
B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Alkali bir sebze olan lahana B6 vitamini ve folat açısından zengindir. Vücuttaki toksik maddelerin atılımına katkı yapar. Lahana, kavurmasından turşusuna pek çok şekilde tüketilebilir. Ayrıca lahana suyu, ses kısıklığına ve kansızlığa iyi gelir.
Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.
Anne Sütünden Sonra En Kaliteli Protein Yumurtada
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yumurta, önemli ölçüde demir de içeriyor.
Turşuda hangi mineraller var? Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor.
Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
Lahana gibi yapraklı sebzeler, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve sağlıklı olmamıza yardımcı olan temel besinler içerir. Düşük kalorili bir yiyecektir, dolayısıyla sporculara ve kilo vermek isteyenlere tavsiye edilir. USDA'ya göre, 100 gram lahana sadece 23 kcal içermektedir.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri