Her beyaz leblebide kimyasal bulunacak diye bir şart yoktur. Nohutta ısıtma ve kavurma işlemi uygulandığında doğal olarak renginde açılma meydana gelir. Bazı üretici firmalar ise çok daha açık beyazlık elde etmek için titanyum dioksit denilen kimyasal bir madde kullanır.
Beyaz Leblebi Neden Beyaz? Beyaz leblebilerde nanoteknoloji ile üretilen bir tür katkı maddesi olan Titanyum Dioksit (Ti02) kullanıldığını biliyor muydunuz? Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
Beyaz leblebi ve sarı leblebi arasında farklar vardır. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az yağ içerir. Sarı leblebi gördüğü pişirme ve kavurma işlemlerden ötürü beyaz leblebiye göre daha büyüktür. Beyaz leblebinin küçük olması da bekletilme sürecinden kaynaklanır.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Beyaz leblebi fazla tüketildiğinde mide sağlığı için zararlıdır. Özellikle hassas bünyeli kişilerde kramp ve hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bunun yanında yüksek miktarda lif içeren beyaz leblebi, aşırı tüketimde bağırsaklarda gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
Beyaz leblebi aşırı tüketildiği zaman her besinin aşırı tüketiminde olabileceği gibi bazı ters etkiler de yaratabilir. Hazımsızlık ve sindirim problemlerini düzene sokmak için kullanılan beyaz leblebi eğer fazla tüketilirse bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık oluşmasına neden olabilir.
- Beyaz leblebi antioksidan kaynağıdır. - Bağırsakları tembellikten kurtarır ve hızlı şekilde çalışmasına olanak verir. - Zengin protein kaynağı, vitamin ve minerallerle uzun süre tok kalma şansı sağlayarak kilo kaybına destek olur. - Yüksek lif oranına sahip olması sindirim sistemini güçlendirir.
Bütün beyaz leblebilerin içerisinde kimyasal madde olacak diye bir kural da yoktur. Bazı beyaz leblebiler tamamen doğal yollarla elde edilmektedir.
Beyaz leblebi içerisinde bulunan lif ve proteinler sayesinde midede tokluk hissi yaratmaktadır. Bu da kilo alınımının önüne geçmektedir. Aynı zamanda kalorisi bakımından da düşük kalorili bir besin olması dolayısıyla da kilo aldırmamaktadır.
Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
- Diyet listelerinde ilk sıralarda yer alan beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk verirken, kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği az yağ nedeniyle bölgesel kilo almayı da önler.
Mide ekşimesi ya da yanmasından şikâyetçi olan kişilerin beyaz leblebi tüketmesi önerilir. Çünkü beyaz leblebi midedeki asit oranını düzenlenmesini sağlar.
Beyaz leblebi ne zaman yenmeli? Ara öğünlerde 1 avuç beyaz leblebi aşırı yeme isteğini azaltır. Leblebi yedikten sonra bol su içilmelidir. Suyla birlikte midede şişerek uzun süre tok tutar ve zayıflamanıza yardımcı olur.
- Amino asitler, triptofan, serotonin bakımından zengin olan beyaz leblebi, uyku problemini de ortadan kaldırır. Uyku sorunuyla karşılaşan bireyler, akşam uyumadan önce bir miktar beyaz leblebi tüketmesi tavsiye edilmektedir.
- Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız.
Her beyaz leblebide kimyasal bulunacak diye bir şart yoktur. Nohutta ısıtma ve kavurma işlemi uygulandığında doğal olarak renginde açılma meydana gelir. Bazı üretici firmalar ise çok daha açık beyazlık elde etmek için titanyum dioksit denilen kimyasal bir madde kullanır.
Sinir sistemini korur. İçeriğinde şeker vardır. 100 gr. için Besin Değeri : Protein = 20.8 gr.
Beyaz leblebi, sindirimi optimize ederek kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda çözünebilir lif içeri. Normal insülin ve kan şekeri seviyelerini sağlayarak diyabetin gelişmesine engel olmaktadır.
BEYAZ LEBLEBİNİN BESİN DEĞERLERİ
Sağlıklı bir bireyin günlük 25 gram posa alması gerekir. 1 kahve fincanı kadar beyaz leblebi bunun beşte birini karşılamış olur ve günlük hedefe ulaşmayı kolaylaştırır. Vücudumuz için gerekli olan mineraller bakımından da zengindir.
Diğer bir ifadeyle, beyaz leblebideki nişastanın sindirim hızı ve oranı sarı leblebideki nişastadan oldukça yüksektir. Bu farklılık büyük olasılıkla sarı ve beyaz leblebi üretim tekniklerindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.
Beyaz leblebi kalori hesabının yapılması doğru tüketim açısından önemlidir. Beyaz leblebi, protein açısından zengin bir gıdadır ve bir su bardağı beyaz leblebi yaklaşık 20 gram protein içerir. Protein, kas gelişimi ve onarımı için önemli bir yapı taşıdır ve vücutta enerji sağlar.
Sindirim sistemini güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır. Bu özelliği sayesinde kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
Tuzlu leblebi normal leblebinin kavrulması esnasında bol tuz eklenerek oluşturulan bir çeşididir. Kararında tüketiminde bir problem oluşturmasa da aşırı tüketimi içinde bulunan tuz nedeniyle vücuda zarar verebilmektedir. Barındırdığı tuz oranıyla gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
1) Anne Sütünü Artırır
Anne adayları düzenli miktarda leblebi tükettiğinde, ihtiyacı olan folik asit karşılanır. Leblebinin emziren anneler için de faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri