Ciltte beyaz lekeler, yamalar şeklinde kendini belli eden otoimmün, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen bir hastalıktır. Halk arasında ala ya da alaca hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini düşman gibi algılayıp saldırması sonucu oluşmaktadır.
Cilde renk veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu olan hücrelere melanosit ismi veriliyor. Melanosit hücrelerinin hasar görmesi halinde ise pigment üretimi minimuma iniyor. Vücutta gerçekleşen bu değişim sonucunda ise sınırları belli olan irili ufaklı beyaz lekeler oluşuyor; buna vitiligo diyoruz.
Vitiligonun bilinen tam iyileştirme etkili bir tedavisi yoktur. Ancak uygulanan tedavi sürecinde renk değişimi durdurulabilir, yavaşlatılabilir ve cilde biraz renk geri kazandırılabilir.
Monobenzileter adlı kimyasal ile yapılan bu tedavide oluşan pigment kaybı kalıcıdır ve tedavi yaklaşık olarak bir yıl sürer. Vitiligo hastalığı güneşe bağlı olarak leke oluşumunu hızlandırdığından ve beyaz lekeler güneşte kolaylıkla yanabileceğinden hastalar mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalıdır.
Vitiligo Kimlerde Görülür? Vitiligo hastalığı genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkan vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde görülse de her yaş grubunda tezahür edebilir. Araştırmalar vitiligo hastalarının %30'unda genetik faktörlerin rol oynadığını gösterir. Cinsiyet veya ırk farklılığı vitiligonun oluşumuna etki etmez.
İlgili 21 soru bulundu
Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır. Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemlidir.
Bu hastalıklar tedavi edildiğinde vitiligo da düzelmektedir. Ülkemizde en çok görülen neden kişilerin hassas kişilik yapılarına bağlı gelişen ve psikolojik üzüntü, sıkıntı, ayrılık, ailevi veya işe ait sorunların oluşturduğu üzüntüler başlıca nedenleridir.
Ayrıca hücre çoğalması, farklılaşması ve bağışıklık sisteminde fonksiyonları bulunmaktadır. D vitamini cilt pigmentasyonundan sorumlu, deride sentezlenen önemli bir hormondur. Bir otoimmün hastalık olan vitiligoda, D vitamini düzeyinin düşüklüğü gözlenmiştir.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
Vitiligo belirtileri
Vitiligonun başlangıcı sinsidir. Genellikle bahar, yaz aylarında deri güneşte yandığında daha da belirginleşen keskin sınırlı ve kozmetik olarak rahatsız edici beyaz lekeler şeklinde belirir. Lezyonun daha da belirginleşmesi güneşten korunmayla önlenebilir.
Genellikle vitiligo birkaç ay içerisinde vücuda yayılabilen küçük lekeler ile başlar. Vitiligoda oluşan açık renkli lekeler gözle rahatlıkla görülebilir. Fakat bu lekelerin vitiligo kaynaklı olduğundan emin olunması için ultraviyole ışık yayan bir wood lambası kullanılabilir. Teşhis için tıbbi geçmiş de incelenir.
Makyaj self-tannig ürünler veya deri boyalarıyla vitiligo lekelerinee kozmetik kapama kolay ve zararsız çözümlerdir. Bu maddeler hastalığın gidişini değiştirmez fakat, görünümü değiştirebilir. Bunun yanında mikro-pigmentasyon dövme küçük alanların kapatılmasında yardımcı bir yöntemdir.
Vitiligo hastasının kansere, özellikle tiroit ve kolon kanserine yakalanma riski normal kişilere göre daha yüksektir. Vitiligo hastasının 'Romatoid Artrit', 'Behçet', 'Ankilozan Spondulit' , 'Lupus', 'Hashimoto' gibi oto-immün hastalıklara yakalanma riski yüksektir.
Vitiligo Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Tedavide kullanılan bir diğer ilaç ise bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlardır. Takrolimus ve pimekrolimus içeren kremler özellikle yüz ve boyun bölgesindeki alanlar için etkilidir.
Sonuç: Vitamin B12 ve folik asit vitiligo hastalığının etyopatogenezinde rol oynayabilir.
Vitiligo hastaları, yaz aylarında güneşten korunmak zorundalar. Aksi halde güneş yanıkları meydana gelir. Bu durum kontrol edilmezse ileri aşamalarda deri kanserine yol açabilir. Eğer gözde olmuşsa körlüğe bile neden olabilir.
Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır. Tedavi seçimi mutlaka dermatoloji uzmanı ile birlikte kararlaştırılmalıdır.
Yaş grubu ve lokalizasyonuna bağlı olarak laboratuar tetkikler ( mantar tetkiki vb ) bazı vakalarda da biyopsi yapma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir.
Çoğu hasta, hastalığın başlangıcını güneşe aşırı maruziyet ile Ilişkilendirmiştir ve güneş köbnerizasyona yol açabilmektedir. Vitiligo cerrahi operasyon, radyoterapi, şiddetli güneşyanığı, psoriasis ve egzamalar sonrasıda Köbner fenomeni nedeni ile oluşabilir.
Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir.
Monobenzileter adlı kimyasal ile yapılan bu tedavide oluşan pigment kaybı kalıcıdır ve tedavi yaklaşık olarak 1 yıl sürer. Vitiligo hastalığı güneşe bağlı olarak leke oluşumunu hızlandırdığından ve beyaz lekeler güneşte kolaylıkla yanabileceğinden hastalar mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalıdır.
- Vitiligo hastasının kansere, özellikle tiroit ve kolon kanserine yakalanma riski normal kişilere göre daha yüksektir. - Vitiligo hastasının 'Romatoid Artrit', 'Behçet', 'Ankilozan Spondulit' , 'Lupus', 'Hashimoto' gibi oto-immün hastalıklara yakalanma riski yüksektir.
Yalçın Tüzün, pigmentasyonla ilgili hastalıklar arasında en yaygın görülenin vitiligo olduğunu söylüyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen ancak ciddi duygusal travma ve stresle tetiklenen, ciltte süt beyazı lekelere neden olan vitiligo, beden imajı ve vücut algısını bozarak psikolojik sorunlara yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri