Özlük hakları Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Fakat son 5 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış ve disiplin notu 85 ve üstü ise birinci dereceye düşebilmektedirler.
Uzman onbaşılardan bir yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra, istekli oldukları ve görevdeki başarısı sicil belgesi ile tespit edilen ve uzman çavuş olabileceğine dair haklarında olumlu kanaat bulunanlar; komutanlarınca veya yetki verilen makamlarca uzman çavuşluğa terfi ettirilirler.
Uzman çavuşlar askeri personellerdir ve belirli şartları yerine getirdikten sonra eğitime tabi tutularak bu rütbeye hak kazanırlar. Uzman çavuşluk küçükten büyüğe rütbeleri sıralanışı ve terfi için bekleme süreleri şu şekildedir: Er – En düşük rütbeli askeriye mensubudur.
Uzman erbaşların astsubaylığa geçiş hakkı var mıdır? Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar; 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 15'inci maddesi ve Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde yer alan şartları taşımaları durumunda muvazzaf astsubay olabilirler.
3269 sayılı Uzman Erbaşlar Kanununa tabi olarak istihdam edilen uzman çavuş, uzman er ve erbaşların naklen veya açıktan atama şekliyle memur kadrolarına geçebilirler. Uzman çavuşlar, devlet memurluğu kadrolarına KPSS sınavına girmeden atanabilmektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler
Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, uzman çavuş olur.
2023 yılı için Jandarma Genel Komutanlığına Lojistik Alt Branşlı Sözleşmeli Uzman Erbaş temin edilecektir.
Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar ve Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler.
Uzman çavuşlar 3269 sayılı Kanuna tabidirler. Sosyal güvenlikleri memur statüsünde sağlanır. Her yıl çalışma sürelerine karşılık 3 ay yıpranma payları vardır. Azami görev yapabilecekleri yaş haddi 55 yaşlarını doldurdukları tarih olmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2014'te uygulamaya geçeceği yeni personel rejiminin temel esaslarını belirledi. Yeni uygulamaya göre yüzbaşılıktan sonra üst rütbeye terfi için başarılı sicil gerekecek, orduya uzman çavuş olarak giren bir kişi de generalliğe kadar terfi edebilecek.
Madde 14 — Uzman erbaşlar, onbaşı ve çavuş rütbesini taşıyan asker kişi sayılırlar. Muvazzaflık hizmetinde ve yedeklik döneminde iken hizmete çağrıldıklarında er ve emsali rütbedeki erbaşların üstü olup; cezaî müeyyideler ile yargılama usulü bakımından er ve erbaşların tâbi olduğu hükümlere tâbi olurlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sözleşmeli çavuş
Sözleşmeli Çavuşlar, Sözleşmeli Onbaşı, Sözleşmeli Er ve Erlerin üstü olup, Erbaş sayılırlar. Uzman Erbaş olan Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşıların astıdırlar. Özlük hak ve işlemleri aynı Erbaşlar gibi yürütülür. Sözleşmeli Çavuşlar sınıf değişikliği yapabilirler.
Bu yüzden uzman erbaş, uzman çavuş ve uzman onbaşının üst başlığı olup her iki rütbeyi de içine alan bir adlandırmadır.
Madde 16-(1) Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er ile yükümlü erbaş ve er nöbetleri; birlik, karargâh, ve kurumların emniyeti ve güvenliği için önceden tespit edilen yerlere, bu Yönetmelikle belirlenen süreyle tanzim edilir.
maddesinde, “(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
Çalışanların bağlı oldukları kuruma, çalıştıkları sektöre göre emekli olma koşulları vardır. Her mesleğin emeklilik kriterleri ve emeklilik için gerekli yaş sınırı farklıdır. Uzman çavuşlar için ise 25 yıllık bir hizmet süresi doldurma zorunluluğu bulunur. Emeklilik yaşları ortalama 55 yaş olarak belirlenmiştir.
Toplam 8 yıl 5 ay çalışması olan uzman erbaşın 5 yıla kadar ki hak edişi belirlendi. 5 yıldan artan süre olan 3 yıl 5 ay ise şu şekilde hesaplanır. Son net maaşı 10.000,00 TL ile 3 yıl çarpılınca 30.000,00 TL tutar. 5 ay içinde 10.000,00 TL 12 aya bölünür. Aylık hak ediş bulunur ve 5 ay ile çarpılır.
Sözleşme gereği Maddeleri Gereğince (Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silâhlı Kuvvetlerine alınmazlar. ) Madde 12-(Değişik: 10/2/2004-5085/7 md.)
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Uzman çavuş sözleşme bitmeden istifa ederse ne olur? Sözleşmenin imzalanmasından sonra ilk 5 aylık intibak dönemi içerisinde ayrılmak isteyen uzman çavuşların; Sözleşmesi feshedilerek, TSK'den ilişiği kesilir. Peşin ödenen aylık ve diğer tüm özlük hakları geri alınır.
Askeri personelin lojmanlara yerleşmesini düzenleyen yönetmeliği göre, uzman erbaşlar toplam lojmanın sadece yüzde 5'inden faydalanabiliyor.
Temin Sistemi (PTS) üzerinden e-Devlet kapısı vasıtasıyla 18 Eylül – 02 Ekim 2023 (Saat 23.59'a kadar) tarihleri arasında yapılacaktır. c. 2024 yılı sözleşmeli uzman erbaş teminine yönelik; (1) Adaylar 2022-2023 KPSS puanı ile başvuru yapabileceklerdir. KPSS puanı olmayan adaylar başvuru yapamayacaklardır.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 2023 Yılı Lojistik Alt Branşlı Sözleşmeli Uzman Erbaş alımı 27 Nisan – 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ortaöğretim ve ön lisans mezunu adaylar 2022 yılı KPSS puanı ile başvuru yapabilecekler. Peki, Jandarma 500 uzman erbaş alımı başvurusu nasıl yapılır?
2023 yılı itibarıyla doğuda görev yapan uzman çavuş maaşı 40.000 TL 'den başlıyor. Evli olan uzman çavuşlar 23.300 TL ile 29.200 TL maaş alır. Uzman çavuşların maaşlarını etkileyen en önemli unsur ise görevini yaptığı garnizon türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri