Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur.
Anemi; pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, mutlaka hasta kansızlık açısından araştırılmalıdır.
Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında vitamin eksikliği de gözlemlenmektedir. Saça renk veren melanin adındaki pigmentlerdir. Melanin ve melonosit hücrelerinin ölmesine bağlı olarak saç rengi beyazlamaktadır. B12 vitaminleri ve bakır, demir gibi maddelerin eksikliği de saç beyazlaması nedenleri arasındadır.
Tiroid bezinin az çalışması saç beyazlaması veya saç dökülmesi gibi durumlara yol açabilir. B12, kalsiyum, C ve D vitamini, bakır, demir ve demir deposunun (ferritin) eksikliği saç beyazlamasına neden olan vitamin ve mineral eksiklikleridir.” diyor.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Dr. İbrahim Saraçoğlu patates kabuğunun saç beyazları için etkili belirtiyor. Patates kabuğu ile hazırlanan saç kürü hem saçın beyazlamasını azaltacak hem de saçın beslenmesini sağlayarak daha sağlıklı gözükmesine katkı sağlayacak. Bu kür için her evde bulunan patatesin kabuklarını çöpe atmamak gerekiyor.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Erken beyazlayan saçlar eğer genetikse, bu süreci engellemenin mümkün olmadığını belirtelim. Fakat melanin adı verilen pigment kaybı dolayısıyla saç beyazlaması söz konusuysa, vücuttaki bazı vitamin ve mineral eksikliklerini tamamlayarak beyazlayan saçları tekrar eski rengine döndürmek mümkün.
Dr. Shilpi Khetarpal, yılların merak edilen sorusu "stres saç beyazlatır mı?" sorusunun yanıtını verdi. Khetarpal, genetik ve stres dahil birçok şeyin saçların beyazlamasına neden olabileceğini, çoğu zaman saçın beyazlamasının stresle ilgili olmadığını; ancak beyazlamayı daha da kötüleştirebileceğini dile getirdi.
Yoğun kimyasalların uzun yıllar boyunca uygulanması, saçın sağlığını kaybetmesine ve köklerine zarar vererek zamanla beyazlamasına sebep olmaktadır. Saç beyazlaması için hangi bölüme gitmeliyim? -Saç beyazlaması tedavisi için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne randevu almanız gerekmektedir.
Saçta melanin kaybı, özellikle 30'lu yaşlardan sonra doğal olarak ortaya çıkar. Tiroit bezlerinin fazla veya yetersiz çalışması gibi faktörler, bazı otoimmün hastalıklar, ayrıca halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi gibi tıbbi sebepler de saçların hızla beyazlamasına sebep olabilir.
Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar? Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir.
Çörek Otu Yağı Saçlara Faydası
Saç derisinin kuruluğundan neden olan kepeklenmeyi engeller. Saçların cansız görünümü herkesin morelini bozar. Saçların canlı ve parlak görünmesini sağlar. Düzenli kullanıldığında saçların beyazlamasına engel olur.
Sarımsağın içerisinde yer alan bazı bileşenler saç rengini sağlayan pigmentlerin canlı kalmasına yardımcı olur. Böylelikle saçın beyazlamasını yavaşlatır.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar. Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
Ağır kimyasallar içeren şampuanlar kullanılmamalıdır. Saçı yıpratan ve saç pigmentleri öldüren saç boyalarından uzak durulmalıdır. Horozibiği çiçeğinin suyu ile hazırlanan karışımlar saça uygulanabilir. Çörek otu yağı ve zeytinyağı saça sürülerek beyazlama engellenebilir.
İbn-i Sina, beyazlayan saçlara karşı sarımsak tüketilmesini önermektedir. 40 gün aç karnına bir diş sarımsak yemeniz yeterli. Saçlarınız azsa yine sarımsak ile bu sorunu çözebilirsiniz. Daha sık saçınız olsun istiyorsanız sarımsağı sirkeli suda bekletin.
Saça rengini veren Melanin adındaki renk pigmentleridir. Saç beyazlama sebebi saç köklerinin bu pigmenti kabul etmemesidir. Genetik ya da yaşlanma sebebiyle beyazlayan saçlar maalesef eski rengine geri dönmüyor.
Elde ettiğiniz bu karışımı saçlarınıza sürüp 1 saat kadar bekleyin ve ardından ılık su ile masaj yaparak temizleyin. Beyaz saçlar için ceviz kürü nü haftada 1 kere uygulayın. Kısa sürede beyaz saçlar koyulaşmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri