Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur.
Türkiye'nin ayrı mı yazılır? Türk Dil Kurumunda da belirtilen yazım kurallarına göre Türkiye'nin yazımı kesme işareti ile ayrılmış olmalıdır. Bir ülke adı ek alacaksa kesme işareti mutlaka kullanılmalıdır. Bu durumda Türkiye'nin ifadesi bitişik olarak yazılmalıdır.
Türkiye özel isimdir dolayısıyla ona gelen ekler ayrı yazılır. Türkiye'm şeklinde ilk harfi büyük ve gelen m eki ayrı yazılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Türkiye'm, Türkiye'miz, Türkiye'niz, Türkiye'si gibi ifadelerde aidiyet gösteren iyelik eki söz konusudur. Bu yüzden kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani doğrusu "Türkiye'miz"dir.
Özel isimlere getirilen eklerde kesme işareti kullanılır. Kelimenin kökü ile getirilen durum, bildirme ve iyelik eklerinin arasına kesme işareti konur. Şehir, ülke ve insan isimleri dışında hayvanlara verilen özel isimlere gelen ekleri ayırmak için de kullanılmalıdır.
Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Türk Dil Kurumunda yazım kılavuzunun kısaltmalar kısmında yer alan milattan önce kısaltılması M.Ö. şeklinde olmalıdır. M.Ö. yazımı TDK kısaltmalara göre nokta işaretlerinin kullanılması gerekmektedir.
Kesme işaretiyle ayrılır. "Ayşe Teyze'm" olacaktır.
İzmir bir özel addır ama TDK yazım kurallarına göre İzmirli kelimesi türemiş bir kelimedir. O yüzden birleşik yazılır; kesme işaretiyle ayrılmaz. Dil Derneği yazım kılavuzu da bu konuda hemfikirdir: "İzmirli" birleşik yazılır. İzmirli kelimesinin ilk harfi büyük yazılır ama artık türetme eki alarak cins isim olmuştur.
Cevap: Ayrılır. Açıklama: Özel isimlere gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
“3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme konmaz.” kuralı gereğince Kılavuz'da Boğaz Köprümüzün ve Amik Ovamızın gibi örnekler verilmiştir.
İstanbullu kelimesinin yazılışında kesme işareti kullanılmaz.
TDK kurallarına göre Ankara özel addır ve kesme işaretiyle ayrılması gerekir ama Ankaralı türemiş bir cins isimdir. O yüzden, kesme işaretiyle ayrılmasına gerek yoktur. Sadece ilk harfi büyük yazılır. Cins isim haline gelmiş olduğu için, Ankaralı kelimesine gelen ekler de birleşik yazılır.
Merhaba!! Osmanlı bir özel isimdir. Özel isimlere getirilen ekler kesme işareti ile ayrılır.
BM'de eskiden "Turkey" yazan ülke adı "Türkiye" olarak değiştirildi. BM, Türkiye'nin talebi üzerine geçen yıl Haziran ayında yabancı dillerde ülke adı olarak 'Türkiye'nin kullanılacağını açıklamış ve bu değişiklik hemen hayata geçirilmişti.
UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Değişikliğin gerekçesi, Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, “Türkiye ibaresi, Türk milletinin kültür, medeniyet ve değerlerini en iyi şekilde temsil ve ifade etmektedir" ifadesiyle yer almıştı. Öte yandan bu değişiklik uluslararası basında Erdoğan'ın Batı ile arasına mesafe koyduğu yorumlarına da neden oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri