Pancarları haşladığınız suyun içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte atın ve tuzun erimesini bekleyin. Tuz eridikten sonra 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin ve kavanozun ağzını iyice kapatın. Oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
İksirli Çiftlik Şeker Pancarı Turşusu
Beyaz pancardan tamamen doğal yöntemlerle, sirke, sarımsak ve tuz kullanılarak elde edilmiştir. Etli yemeklerinizin yanında keyifle tüketebilirsiniz.
Beyaz pancar ise şeker üretiminde kullanılır. İkisinin de faydaları benzerdir. Şeker pancarının başlıca faydalarından biri mide ve sindirim sistemine yaptığı etkilerde hissedilir. Yemeklerin yanında şeker pancarı tüketmek sindirimin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Haşladığınız şeker pancarlarının üzerine katın ve kırmızı pancarın suyunu üzerine ekleyip hepsini karıştırın. Karıştırdıktan sonra turşu kabına alıp cin biberleri, sarımsağı, sirkeyi, suyunu ve tuzunu ekleyin. Turşunuzu hiç açmadan 4 hafta bekletin.
Bir kavanoz içine doğradığınız pancarları koyun. Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır. Bunun için serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin.
İlgili 37 soru bulundu
Pancarları iyice yıkadıktan hatta fırçaladıktan sonra kabuklarıyla haşlarsanız rengi koyu olacaktır. Soyup pişirdiğinizde de bu koyu mor rengi elde etmeniz oldukça zor. Suyunu ayarlarken dikkat etmeniz gereken haşlama suyunu dökmemek. Böylece hem lezzeti hem de rengini koruyabilirsiniz.
Malzemeler: 1 kg kırmızı pancar. 1 su bardağı elma sirkesi.
Tuzunu, sirkesini ve limon tuzunu atıp, 10 dakika kadar tekrar kaynatıyoruz damak tadınıza göre tuzunu. Soğuyunca, kaselere servis yapıp hemen yiyebiliriz. Kavanoza koyup buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.
Pancarlar kevgirle sudan çıkarılır ve haşladığımız su oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Haşlama suyu ılıdığında sirke ve limon tuzu da eklenip karıştırılır.
Pancarları iyice yıkadıktan sonra bütün olarak(tadının dağılmaması için) düdüklü tencereye alıyoruz. Pancarlar büyük olduğu için zaten düdüklü tencereyi dolduruyor ve yarısına kadar da su ekleyip 40 dk kadar haşlıyoruz. Soğuduktan sonra yıkayıp soyup dilimliyoruz. Harika bir lezzet tavsiye ederim.
Yıkanmış, soyulmuş pancarları suda yumuşayana kadar haşlayın. Süzdükten ve soğuttuktan sonra Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin. Havasını alarak kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.
Dilimlediğiniz pancarları tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin ve 3-4 saat iyice sulanmasını bekleyin. Pancarlar sulanınca yarım fincan sıcak suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayan reçele karanfilleri ekledikten sonra kıvamı koyulaşana kadar pişirin. Reçel hazır olunca ılınmasını bekleyin.
Beyaz pancar ile çeşitli yemekler yapılabilirken, kırmızı pancarın içeriğinde bulunan ve pancara canlı rengini veren güçlü bir antioksidan olan betalain sayesinde kansere karşı savaşma özelliği bulunmaktadır.
Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının nedenlerinden biridir. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Pancar turşusunu yaparken kaya tuzu kullanmalısınız. Evde bulunan ince tuzlardan kullanırsanız turşunuz çok daha erken eriyecektir.
Pancarları haşladığınız suya sirke ve tuzu ekleyip tuz eriyene kadar karıştırın, Suyu kavanozlara paylaştırın (az gelirse üzerlerini kapatacak kadar kaynayıp soğumuş su ekleyebilirsiniz), Kapaklarını kapatıp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde 5-7 gün bekletin.
Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.
Pancarlar soyulur dilim dilim doğranır.1 saat haşlanır soğuyunca sirke dövülmüş sarımsak, tuz, zeytin yağ ilave edilir.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Pancar Turşusu Malzemeleri:
1 yemek kaşığı kaya tuzu. Bir tutsam ince kıyışmış dereotu. 1 su bardağı sirke (üzüm sirkesi de olur; beyaz sirke de olur)
Aynı zamanda pancar turşusunu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanın. Eğer yemeklik tuz kullanırsanız turşunuz çok daha erken eriyecektir. Kırmızı pancar turşusunu kurduktan sonra mutlaka güneş almayan serin bir yerde saklayın.
Beyaz küflenme sebebi; Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Kırmızı pancar turşusu da yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kış aylarında ve hastalık dönemlerinde pancar turşusu tüketimi doktorlar tarafından önerilir. Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlar azaldığından kırmızı pancar turşusu da bunu düzenler.
Isıyı azaltın ve pancarları 30-45 dakika pişirin. Suyunuz kaynamaya başlar başlamaz, sıcaklığı düşük-orta sıcaklığa düşürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri